x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

10 Feb 2007   •   00:00
13:41 - POLUARE
CERNAVODA. Malul Dunarii a fost poluat dupa ce o conducta de titei s-a spart. O suprafata de 200 de metri patrati a fost afectata. (E.S.)
TIMIS. Peste 2.000 de pachete cu tigari netimbrate au fost confiscate la Vama Moravita dupa ce au fost gasite ascunse in masina unui sarb.

PETROSANI. Primarul Carol Schreter a incetat din viata la varsta de 76 de ani, in urma unui infarct miocardic supraacut. Edilul avea probleme cu rinichii si de un an facea hemodializa. Carol Schreter a fost timp de 26 de ani director la Exploatarea Miniera Dalja. (Monalise Hihn)
CONTESTATIE. Organizatorii selectiei nationale Eurovision au dat verdictul: "Dracula, my love" si "Well-o-wee" nu intra in finala! Contestatiile depuse de Marius Moga si Rednex & Ro-Mania au fost respinse. Compozitorul lui "Dracula" s-a retras cu Wassabi, astfel ca TVR va avea o finala doar cu opt piese.

BOR - Bilantul actelor de caritate
La sesiunea din 8-9 februarie a Consiliului National Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) s-a evaluat activitatea social-caritativa a bisericii pe anul trecut. Bilantul arata ca in BOR functioneaza 279 de asezaminte sociale (cantine, brutarii, cabinete medicale, farmacii, centre de consiliere), de care au beneficiat 268.000 de persoane. Cei afectati de revarsarea Dunarii au primit un ajutor de 6.049.555 de lei si sprijin material in valoare de 5.466.956 de lei. Asistenta religioasa este asigurata in penitenciare de 36 de preoti (38 de biserici), in armata - de 21 de preoti (13 biserici), iar in spitale - de 332 de preoti. (Daniela Sontica)

BNR - Euro va creste
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 8,75% la 8%, precum si exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui control al lichiditatilor de pe pietele financiare. Analistii economici considera ca BNR este deranjata de aprecierea prea rapida a leului fata de euro, ca urmare a investitiilor speculative care se indreapta spre Romania. Este de asteptat o crestere a cursului de schimb leu-euro ca efect al deciziei BNR. (Daniela Ivan)

EXPLOZIE SI FOC - Zona Militari, in bezna
Aproximativ 40.000 de bucuresteni din cartierul Militari au fost afectati ieri de o pana de curent electric de cateva ore. Zona Gorjului - Veteranilor a ramas in bezna dupa ce in jurul orei 18:00 un transformator a explodat si a luat foc. Incendiul s-a produs la un punct trafo aflat in zona Lujerului. Pompierii si echipe ale Electrica au lucrat la remedierea avariei pana noaptea tarziu. O alta pana de curent a avut loc joi dimineata, in zona de nord a Capitalei, fiind afectate cartierele Bucurestii Noi, Chitila, Pajura si Baneasa.

MOTIUNE - Tariceanu o apara pe Macovei
PNL nu va sustine motiunea impotriva ministrului Justitiei, Monica Macovei, care nu trebuie sa demisioneze din Guvern chiar daca ar primi un vot de neincredere, declara premierul Tariceanu in emisiunea Pro Vest. El a mai spus ca regreta ca la adresa unui ministru a fost inregistrata o motiune, apreciind insa ca la acest lucru a contribuit si stangacia ministrului in tratarea relatiei cu Parlamentul. Premierul a aratat ca politic si constitutional nu exista obligatie ca ministrul sanctionat cu o astfel de motiune sa demisioneze.

GARA DE NORD - Alarma falsa cu bomba
Zeci de politisti din trupele speciale, insotiti de agenti SRI, au scotocit ieri Gara de Nord in cautarea unei bombe, fara sa dispuna evacuarea calatorilor. Alarma s-a dovedit a fi falsa. Autorul farsei a fost identificat ca fiind un copil de 9 ani din provincie, venit in Capitala la rude. Parintii acestuia vor fi obligati sa plateasca despagubiri de zeci de milioane de lei.

JUDECATORIA PITESTI - Gabriel Bivolaru, aproape liber
Fostul deputat Gabriel Bivolaru, condamnat pentru o frauda bancara de peste 2.000 de miliarde de lei vechi, se afla la un pas de eliberarea conditionata. Judecatoria Pitesti si-a insusit ieri raportul comisiei speciale de la Penitenciarul Colibasi, potrivit caruia Bivolaru indeplineste toate conditiile pentru a iesi din inchisoare inainte de termen. Fostul deputat nu va parasi insa celula, pentru ca hotararea este atacabila cu recurs. (M. Pasa)

ALBA-IULIA - Directorul SAPARD, judecat pentru fals
Directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Alba-Iulia (SAPARD), Ioana Iuliana Girlea, a fost trimisa in judecata de procurorii anticoruptie, pentru insusirea unor sume de bani provenite din fonduri europene. Potrivit DNA, in 2004, Girlea a folosit in scop personal fonduri nerambursabile obtinute cu documente false. Prejudiciul adus Ministerului Integrarii Europene si Bugetului Comunitatilor Europene se ridica la 22.684,50 euro si 30.771,52 lei. (Lucian Dobrater)

TIMISOARA - Captura-record de marijuana
Politistii de la Crima Organizata au facut o captura de proportii in urma unui flagrant: aproape trei kilograme de marijuana de calitate superiora, in valoare de 50.000 de lei, au fost confiscate de la doua persoane care voiau sa vanda marfa intr-o piata din Timisoara. Operatiunea a pornit de la niste informatii primite de anchetatori. In flagrant au fost folositi si politisti sub acoperire, care au pretins ca sunt dealeri. Drogurile fusesera aduse din Ungaria si erau vandute cu sume intre 30 si 50 de lei gramul. (Mediafax)

CONTROL - Amenzi pentru taximetristii ilegali
Controalele efectuate in traficul bucurestean de politistii Brigazii Rutiere a Capitalei s-au soldat cu amendarea a 34 de soferi care practicau taximetria fara a detine autorizatie legala. Potrivit sefului Serviciului Tehnic Auto al BPR, Calin Lupsa, soferii gasiti vinovati au fost obligati sa scoata din buzunar intre 5.000 si 25.000 RON. Alte 23 de amenzi au fost aplicate atat unor operatori de transport persoane, cat si soferilor microbuzelor de maxi-taxi pentru nerespectarea conditiilor de siguranta a calatorilor. (Mara Raducanu)

INCIDENT - Copil tarat de metrou
Un copil de 13 ani a fost prins intre usile metroului si tarat pe o distanta de cativa metri ieri-dimineata, in jurul orei 9:00, la statia Piata Muncii din Bucuresti. Dupa oprirea metroului, alarmati de tipetele copilului, oamenii au coborat si i-au acordat primul ajutor. Extrem de speriat, baiatul a fost dus la spital. Adolescentul este in afara oricarui pericol. (M. Raducanu)

GALATI - GPS pentru patrulele politiei
30 de patrule de politie din municipiul Galati sunt dotate de ieri cu sisteme de pozitionare globala GPS si cu calculatoare portabile ce permit identificarea echipajelor pe o harta electronica a municipiului. Potrivit reprezentantilor IJP, in acest fel se vor reduce timpii de interventie in teren si durata de identificare a persoanelor si autoturismelor. (D. Mihalascu)

AVIZ DE MANTUIALA - Patru morti din cauza neglijentei
Macaraua implicata in accidentul produs la 17 ianuarie intr-un santier de pe Strada Dimitrie Pompei din Sectorul 2 al Capitalei, soldat cu moartea a patru muncitori, nu avea un dispozitiv suplimentar de siguranta. Cu toate acestea, utilajul fusese adus legal in tara. Din primele cercetari a reiesit ca ISCIR - institutia abilitata sa dea autorizatia pentru macara - ar fi dat "un aviz de mantuiala pentru un utilaj periculos in lucru", sustin surse judiciare. Procurorii au declansat urmarirea penala in rem pentru incalcarea unor prevederi din legislatia muncii, dar si pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. (Mediafax)

Vasile Dale

MARAMURES. Zeci de masini au ramas in trafic mai bine de doua ore pe drumul intre Baia Mare, Cavnic si Sighetu Marmatiei. Blocajul a fost provocat de un bloc mare de zapada care a cazut de pe acoperisul unei cladiri chiar pe carosabil. Incidentul s-a produs in Pasul Rotunda. In nameti s-au impotmolit chiar si utilajele de deszapezire mai mici, fiind nevoie de interventia unui utilaj de mare tonaj. (Vasile Dale)
×
Subiecte în articol: observator