x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

26 Ian 2007   •   00:00
14:48 - AVARII
ALBA. Opt localitati din Apuseni au ramas fara energie electrica, iar circulatia pe DN 75 se face cu dificultate din cauza poleiului si a zapezii.
ANCHETA. Administratorii a doua firme din judetele Alba si Galati sunt cercetati pentru o frauda de peste 500.000 de euro. 14:53 - RECHIZITORIU

OBRAZUL SUBTIRE… - Deputatii si-au luat Opel Vectra
Camera Deputatilor a cumparat cinci autoturisme Opel Vectra in valoare totala de aproximativ 390.000 lei (aproximativ 115.000 euro), contractul fiind incheiat la finele anului trecut, in urma unei licitatii. Pentru 2007, bugetul Camerei Deputatilor prevede cheltuieli de capital de 35,6 milioane lei, cu 73% mai mult decat in 2006, suma majorata in principal pentru achizitia de masini, echipamente si mijloace de transport, mobilier, aparatura birotica. (Mediafax)

DREPT LA REPLICA - Iliescu a declinat invitatia TVR
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a decis ieri sa nu dea curs invitatiei TVR 1 de a-si exercita dreptul la replica aseara, invocand un editorial al directorului Departamentului Stiri, Rodica Culcer, foarte critic la adresa sa. Un alt motiv invocat de Iliescu a fost acela ca de la interviul acordat de Traian Basescu au trecut trei zile, timp in care, pe plan mediatic, subiectul a fost indelung dezbatut, iar "momentul s-a epuizat". (Mediafax
IASI. Procurorul Ioan Ciofu, de la Parchetul Curtii de Apel Iasi, a fost trimis in judecata de anchetatorii anticoruptie pentru ca ar fi primit foloase de 10.000 de euro ca sa-l puna sub invinuire pe afaceristul Adrian Porumboiu. In acelasi caz, a mai fost deferita justitiei Maricica Iovita, pentru dare de mita.
FURT. Liderul PD Olt, senatorul Marin Bobes, a anuntat ca sediul organizatiei a fost spart in noaptea precedenta. Hotii au furat aparatura IT apartinand PD Olt si Senatului si evidenta membrilor organizatiei. Spargatorii au fortat un geam termopan, a spus Bobes. Paguba este de 20.000 lei.

"SPIONAJ-TRADARE" - Codrut Seres, a doua oara la Parchet
Fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, s-a intalnit ieri pentru a doua oara cu procurorii care ancheteaza dosarul "Spionaj si tradare". Daca in luna decembrie i s-au adus la cunostinta invinuirile de tradare si aderare la un grup infractional, ieri fostul ministru a cerut sa i se prezinte documentele care il vizeaza, iar solicitarea i-a fost aprobata. Seres a declarat ca eliberarea recenta a celor patru inculpati din acest caz demonstreaza ca "nu tot ce zboara se mananca si nu tot ce scriu procurorii este adevarat". (M.Pasa)

BILANT - Ramanem campioni la cersit
Politia Romana si-a prezentat ieri bilantul pe anul trecut. Ministrul Vasile Blaga (foto) considera ca in 2006 au fost destule realizari, cea mai notabila fiind dotarea cu automobile a tuturor sectiilor de politie. Tot la capitolul realizari sunt trecute si scaderea criminalitatii si a infractiunilor economice. "In schimb, suntem campioni la cersit, la furt din magazine, la spart locuinte si in strainatate si de aceea trebuie sa depunem eforturi pentru a ne imbunatati activitatea si aici", a declarat Blaga. (Mara Raducanu)

CONTRABANDA - Captura de tigari la Arad
Politistii de frontiera de la Vama Varsand, judetul Arad, au descoperit in cursul noptii de miercuri spre joi 30.000 de pachete de tigari netimbrate, in valoare de 101.700 lei, intr-un automarfar incarcat cu confectii metalice. Soferul a declarat ca nu stie cum au ajuns tigarile in interiorul incarcaturii, dar a fost amendat cu 20.000 lei de inspectorii Serviciului de Investigatii Fiscale Arad. Tigarile au fost retinute in vederea confiscarii. (Mediafax)

VERDE - Colaborarea pe mediu continua
Romania si Marea Britanie trebuie sa coopereze in continuare in domeniul schimbarilor climatice si al securitatii energetice, a declarat vicepremierul britanic John Prescott, aflat intr-o vizita oficiala la Bucuresti. Referindu-se la relatiile bilaterale din cadrul parteneriatului strategic, Prescott si-a exprimat convingerea ca cele doua tari vor colabora in continuare ca parteneri europeni, pentru a raspunde provocarilor cu care se confrunta Uniunea Europeana privind protectia mediului. (Anca Aldea)

SLATINA - Tren cu benzina, in pericol de explozie
O locomotiva ce tracta o garnitura cu 24 de vagoane cisterna pline cu motorina si benzina de la Ploiesti la Govora a luat foc in zona localitatii Osica de Sus, informeaza Rompres. Angajatii CFR au desprins urgent locomotiva in flacari si au tractat-o pana la halta unde autospecialele de interventie au putut interveni. Doua masini ale pompierilor din Caracal au stins in cele din urma focul. Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Olt, cauza incendiului a fost un scurtcircuit la instalatia electrica.

ACHIZITII - Masini de lux pentru CJ Olt
Consilierii judeteni din Olt au adoptat un proiect de hotarare privind achizitionarea mai multor masini, intre care patru autoturisme de lux pentru institutia pe care o reprezinta. Suma alocata din bugetul propriu al institutiei este de 1.380.000 lei. Cea mai mare parte a banilor va fi folosita pentru cumpararea unui autocar cu 48 de locuri. "Este posibil ca nu toti banii destinati achizitionarii de masini pentru CJ Olt sa fie utilizati, dar noi ne-am luat masuri de precautie", a declarat presedintele CJ, Jenel Copilau. (NewsIn)

CSM - A doua amanare in cazul Nastasiu
Cazul disciplinar al procurorului Ciprian Nastasiu (foto), care a cerut personal in instanta eliberarea din arest a lui Omar Hayssam, in cazul rapirii jurnalistilor romani, a fost amanat ieri din lipsa de cvorum. Trei dintre cei cinci membri ai Sectiei de procurori de la Consiliul Superior al Magistraturii au lipsit din motive personale sau profesionale, astfel ca discutiile au fost amanate pana in luna februarie. Prezent la CSM, Ciprian Nastasiu a declarat ca, in opinia sa, a facut ce trebuia la momentul respectiv. (M.Pasa)

NEAMT - Sute de copii au paduchi
Aproape 350 de elevi au fost depistati cu paduchi la triajul epidemiologic realizat de medici in scolile din judetul Neamt, in luna ianuarie. Directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Neamt, dr. Cecilia Gafencu, a declarat ieri ca au fost controlati aproape 79.000 de copii si elevi din gradinite, scoli si licee. Cei mai multi elevi depistati cu diverse afectiuni sau paraziti - aproape 1.300 - sunt din mediul rural, in timp ce din mediul urban au fost luati in evidenta aproape 800 de elevi. (Rompres)

TRIBUNAL - Tender, liber sa plece din tara
Tribunalul Bucuresti a dispus ieri revocarea interdictiei de a parasi tara dispuse pe numele omului de afaceri Ovidiu Tender. Cu toate acestea, el nu va putea deocamdata sa plece din Romania, deoarece hotararea poate fi atacata cu recurs de procurori la Curtea de Apel Bucuresti. Tender a cerut ridicarea acestei interdictii la fiecare termen de judecata, invocand faptul ca afacerile sale necesita deplasari in strainatate. (M.P.)

GALATI - Greva pe scarile Prefecturii
Doi batrani au intrat in greva foamei chiar pe treptele Prefecturii Galati, nemultumiti ca li s-a retrocedat o parcela de pamant in afara unei comune si nu in intravilan, asa cum solicitasera. Sotii Ionica si Costache Dumitrascu, in varsta de 54, respectiv 61 de ani, spun ca vor sta acolo pana cand li se va face dreptate si ca, daca va fi nevoie, vor veni de luni si cu copiii. "Noi nu putem sa le rezolvam problema pentru ca limitele legii nu ne permit acest lucru, iar petentul nu intelege", a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, Emanuela Turcu. (D.M.)

VERDICT CNSAS - Cosea si Mihailescu, politie politica
Colegiul CNSAS a analizat ieri contestatiile parlamentarilor Mircea Cosea (PNL) si Serban Mihailescu (PSD) si a decis, in urma unui vot foarte strans, ca ambii au fost colaboratori ai fostei politii politice. Cosea si Mihailescu au contestat prima decizie care-i viza, data de CNSAS la jumatatea lunii octombrie, potrivit careia au fost ofiteri sub acoperire, insa, dat fiind ca nu existau informatii despre activitatea lor, nu se putea preciza daca au facut politie politica. Cosea a calificat decizia drept "o porcarie care demonstreaza ca aceasta institutie este un instrument de razbunare politica", iar Mihailescu a spus ca este "o mistificare a adevarului", pe care o va contesta "la toate instantele posibile".

BUCURESTI - Alarme false cu bomba
Hypermarketul Cora Lujerului a fost din nou evacuat ieri dupa-amiaza din cauza unei amenintari cu bomba, la mai putin de 24 de ore de la o alta alarma falsa vizand acelasi magazin. Pirotehnistii au intervenit ieri si la sediul Televiziunii Romane, dupa ce un apel primit la numarul de urgenta 112 anunta prezenta unui dispozitiv exploziv. Si aici, cercetarile au scos la iveala ca a fost vorba doar de o gluma proasta. (NewsIn)

CLUJ - Polus pierde un teren in instanta
Judecatorii de la Tribunalul Cluj au dat de curand o sentinta care face din nou probleme administratorului firmei Polus, Paszkany Arpad. Decizia, care are titlu executoriu, anuleaza contractul de vanzare-cumparare prin care Polus Transilvania a cumparat de la Agroindustriala SA, in 1999, un teren in suprafata de 35 de hectare. Acest teren, cunoscut ca "Sapca Verde", a intrat in posesia firmei Polus in urma unor decizii ale fostului prefect, Alexandru Farcas, si ale presedintelui de atunci al FPS Cluj, Radu Sarbu. (Larisa Neagoe)

Mediafax Foto

DEGUSTARE. Cei mai vestiti producatori de mezeluri din Timis s-au intrecut in cadrul Festivalului Carnatilor Banateni. Manifestarea a devenit deja traditie si premiaza, de ani de zile, cei mai buni carnati facuti in judet. Aici se degusta cele mai bune produse obtinute in gospodarii si o categorie de produse obtinute pe cale industriala. (Mediafax)
×
Subiecte în articol: observator declarat