x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

07 Noi 2006   •   00:00

14:16 - RETROCEDARI

SIBIU. Politistii vor monta camere video in autobuzele din oras, pentru a-i prinde mai usor pe hotii de buzunare.
RADEF. RomaniaFilm a retrocedat in ultimele saptamani mai multe cinematografe din cele 48 care sunt revendicate in instanta.

14:21 - AMENINTARE FALSA

ADJUD. Elevii de la Liceul "Emil Botta" au terminat ieri orele mai devreme, dupa ce un cetatean a sunat la numarul de urgenta 112 si a anuntat amplasarea unei bombe in sediul institutiei. "In urma verificarilor s-a dovedit ca alarma a fost falsa", a declarat Petre Dinicu, directorul liceului.
CONSTANTA. Un muncitor in varsta de 37 de ani a murit electrocutat in timp ce lucra la repararea unei nave acostate in Portul Constanta. Liviu Bobia, sudor, efectua de trei zile lucrari de reparatii pe nava Mihail Kutuzov, sub pavilion ucrainean. Barbatul era de 12 ani sudor in Portul Constanta.

PRIVATIZARE - Statul sterge datoriile Daewoo
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) intentioneaza sa anuleze datoriile bugetare ale Daewoo Automobile Romania, estimate de Directia Vamala Craiova la circa 752 de milioane de euro, prin trecerea activelor uzinei auto in domeniul privat al statului. Activele vor fi preluate de o noua societate ce va fi privatizata. In momentul tranzactiei, partea coreeana va primi 60 de milioane de dolari, din care 50 de milioane de dolari pentru pachetul de actiuni si zece milioane de dolari in contul datoriilor uzinei din Craiova catre firme din grupul Daewoo.

MINERIADA DIN IUNIE - Iliescu, la audieri dupa cinci luni
Fostul presedinte Ion Iliescu s-a prezentat ieri la Parchetul instantei supreme pentru a fi audiat in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Intrevederea a durat doua ore, iar la iesirea din sediul parchetului, Iliescu a refuzat sa faca vreo declaratie. Doru Maries, presedintele Asociatiei "21 decembrie", a sustinut insa ca fostul presedinte a intarziat doua ore si a ajuns tocmai cand procurorul de caz, Dan Voinea, plecase din sediul institutiei. Desi a fost citat de mai multe ori, Ion Iliescu nu a mai venit in fata procurorilor militari din luna mai.

CARBURANTI - Se ieftineste benzina
Rompetrol a redus ieri cu 7 bani pe litru preturile la pompele proprii, iar piata asteapta aceeasi masura de la Lukoil si MOL, dupa ce sambata Petrom si-a ieftinit produsele tot cu 7 bani, dar de la niveluri mai mici. Benzinele Rompetrol se vand cu 3,22 lei/l (tipul Premium E 4), 3,23 lei/l (Efix 95) si 3,72 lei/l. Motorinele costa 3,18 lei/l (Euro 4) si 3,27 lei/l (Efix Diesel). (A.N. Ionescu)

INVESTITII - Credite directe de 2 miliarde de euro
Firmele straine au acordat subsidiarelor din Romania imprumuturi in valoare de 1,975 miliarde de euro in primele opt luni ale anului, ceea ce reprezinta 45,6% din volumul investitiilor straine directe atrase in perioada ianuarie-august, de 4,33 miliarde de euro. Nivelul investitiilor straine directe a crescut in primele opt luni ale acestui an cu 57,74% fata de perioada similara a anului 2005, cand s-a inregistrat un aflux de capital strain de 2,745 milioane de euro, potrivit BNR.

FESTIVALUL ENESCU - Angela Gheorghiu infirma prezenta
Angela Gheorghiu a declarat ca numele sau este folosit de organizatorii editiei 2007 a Festivalului International "George Enescu" fara a avea un suport contractual. Reactia sopranei vine la o saptamana dupa ce Ioan Holender, presedintele onorific al festivalului, a anuntat ca aceasta va fi prezenta in concertul de deschidere.

INVATAMANT - Nu sunt bani pentru profesori
Cele 6.000 de cadre didactice din judetul Vaslui nu-si vor primi salariile pe lunile octombrie si noiembrie din cauza lipsei de fonduri la nivelul Consiliului Judetean. Deficitul inregistrat la capitolul invatamant se ridica la 95 de miliarde de lei vechi. Conducerea CJ Vaslui sustine ca lipsa banilor va fi simtita de profesori chiar de saptamana viitoare, atunci cand ar trebui sa-si primeasca lichidarile aferente lunii octombrie. Sindicalistii din invatamant au mai precizat ca dascalii nu vor intra la ore in cazul in care isi vor primi salariile cu intarziere. (Ana Ionascu)

DECRET - Basescu a gratiat traficanti de droguri Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretele de gratiere a trei tineri, dintre care unul condamnat pentru furt calificat, iar ceilalti doi pentru trafic de droguri. Potrivit Administratiei Prezidentiale, intocmirea decretului a tinut cont de avizul favorabil al Ministerului Justitiei, dar si de datele celor trei condamnati, care arata ca acestia au dat dovezi temeinice de indreptare si se pot reintegra in societate.

MAI - Ghidul cetatenilor romani in UE Ministerul Administratiei si Internelor a editat un ghid de calatorie in Uniunea Europeana pentru cetatenii romani. Brosura contine informatii utile pentru orice persoana care doreste sa calatoreasca intr-un stat membru UE. "Ghidul a fost tiparit in 10.000 de exemplare si va fi pus la dispozitia cetatenilor prin intermediul structurilor subordonate MAI." De asemenea, pentru o mai buna vizibilitate si accesibilitate (atat din tara, cat si din strainatate), ghidul va fi postat si pe site-ul ministerului, la www.mai.gov.ro. (M. Raducanu)

ACCIDENTE - Ziua macaralelor prabusite
O macara de 70 de tone s-a prabusit ieri in curtea unei scoli din centrul municipiului Braila. Accidentul s-a produs pentru ca utilajul, care trebuia sa ridice un copac, s-a dezechilibrat din cauza sarcinii prea mari. Nimeni nu a fost ranit, dar doua masini au fost distruse. Si la Sibiu, un trailer care transporta o macara s-a rasturnat intr-o benzinarie aproape de intersectia DN 1 cu DN 7. Accidentul s-a produs din cauza vitezei prea mari a transportatorului. (D. Cristian)

DETASARE - Ilie Botos merge la MApN
Membrii Sectiei pentru procurori a CSM au aprobat ieri detasarea pentru trei ani la Ministerul Apararii (MApN) a procurorului militar Ilie Botos. Detasarea a fost solicitata de ministrul Apararii. La data de 24 august, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de rechemare in activitate a generalului de brigada Ilie Botos ca procuror militar. Ilie Botos a demisionat la data de 21 iulie din functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. (M. Pasa)

MEHEDINTI - Mistreti vanati cu autobuzul
Soferul de autobuz Ion Trotea din Drobeta Turnu-Severin este cercetat de politisti dupa ce a intrat cu vehiculul intr-o turma de mistreti si a ucis patru godaci, pe care si i-a insusit. Incidentul a avut loc pe drumul ce leaga localitatile Bala si Campu Mare, cand o turma de 20 de godaci, impreuna cu scroafa, a iesit din padure si a incercat sa traverseze soseaua. Politistii continua cercetarile pentru a stabili exact imprejurarile accidentului. (D. Stoichita)

CAZUL TINU-IUCINU - Vesnica problema, expertiza ADN
Procesul privind stabilirea filiatiei dintre Andrei Iucinu si jurnalistul Dumitru Tinu s-a impotmolit din nou la problema efectuarii unei expertize ADN, dupa aproape patru ani de la demararea procedurilor judiciare. La termenul de ieri, Tribunalul Bucuresti a primit o adresa de la Institutul National de Medicina Legala, in care se preciza ca exista parti de tesut prelevat cu ocazia autopsiei lui Dumitru Tinu, dar nu a precizat daca acestea sunt optime pentru efectuarea unei testari ADN. Astfel, instanta a trebuit sa ceara din nou lamuriri de la medicii legisti. (M. Pasa)

GOLESTI - Corpul maistrului militar, recuperat
Corpul neinsufletit al maistrului militar Constantin Hurchi, cel de-al treilea membru al echipajului elicopterului care s-a prabusit la data de 24 octombrie in lacul de acumulare de la Golesti, judetul Arges, a fost descoperit de scafandrii militari ieri, la ora 12:45. Maistrul militar Constantin Hurchi va fi depus la capela Cimitirului Ghencea Militar si va fi inmormantat astazi la ora 14:00, cu onoruri militare, la Cimitirul Ghencea Militar 3. (Elly Cristea)

VASLUI - Batranele gratiate platesc degeaba
Drama batranelor din judetul Vaslui Diamanta Botezatu si Ecaterina Macarie, arestate pentru neachitarea unor amenzi penale de cate 6 milioane de lei, la 7 iulie, si gratiate de presedintele Traian Basescu cu trei zile mai tarziu, continua. Din cauza unor gafe de procedura comise atat de executorul judecatoresc, cat si de Casa Judeteana de Pensii Vaslui, ambelor batrane li se retine de trei luni 30% din valoarea pensiilor, in contul unor cheltuieli de judecata achitate de femei inca de la 27 iulie 2006.

SELECTIE - S-au propus magistratii europeni
Judecatorul Camelia Toader, de la Instanta Suprema si profesorul universitar din Iasi, Valerius Ciuca, sunt cele doua propuneri ale Romaniei pentru posturile de judecatori europeni. Dupa alegerea candidatilor, primul ministru Calin Popescu-Tariceanu a cerut ieri si opinia CSM, dar sectia de judecatori a institutiei a considerat ca nu-si poate exprima punctul de vedere, deoarece nu a participat la procesul de selectie. Dupa refuzul CSM, premierul a inaintat cele doua candidaturi Secretariatului General al Consiliului UE. (M.P., A.N.)

COMEMORARE - Centenar Grigore Moisil
Clubul UNESCO Romania l-a comemorat ieri, la 100 de ani de la nastere, pe matematicianul roman Grigore Moisil. Profesorul Octavian Stanasila, fost elev al lui Moisil, l-a descris ca pe un om jovial, pentru care matematica era un factor de cultura. In 1962, Moisil anticipa: "Foarte curand oamenii se vor imparti in doua categorii: batrani si cei care stiu sa lucreze la calculator". Matematicianul a adus contributii remarcabile la dezvoltarea informaticii in Romania. In calendarul Asociatiei Internationale UNESCO, anul 2006 este anul Grigore Moisil.

INCIDENT - Explozie cauzata de scurgeri de gaze
Un barbat a fost ranit ieri in urma unei explozii produse pe Strada Carol Knappe din Capitala. Cauza deflagratiei pare sa fie fisurarea unei conducte de gaze. Legatura dintre cele doua evenimente urmeaza a fi stabilita insa de o ancheta ulterioara. Lucratorii Distrigaz, asistati de pompieri, incercau aseara sa identifice eventualele sparturi ale conductei si sa le remedieze. Acestia au dat asigurari ca nu mai exista pericol de explozie pentru casele din zona.

SATU MARE - Dupa ce a ucis si-a pus capat zilelor
Un barbat de 50 de ani din localitatea satmareana Turulung si-a omorat ieri cumnatul, in varsta de 71 de ani, apoi s-a sinucis. In urma unor neintelegeri mai vechi si pe fondul consumului de alcool, Istvan Nezezou l-a sugrumat pe Istvan Porumbovici, la care locuia de opt ani. Sotia celui ucis a declarat politistilor ca si-a gasit fratele la intrarea in casa cu o funie in mana spunand: "L-am rezolvat". In timp ce femeia incerca sa-si resusciteze sotul, criminalul s-a spanzurat in sura.


ESec. O implozie care trebuia sa darame una din cele trei cladiri ce au mai ramas din fosta fabrica de paine Titan, din Bucuresti, a esuat ieri la pranz, urmand ca specialistii sa apeleze la alte solutii pentru demolare. Directorul firmei de constructii care se ocupa de demolare a declarat ca implozia nu a reusit, deoarece cladirea care trebuia daramata era intre altele doua, la distanta foarte mica.
×
Subiecte în articol: observator militar