x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

03 Mar 2007   •   00:00
13:48 - COMEMORARE
BRASOV. Liviu Babes, barbatul care si-a dat foc pe Partia Bradu, in semn de protest fata de regimul comunist, a fost comemorat ieri.
SUCEAVA. Comisia Judeteana de Fond Funciar a respins cererea Printului Paul privind retrocedarea a 40.000 de hectare de padure.
13:53 - CAMPANIE
MEHEDINTI. DSVSA a inceput ieri campania de vaccinare antipesta a porcilor aflati in gospodariile populatiei si in exploatatiile zootehnice, transmite Rompres. Mai intai vor fi vaccinati 70.000 de porci, restul urmand sa fie vaccinati in trimestrul al treilea al acestui an.
HARGHITA. Conducerea IPJ s-a intalnit, in cadrul programului "Impreuna pentru o convietuire in siguranta", cu liderii rromilor din zona Ciuc, pentru a pune bazele unei colaborari de durata. In program vor fi cooptati reprezentanti ai Jandarmeriei, Garzii Financiare si Garzii de Mediu.

CASE RETROCEDATE - Chiriasii, despagubiti pentru imbunatatiri
Chiriasii imobilelor retrocedate vor primi despagubiri pentru materialele cu care au modernizat locuinta, la o suma actualizata cu inflatia, dar diminuata in raport cu gradul de uzura, si nu doar pe baza unei intelegeri amiabile cu proprietarul. Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) intentioneaza sa prezinte Executivului, in perioada urmatoare, proiectul unei hotarari de Guvern care stabileste o formula de calcul al despagubirilor si o lista cu exemple de materiale si lucrari pentru care sunt acordate astfel de sume compensatorii.

INAUGURARE - Centru de presa la Ministerul Public
"Evenimentul de azi reprezinta o dovada a faptului ca voi, jurnalistii, nu sunteti adversarii nostri, ci, la fel ca si noi, incercati sa aflati adevarul", a spus ieri procurorul general Laura Kovesi (foto) la inaugurarea Centrului creat special pentru presa, in sediul Ministerului Public. Biroul a fost dotat cu televizor cu plasma, pentru lungile ore de asteptare a finalizarii audierilor, si cu sase computere conectate la internet, pentru ca jurnalistii sa-si poata transmite rapid informatiile catre redactii. (Violeta Fotache)

INGRIJORARE - Romania, risc de infractiuni
"Pozitia geografica a Romaniei o transforma in tara de tranzit pentru traficantii de droguri, de persoane, de arme si de vehicule furate, situatie care creste vulnerabilitatea la infractiunile economice, in contextul restantelor in combaterea spalarii banilor", se arata intr-un raport al Departamentul de Stat american. BNR estimeaza ca suma rezultata din acest tip de infractiuni depaseste un miliard de dolari pe an.

POLUARE - Arpechim, amendata cu 120.000 de lei
Societatea Arpechim SA a fost amendata cu 120.000 de lei pentru poluarea produsa la inceputul saptamanii pe Raul Dambovnic din judetul Arges. Poluarea a fost stopata ieri-dimineata, evitandu-se patrunderea undei pe teritoriul judetului Girgiu. Raul Dambovnic a fost poluat cu produse petroliere din cauza unei defectiuni produse la instalatia de descarcare a apei de pe Lacul Suseni, aflat in administrarea societatii Arpechim. Poluarea a fost cauzata de o defectiune la descarcatorul de fund. (Alexandru Nastase)

GIURGIU - Balbaiala: uite taxa, nu e taxa!
Prefectul judetului Giurgiu, Norut Stanisteanu, a cerut, ieri, suspendarea aplicarii noii taxe pentru traficul greu prin municipiul Giurgiu, impusa a fi platita chiar de joi 1 martie, prin Hotararea Consiliului Local Municipal. Suspendarea a fost dispusa "deoarece acest document nu a fost publicat in mass-media", a spus prefectul, citat de Rompres. Taxa a fost instituita pe drumul care leaga centrul orasului de Portul Giurgiu, iar cabina privind incasarea acestei taxe a fost amplasata langa Podul Bizetz.

VALCEA - Adolescenta tinuta in lanturi de parinti
O fata de 15 ani din Horezu a fost tinuta in lanturi de proprii parinti, pe motiv ca nu le dadea mereu ascultare. Elena D. a reusit sa se salveze cand a ramas singura acasa si a fugit intr-o padure, unde a fost gasita de o batrana. Adolescenta mai are frati, care sunt batuti constant. Politia ancheteaza cazul, in timp ce Directia pentru Protectia Copilului a luat-o pe Elena pentru a o interna in regim de urgenta la un centru de plasament. Cel mai probabil, parintii vor fi decazuti din drepturi. (A.C.)

BISTRITA-NASAUD / Pericol de inundatii pe Valea Salautei
Ploile abundente care au cazut in judetul Bistrita-Nasaud au dus la cresterea debitelor pe Raul Salauta, localnicii fiind alertati cu o sirena de catre autoritati si anuntati sa isi puna la adapost documentele si banii, pentru ca exista pericolul de inundatii. Nivelul raului a crescut pana aproape de DN 17 C, drumul care face legatura intre Bistrita-Nasaud si Maramures. Judetul Bistrita-Nasaud a primit o avertizare "cod galben" de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, autoritatile fiind anuntate ca vor cadea ploi abundente pana in cursul zilei de astazi.

CARAS SEVERIN - Grenada ofensiva gasita in podul casei
O grenada ofensiva provenind din timpul primului razboi mondial a fost descoperita de un cetatean din Toplet (judetul Caras Severin) in timp ce efectua lucrari de demolare la o casa din chirpici veche de peste 300 de ani. Este vorba de o grenada activa, perfect conservata, care a fost pastrata de-a lungul timpului in podul casei fara ca proprietara Maria Goloman sa aiba cunostinta de ea. Grenada a fost ridicata si depozitata in depozitul de munitie special al ISU Mehedinti. (Dumitru Stoichita)

SATU-MARE / Scolile retrocedate, platite de la buget
Primaria municipiului Satu-Mare plateste anual in jur 700.000 de lei chirie pentru institutiile de invatamant retrocedate, transmite Rompres. Potrivit viceprimarului municipiului Satu-Mare, Viorel Solschi, proiectul de construire a unui campus scolar pentru cei aproximativ 7.000 de elevi care au ramas fara scoli s-a blocat din cauza procesului de retrocedare a terenurilor catre fostii proprietari. Printre cele mai importante unitati de invatamant retrocedate se numara Liceul de Arta "Aurel Pop", colegiile nationale "Kolcsey Ferenc" si "Ioan Slavici" si Liceul "Unio". (Crina Dunca)

ANTENA 3 - Timbre si energetica la €-Profil
Cum devin timbrele pretioase obiecte de arta si mesageri ai culturii romanesti? Aflati din dialogul dintre Cristina Popescu, director general Romfilatelia, si Dan Constantin, in emisiunea €-Profil, difuzata astazi de la ora 13.10 de Antena 3. Celalalt invitat al emisiunii este Gheorghe Olteanu, directorul general ICEMENERG, care abordeaza un subiect fierbinte: baietii destepti din energetica.

SUCEAVA - Munitie vanduta din magazia de furaje
Politistii de la IPJ Suceava - Serviciul Arme, Explozivi si Substante toxice - au dejucat planul unui barbat care intentiona sa comercializeze ilegal peste 230 de cartuse militare si capse de diferite tipuri, organizand si realizand prinderea acestuia in flagrant. Actiunea s-a desfasurat in magazia de furaje de la locuinta lui Gheorghe C., in varsta de 68 ani, din judetul Suceava. Suceveanul a declarat ca a gasit munitia, in anul 2005, printre ruinele unei case demolate, iar de atunci a pastrat-o la domiciliu sau. (Nicu Amuraritei)

CEC - Sindicalistii vor da institutia in judecata
Sindicalistii CEC vor actiona banca in instanta, la inceputul saptamanii viitoare, pentru nerespectarea drepturilor din contractul colectiv de munca, neplata primelor, a orelor suplimentare si pentru ca liderii de sindicat nu sunt chemati la sedintele Consiliului de Administratie.

ARAD - Blocaj din cauza unui tramvai deraiat
Un tramvai care circula in probe in centrul municipiului Arad a deraiat ieri-dimineata, blocand complet traficul tramvaielor pe linia respectiva, timp de doua ore. Compania locala de transport public a trimis o macara la fata locului dupa o ora, iar tramvaiul a fost repus pe sine circa 30 de minute mai tarziu. Imediat ce a fost pus in circulatie, tramvaiul a deraiat din nou, astfel ca s-a mai pierdut o jumatate de ora cu reasezarea pe sine. (Andrei Ando)

IMAS - PNL in stagnare, PD in scadere
Daca duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare si Alianta D.A. s-ar separa, PD ar obtine 26% din voturi, iar PNL, 18%. Datele provin dintr-un sondaj IMAS realizat in perioada 8-14 februarie 2007, la comanda liberalilor, si reprezinta procente din totalul celor care au exprimat o optiune de vot. Potrivit aceluiasi sondaj, PSD si PNG, partidul lui Gigi Becali, ar obtine un scor egal - 17%. Cat priveste traiectoria partidelor, IMAS arata ca PNL se mentine in jurul a 17% din intentiile de vot, in perioada noiembrie 2006 - februarie 2007, iar PD a scazut de la 27,4% la 25,7% in aceeasi perioada. La fel, PSD a scazut de la 21% la 17,2% in acelasi interval de timp. (Monica Iordache Apostol)

Marin Raica/JURNALUL NATIONAL

SIMULARE-CUTREMUR. Un exercitiu in caz de cutremur a avut loc ieri in centrul istoric al Capitalei. Conform scenariului, un cutremur de 6,5 grade pe scara Richter, cu epicentrul in Vrancea, ar fi distrus cinci imobile de pe Strada Franceza si ar fi afectat 150 de persoane. Au participat pompieri, politisti si cadre medicale.
×
Subiecte în articol: observator