x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

19 Apr 2007   •   00:00
17:02 - FURT
ALBA. Trei copii au fost prinşi în flagrant de poliţiştii feroviari în timp ce scoteau şuruburi de la calea ferată dintre şibot şi Cugir.
ISACCEA. şapte moruni au fost eliberaţi din Staţia de reproducere asistată a sturionilor, după ce au fost trataţi şi folosiţi la reproducere.
17:07 - AVERISMENT
PHISHING. Banca Comercială Carpatică şi-a avertizat clienţii că sunt ţinta unei tentative de fraudă electronică (phishing). Dacă primiţi un e-mail care începe cu: "Recent, Banca Comercială Carpatica a derulat o procedură de verificare a conturilor BCC e-SMART", nu-l luaţi în serios. Detalii pe www.jurnalul.ro
CONSTANŢA. Municipalitatea a anunţat că autobuzele supraetajate achiziţionate recent vor fi introduse în circuitul turistic din 28 aprilie. Maşinile vor circula zilnic între orele 9:00 şi 20:00. Preţul unei călătorii de 3 ore este de 5 lei, pentru 8 ore se vor plăti 8 lei, iar pentru 12 ore – 12 lei. (E. Sava)

AVERTIZARE - Vânt puternic până diseară
Administraţia Naţională de Meteorologie a remis ieri o nouă avertizare cu cod galben, valabilă până în această seară, la ora 21:00. În intervalul menţionat, vântul va prezenta intensificări cu viteze ce vor depăşi local 50-60 km/h în timpul nopţii, în nordul şi centrul ţării, iar ziua, în regiunile centrale, estice şi sudice. În zona montană, vântul va sufla tare, cu viteze de peste 90-100 km/h.

MITTAL STEEL - Prezenţă redusă la grevă
O parte dintre siderurgiştii de la Arcelor Mittal Galaţi s-a adunat ieri-dimineaţă în faţa combinatului pentru a lua parte la greva declanşată de Sindicatul Solidaritatea. Deşi liderii de sindicat aşteptau aproape 4.000 de siderurgişti, în primele ore ale dimineţii s-au strâns doar câteva zeci de protestatari. Sindicaliştii vor majorări salariale de până la 25%-30% şi condiţii decente de lucru. (Daniel Mihalaşcu)

NUMIRE ÎN GRABĂ - Pedist la Curtea Constituţională
Preşedintele Traian Băsescu a semnat ieri decretul de numire a deputatului PD Augustin Zegrean în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani, începând cu 13 iulie 2007. În iulie încetează mandatele a trei dintre judecători, Gabor Kozsokar, şerban Stănoiu şi Toader Tudorel, înlocuitorii acestora fiind desemnaţi de Preşedinţie, Senat şi Camera Deputaţilor. şeful statului

IAşI - Un deţinut a evadat din penitenciar
Poliţiştii şi jandarmii ieşeni sunt în alertă maximă, după ce, ieri după-amiază, un deţinut de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, aflat la un punct de lucru din afara oraşului, a evadat, informează Mediafax. Andrei Marius Siriteanu, de 23 de ani, care fusese încarcerat pentru furt calificat, abia intrase în regimul semi-deschis, adică putea lucra, sub pază, în afara penitenciarului. Când va fi prins, evadatul se va întoarce în puşcărie pentru opt ani, faţă de trei cât era pedeapsa lui.

PROIECT - Reguli la transportul de persoane
Firmele care prestează servicii de transport de persoane trebuie să respecte o serie de reguli stricte privind siguranţa şi igiena, potrivit unui proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătaţii şi publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor. De exemlu, autovehiculele trebuie să aibă sisteme de ventilaţie, încălzire, iluminat şi de "evitare a însoririi directe şi a curenţilor de aer prea puternic" şi măcar una din uşile de acces să dispună de dispozitiv pentru urcarea cărucioarelor. Pe larg despre regulile care vizează şi transportul feroviar şi aerian, pe www.jurnalul.ro.

A2 / Drajna-Feteşti, la 27 aprilie
Tronsonul Drajna-Feteşti din Autostrada Soarelui va fi deschis circulaţiei la 27 aprilie. Porţiunea de 36,6 kilometri completează traseul de la Bucureşti la Cernavodă. Autorităţile vor selecta prin licitaţie companii care să administreze spaţiile de servicii de pe autostradă, a declarat ieri ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Întrebat despre instituirea unei taxe de autostradă, Orban a spus că nu a fost luată o decizie, variantele avute în vedere fiind introducerea unei taxe sau a unei vignete. (Elena Stan)

PIATRA-NEAMŢ - Oamenii de ştiinţă, în sesiune
"Priorităţi ştiinţifice ale etapei de postaderare a României la UE" este tema sesiunii de primăvară a Academiei Oamenilor de ştiinţă, care are loc azi la Piatra-Neamţ. Gral. prof. dr. Vasile Cândea, preşedintele înaltului for academic, ne-a declarat că lucrările prezentate vor viza finanţarea cercetării şi a infrastructurii cercetării, sprijinul statului în dezvoltarea ştiinţei şi parteneriatele în cercetare, pentru crearea de consorţii multinaţionale pe proiecte importante. (Magda Marincovici)

TRAFIC DE MIGRANŢI - A căzut reţeaua "Patron"
Doi cetăţeni din Republica Moldova şi doi români din Sibiu, membri ai grupului de crimă organizată "Patron", specializat în traficul de migranţi, au fost arestaţi ieri de judecătorii români pentru 29 de zile. Printre ei se află şi capul grupării, moldoveanul Ion Guşan, zis "Nicu Patron". Reţeaua are nuclee criminale în Federaţia Rusă, Republica Moldova, Ucraina, România, Austria, Italia, Marea Britanie şi Germania, gruparea din ţara noastră ocupându-se cu cazarea migranţilor, obţinerea de documente româneşti falsificate şi călăuzirea lor spre ţările de destinaţie. Cercetările continuă la DIICOT, structura centrală. (Violeta Fotache)

INFORMARE - Campanie privind hepatita C
Până în 2007, în România se derulează prima campanie naţională de informare a populaţiei asupra pericolului hepatitei C. În România sunt aproximativ un milion de persoane infectate cu virusul hepatitic C (VHC). Prof. dr. Mihai Voiculescu spune că principalele căi de transmitere a VHC sunt sexul neprotejat, tatuaje, piercing, seringile în cazul persoanelor care se droghează, manichiura şi pedichiura executate cu ustensile nesterile. Prof. dr. Alexandru Oproiu recomandă în special celor care, înainte de 1992 au fost supuşi unor perfuzii cu sânge sau produse din sânge, unor intervenţii chirurgicale sau stomatologice, să facă teste de depistare a VHC. (Magda Marincovici)

BUCUREşTI - Bursă generală de locuri de muncă
Peste 200 de agenţi economici bucureşteni vor fi prezenţi mâine la Bursa generală a locurilor de muncă, informează Mediafax. Circa 5.300 de posturi sunt disponibile în acest an, cele mai multe adresate muncitorilor calificaţi, a anunţat directorul Agenţiei de Ocupare Bucureşti, Dumitru Pelican. Cele mai multe posturi pentru această categorie sunt de confecţioneri-asamblori articole textile, croitori, brutari, şoferi, sudori, vânzători sau instalatori. Pentru absolvenţii de studii superioare vor fi disponibile aproximativ 500 de locuri de muncă, cei mai căutaţi fiind inginerii, în special cei din IT, şi economiştii.

NUMIRE ÎN GRABĂ - Pesedist la Curtea Constituţională
Preşedintele Traian Băsescu a semnat ieri decretul de numire a deputatului PD Augustin Zegrean în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani, începând cu 13 iulie 2007. În iulie încetează mandatele a trei dintre judecători, Gabor Kozsokar, şerban Stănoiu şi Toader Tudorel, înlocuitorii acestora fiind desemnaţi de Preşedinţie, Senat şi Camera Deputaţilor. şeful statului s-a grăbit astfel să facă numirea înainte de a afla dacă mai rămâne la Cotroceni sau nu. (O.S.)

COCAINA VIP - Declaraţii contradictorii
Ion Alexandru Ţiriac a declarat ieri, în faţa magistraţilor care îl judecă pentru deţinere de droguri, că nu are nici o legătură cu acuzaţiile care i se aduc. El a susţinut de asemenea că interceptările telefonice din dosar ar fi scoase din context şi că depoziţiile împotriva sa ar fi fost date sub presiune sau pentru o reducere a pedepselor. Martorul principal al acuzării, Robert Mircea Sandu, nepotul preşedintelui FRF, a susţinut însă că îşi menţine toate declaraţiile potrivit cărora el i-ar fi furnizat lui Ţiriac junior droguri. (M.P.)

ARAD - Casă de lux pentru şeful Poliţiei
şeful Poliţiei din judeţul Arad va locui într-o casă de 150.000 de euro cumpărată din bani publici. IJP alocă această sumă pentru o locuinţă de serviciu, având în vedere că actualul comandant al instituţiei, comisarul- şef Alexandru Tanco, este din Bistriţa. "Eu locuiesc în acest moment în chirie, iar Ministerul de Interne îmi va asigura această casă, unde voi plăti toate cheltuielile aferente", a spus Tanco, citat de Mediafax. El a adăugat că în acest moment instituţia nu are altă locuinţă care să-i fie pusă la dispoziţie, iar casa ce va fi achiziţionată nu va putea face obiectul unor tranzacţii.

INSTANŢA SUPREMĂ - Mischie, la finalul unui dosar penal
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, a fost audiat ieri la instanţa supremă în legătură cu introducerea ilegală în ţară a unei arme de vânătoare. El a declarat magistraţilor că a cumpărat puşca din "snobism vânătoresc". Mischie a susţinut că a introdus arma în ţară în 2003, "într-o sacoşă", şi că fiind duminică nu i s-ar fi cerut expres să facă declaraţia vamală. El a declarat însă că s-a prezentat ulterior la Poliţie. În primele faze ale procesului, Mischie a primit doar o amendă administrativă, dar ultimul cuvânt îl va avea instanţa supremă. (M.P)

SCANDAL - Om al legii, bătăuş la Brăila
Un poliţist comunitar din Brăila este acuzat că a bătut un taximetrist în holul Administraţiei Financiare, iritat fiind că omul nu a închis o uşă. "Mi-a zis «închide, bă, uşa». Eu m-am întors şi l-am întrebat «scuzaţi-mă, aţi spus ceva cu bă». La care el a răspuns «da, bă». Eu am scos atunci un aparat de fotografiat din buzunar şi l-am întrebat cum îl cheamă, iar el mi-a zis «ce faci, vrei să mă dai la ziar?» şi m-am trezit cu un pumn în gură, apoi a început să-mi dea şi cu picioarele", a declarat taximetristul, care susţine că există mai mulţi martori. (Mediafax)

CARAş-SEVERIN - Noi incendii de vegetaţie
Ultima săptămână a fost una dintre cele mai grele pentru pompierii din Caraş-Severin, care au avut de luptat, în medie, cu 5-6 incendii pe zi. Majoritatea, peste 80%, au fost incendii de vegetaţie uscată, dar şi de pădure. Aproape de fiecare dată sursa este aceeaşi: focul pus intenţionat de localnici la vegetaţia uscată. Flăcările au scăpat de sub control la Bozovici şi au distrus un depozit de rumeguş şi cherestea, iar la Câlnic, incendiul a ajuns la câteva zeci de metri de o staţie de carburanţi. (Mircea Bogdan)


ACCIDENT. O cisternă care transporta cenuşă la o fabrică de ciment din localitatea Chişcădaga, de lângă Deva, a "zburat" circa 30 de metri din cauza unei explozii. Cisterna era racordată la o reţea de aer comprimat, iar la un moment dat capacul instalaţiei s-a desprins, a declarat Alexandru Radu, din cadrul ITM Hunedoara. şoferul a fost grav rănit. (Monalise Hihn)
×
Subiecte în articol: observator declarat