x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR/Stirile zilei - 19 iunie 2004

OBSERVATOR/Stirile zilei - 19 iunie 2004

19 Iun 2004   •   00:00

Administratie - Locuinte ANL la Sulina

Peste 60 de apartamente construite cu sprijinul Agentiei Nationale de Locuinte vor fi date in folosinta peste o luna la Sulina, valoarea totala a lucrarilor fiind de 39,6 miliarde de lei. "Pentru ridicarea acestor locuinte a fost nevoie de un efort suplimentar din cauza terenului din Delta Dunarii", a declarat pentru Rompres, Aurel Dimitriu, primarul Sulinei. El a mai spus ca pentru inchirierea unuia din cele 62 de apartamente au depus cereri 112 persoane, dintre care doar 15 nu au indeplinit criteriile din cauza varstei.

Germania - "Sclavii" regimului nazist primesc compensatii

Persoanele care fost supuse muncii fortate de catre regimul nazist vor primi despagubiri, a decis Fundatia Germana "Trecut, Responsabilitate, Viitor" in colaborarea cu Organizatia Internationala pentru Migratie, transmite Rompres. In Maramures, potrivit unor surse din Consiliului Judetean, vor primi despagubiri financiare 75.000 de persoane. Autoritatile germane vor acorda pentru categoria sclavi, suma de 7.699 euro, pentru persoanele supuse muncii fortate in industrie 2.256 euro, iar pentru cei care au prestat munci in agricultura 1.022 euro. Platile compensatorii vor fi acordate in doua transe. Sumele cuvenite vor fi trimise celor indreptati prin posta.

Protest - Rromii din Lyon sunt nemultumiti

In jur de 150 de rromi - in majoritate romani - au protestat joi dimineata la Lyon, nemultumiti de conditiilor mizere in care locuiesc, intr-o mahala din marginea orasului, transmite Mediafax. In spatele unei pancarde pe care scria "Locuinte da, mahala nu", manifestantii au defilat scandand "Libertate, egalitate" si arborand fotografii considerate expresive pentru conditiile de viata din mahala. Acum cateva zile, Curtea de Apel din Lyon - sesizata de proprietarul terenului - a ordonat expulzarea lor imediata, dar prefectura a asigurat ca va incerca mai degraba sa gaseasca o solutie alternativa de cazare a tiganilor, decat sa apeleze la forta. Reprezentanti a patru culte, crestin ortodox, romano-catolic, musulman si protestant, au hotarat joi, 17 iunie, la Palatul Arhiepiscopal al Tomisului, infiintarea in Romania a celei de-a 35-lea filiale a "Forumului celor Trei Credinte" (crestinism, islamism, iudaism), inaugurat in urma cu 10 ani in Anglia, informeaza Rompres. Reprezentantul Forumului, pastorul anglican Steve Huges, a declarat ca a fost aleasa Dobrogea pentru ca modelul convietuirii religioase din aceasta provincie poate fi copiat si de alte state. La randul sau, IPS Teodosie (foto) a afirmat ca acest forum este necesar, deoarece exista extremisti care intreprind lucruri nefiresti, din proprie initiativa, sustinand ca actioneaza in numele religiei.

Incendiu - Locomotiva arsa la Podul Pasaricii

Cele cateva sute de calatori aflati in trenul personal Calafat - Craiova au fost la un pas de a arde de vii, joi seara, dupa ce locomotiva trenului a fost cuprinsa de flacari din senin. Mecanicii au fost nevoiti sa opreasca de urgenta in zona Podul Pasaricii, la aproximativ 12 km distanta de Craiova. CFR-istii n-au reusit sa stinga flacarile, astfel ca incendiul a fost potolit abia cateva zeci de minute mai tarziu, o data cu interventia pompierilor militari. Panicati, oamenii au parasit de urgenta zona, majoritatea parcurgand pe jos cei 12 kilometri pana in Craiova. (Cristian Vasilcoiu)

Buzau - Fetita suspecta de meningita

Unul din cele trei cazuri de meningita de la Sectia de Boli Contagioase a Spitalului Judetean Buzau, cel al unei fetite de 13 ani din orasul Nehoiu, prezinta simptomele meningitei contagioase. Dr. Carmen Scantei, medic epidemiolog la Directia de Sanatate Publica Buzau, a declarat pentru Rompres ca au fost luate toate masurile profilactice, "dar nu ne putem pronunta pana nu vom avea toate analizele de laborator", a precizat specialistul buzoian. La randul sau, dr. Zefira Dimitriu, seful Sectiei de Boli Contagioase, a spus "bolnavei i-au fost administrate medicamente specifice sub stricta supraveghere, la ora actuala fiind in afara pericolului".

Constanta - Bataie cu sabii si bate intr-un local

Un agent de ordine si un DJ au ajuns la Spitalul de Urgenta din Constanta in stare grava, dupa ce au fost atacati cu bate de baseball si sabii ninja de patru indivizi necunoscuti, intr-un local de striptease din municipiu, transmite Mediafax. Potrivit martorilor, joi noapte, doi barbati ar fi incercat sa intre in clubul respectiv, insa agentul de paza, Marian Enache (21 de ani) le-a interzis accesul pentru ca erau intr-o stare avansata de ebrietate. Ei s-au intors dupa 10 minute insotiti de doi prieteni si inarmati cu sabii, cutite si bate de baseball. Agentul de ordine si DJ-ul clubului, Vasile Claudiu Grecu (36 de ani), care a sarit in ajutorul primului, au fost batuti crunt. Agresorii au parasit localul in fuga si au disparut. Dansatoarele au chemat Salvarea, cei doi raniti fiind transportati la spital. Politistii au refuzat sa dea detalii despre acest caz.

Bucuresti- Premii la Scoala de proiecte

Cursantii primei promotii a Scolii de proiecte ANSIT-ASUB si-au primit ieri diplomele de absolvire la Sala Senatului de la Universitatea Bucuresti. Ceremonia a fost oficiata de Alexandru Athanasiu, ministrul Educatiei si Cercetarii. Scoala de proiecte ANSIT-ASUB este un program demarat in aceasta primavara, in urma uneia dintre intalnirile lunare intre ANSIT si organizatiile de tineret si studentesti bucurestene. Programul a constat intr-o serie de traininguri de cate doua zile, saptamanal, avand ca tematica Managementul asociativ si Programul TINERET al Uniunii Europene, gestionat, in Romania, de catre MEC, prin ANSIT. (Lucian Mihai)

Gorj - Seful Finantelor a fost suspendat

Directorul Directiei de Finante Gorj a fost suspendat din functie in urma acuzatiilor venite din partea unor afaceristi americani, care au dezvaluit ca pentru a investi in Gorj au fost nevoiti sa dea spaga. Denuntatorii americani sustin ca i-au amenajat casa lui Dumitru Udroiu in schimbul unor intelegeri puse la cale de Nicolaie Mischie. Suma investitiilor la casa sefului Finantelor gorjene este 159.000 de dolari. Surse din MEC sustin ca in urmatoarea perioada si directorii din SNLO, Ion Vulpe si Nicolae Bercea, vor fi suspendati din functie. Unul dintre investitorii americani a avut o intalnire cu ambasadorul Michael Guest, care a vrut sa stie de ce s-a ajuns in situatia ca un investitor american sa dea spaga autoritatilor din Gorj.

Bucuresti - Traficanta de persoane, prinsa

O traficanta de persoane a fost prinsa in flagrant de politistii din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog in timp ce vindea o tanara in varsta de 22 ani, a informat vineri Politia Capitalei, citata de Rompres. Beatrice Lamisera Tesoi, din judetul Iasi, aflandu-se in zona Piata Iancului din Capitala, incerca sa vanda unei persoane o tanara de 22 ani din judetul Harghita, in schimbul sumei de 200 dolari SUA. Cercetarile sunt continuate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, cu Beatrice Lamisera Tesoi in stare de libertate, pentru trafic de persoane, impotriva ei fiind luata masura interdictiei de a parasi municipiul Bucuresti pe o perioada de 30 zile.

Oradea - Teapa prin imprumut

Soferii unui microbuz au ramas fara 1.500 de euro, dupa ce au imprumutat trei pasageri pe care ii duceau in Italia cu cate 500 euro. Doi barbati si o femeie calatoreau cu un microbuz spre Italia. In apropiere de PTF Bors, soferii i-au imprumutat pe cei trei cu cate 500 euro, pentru trecerea frontierei. Imediat dupa prezentarea banilor la frontiera, pasagerii au pus cei 1.500 euro intr-un pachet de tigari, pe care l-au aruncat pe geam. Un complice al acestora a venit in urma microbuzului, intr-un autoturism Audi 100, a luat pachetul de tigari si s-a facut nevazut. Pagubitii au anuntat Politia de Frontiera din PTF Bors. Cei trei au fost retinuti, dar al patrulea este de negasit.

Bucuresti - Ancheta in cazul elevului care s-a sinucis

Coducerea Ministerului Educatiei ancheteaza cazul elevului de la Colegiul National "Spiru Haret" din Targu-Jiu, care s-a sinucis pentru o corigenta. Nicolae Balanescu era in clasa a IX-a si, conform conducerii scolii, avea rezultate bune la invatatura. Miercuri, elevul a plecat de la scoala, dupa ce nu reusise sa obtina cateva sutimi necesare promovarii la fizica. Baiatul a mers apoi spre casa, dar in zona Iezureni, de la marginea municipiului, s-a aruncat in fata unui tren de marfa care circula spre Petrosani. Elevul a lasat in geanta sa un bilet de adio prin care le explica parintilor gestul sau.

Thai Boxing - Un politist de frontiera lupta cu campionul mondial

Un politist de frontiera tulcean va participa astazi, 19 iunie, la editia a II-a a Galei Internationale de Kempo, de la Bucuresti. Potrivit Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, agentul de politie Iulian Gheba a devenit in acest an dublu campion european de Kempo. Cu ocazia acestei competitii, campionul mondial la Thai Boxing, japonezul Sato Kenichi, cunoscut in lumea sportului sub pseudonimul "Teroarea", a lansat o provocare tuturor reprezentantilor din Romania, invitand in ring un adversar pe masura, care are curajul sa il infrunte. Singurul dintre sportivii romani care a acceptat provocarea a fost politistul de frontiera. (Gina Anton)
×
Subiecte în articol: observator bucuresti