x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ochiul uman funcționează ca un computer, când se uită pe furiș

Ochiul uman funcționează ca un computer, când se uită pe furiș

11 Noi 2022   •   20:00
Ochiul uman funcționează ca un computer, când se uită pe furiș

Ochiul uman funcționează ca un mecanism de computer. După o privire din „coada ochiului", imaginile sunt procesate exact așa cum ar face un sistem de supraveghere video din mai multe camere.

Atunci când observăm ceva fugar, ochiul uman funcționează cu același mecanism ca și un computer: neuronii cortexului cerebral procesează imaginile primite prin intermediul vederii periferice exact așa cum ar face un sistem de supraveghere video format din mai multe camere, compensând calitatea slabă a unor date cu altele mai fiabile.

Descoperirea a fost făcută de un studiu publicat în revista Nature Communications, condus de Institutul de Neuroștiințe al Consiliului Național de Cercetare din Pisa, în colaborare cu Universitatea din Florența.

Studiul deschide ușa pentru aplicații în domeniul roboticii și al vederii computerizate, scrie ANSA.

Vederea periferică a ochiului uman nu este la fel de bună precum vederea frontală, deoarece receptorii din retină nu sunt distribuiți uniform.

În ciuda acestui fapt, ochii noștri reușesc să capteze imagini văzute "cu coada ochiului".

Cercetătorii conduși de Guido Marco Cicchini au descoperit că neuronii din cortexul vizual evaluează în mod constant calitatea informațiilor pe care le primesc și compensează imaginile de calitate slabă prin proiectarea unor imagini adiacente, mai fiabile, peste primele.

"Aspectul surprinzător", spune Cicchini, "este că ochiul face acest lucru urmând reguli de procesare a informației care sunt tipice unui computer”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ochi studiu