x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Octavian Bellu candidează la preşedinţia COSR

Octavian Bellu candidează la preşedinţia COSR

de Mihai Igirosanu    |    27 Apr 2014   •   18:17
Octavian Bellu candidează la preşedinţia COSR
Candidaturile pentru şefia COSR trebuie depuse până mâine, iar alegerile pentru şefia Comitetului Olimpic vor avea loc pe 29 mai

Cea mai importantă veste în sportul românesc a apărut la sfârşitul săptămânii trecute. După o îndelungată analiză, Octavian Bellu s-a hotărât să intre în cursa pentru preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Omul care din 1990 şi până în prezent, cu mici întreruperi cauzate de indiferenţa celor din jur, a fabricat în laboratorul miraculos de la Deva peste 300 de medalii olimpice, mondiale şi europene pentru gimnastica feminină din România vrea să se implice la cel mai înalt nivel. Până la finalul săptămânii trecute, în cursa pentru COSR nu exista un favorit cert. Oficiale sau nu, existau doar numele preşedintelui FR de Rugby, Alin Petrache, cel al preşedintelui FR de Canotaj, Elisabeta Lipă, şi cel al fostului jucători de tenis Dinu Pescariu. De acum, conform tuturor criteriilor sau argumentelor sportive şi de performanţă, favoritul este Octavian Bellu. Adică omul care la 1 decembrie 2007 a fost desemnat “Cel mai de succes antrenor din lume” de către renumita Academie a Recordurilor Mondiale (World Records Academy) şi care ocupă cele mai înalte poziţii în Hall of Fame-ul gimnasticii mondiale. Poate singurul om din sportul mondial care a reuşit să câştige lupta cu trei ţări-continent, SUA, China şi Rusia.

Pesimismul l-a determinat să intre în cursă


La puţine zile după ce mai mulţi oficiali ai sportului românesc anticipau un dezastru la următoarea Olimpiadă, cea de la Rio, din 2016, Octavian Bellu a decis că e momentul să se implice. De fapt, aşa cum puteţi citi şi în scrisoarea de la prima pagină, pesimismul majorităţii oamenilor de sport care îl înconjurau reprezintă unul dintre motivele principale care l-au determinat să intre în cursă. “Mi se pare uşor să spui că la Rio va fi un dezastru, o ediţie fără medalii de aur pentru România. Eu zic să vedem ce se poate face în următorii doi ani şi să încercăm să rezolvăm problema participării onorabile la Jocurile Olimpice”, declara marele antrenor şi om de sport în week-end-ul care tocmai a trecut. Octavian Bellu pare că gândeşte deja strategia. A fost mereu cu un pas înaintea tuturor. Chiar şi a continentelor cu care s-a luptat şi pe care, alături de campioanele pe care le-a creat în miraculosul laborator de la Deva, le-a învins în nenumărate războaie din sală.

Performanţa, ca atu al favoritului

Până la sfârşitul săptămânii trecute, se părea că lupta pentru preşedinţia se va da între preşedintele FR Rugby, Alin Petrache, fosta mare campioană şi actuala preşedinte al FR de Canotaj, Elisabeta Lipă, şi fostul tenisman Dinu Pescariu. Intrarea în cursă a lui Octavian Bellu schimbă total datele problemei. Datorită palmaresului său incredibil, marele antrenor a devenit principalul favorit pentru a deveni, pe 29 mai, succesorul lui Octavian Morariu în fruntea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Octavian Bellu a condus echipa de gimnastică a României la câştigarea a cinci titluri mondiale şi două titluri olimpice, precum şi numeroase titluri individuale. Totodată, a mai condus şi Agenţia Naţională pentru Sport.

În Hall of Fame-ul gimnasticii mondiale


Cariera fabuloasă a lui Octavian Bellu în gimnastica feminină a început, practic, în 1990, atunci când a devenit antrenor-coordonator al lotului olimpic român. De atunci, pe lângă numărul impresionant de medalii, Bellu a contribuit decisiv la apariţia pe firmamentul gimnasticii mondiale a unor nume precum Lavinia Miloşovici, Andreea Răducan, Simona Amânar, Gina Gogean, Cătălina Ponor sau Sandra Izbaşa. Împreună cu aceste fete plecate din “laboratorul” de la Deva şi de partenera sa, Mariana Bitang, au dominat ani de-a rândul ierarhiile gimnasticii feminine mondiale. Senzaţionala echipă a reuşit să domine ani de-a rândul acest sport, chiar dacă se lupta cu superputerile SUA, China şi Rusia. Începând cu mai 2009, Bellu face parte din selectul Hall of Fame al gimnasticii internaţionale.

×