x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, s-a întâlnit la Munchen cu veterani ucraineni

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, s-a întâlnit la Munchen cu veterani ucraineni

de Redacția Jurnalul    |    18 Feb 2024   •   16:20
Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, s-a întâlnit la Munchen cu veterani ucraineni
Sursa foto: facebook

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a participat, în cea de-a doua zi a Conferinţei de Securitate de la Munchen, la o întâlnire cu un grup de veterani de pe frontul ucrainean, prilej cu care a transmis un mesaj ferm de solidaritate a României cu Ucraina şi poporul ucrainean.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat sâmbătă, la cea de-a doua zi a Conferinței Internaționale de Securitate de la München, a cărei agendă a inclus o întrevedere cu veterani de război ucraineni, un eveniment dedicat situației femeilor din Afganistan și întâlniri cu omologi, dar și cu și reprezentanți ai unor think-tank-uri internaționale.

„Astfel, ministrul Luminița Odobescu a participat la o întâlnire cu un grup de veterani de pe frontul ucrainean, prilej cu care a transmis un mesaj ferm de solidaritate a României cu Ucraina și poporul ucrainean, în lupta lor legitimă de a-și apăra independența, integritatea teritorială și suveranitatea în fața războiului de agresiune ilegal al Rusiei. Demnitarul român a adresat felicitări pentru curajul și reziliența armatei ucrainene și a poporului ucrainean și a exprimat încrederea că sacrificiile vor fi răsplătite prin înfăptuirea justiției și tragerea la răspundere pentru crimele comise de Rusia împotriva Ucrainei”, potrivit unui comunicat MAE.

Ministrul român al afacerilor externe a luat parte și la o masă rotundă dedicată situației actuale a femeilor din Afganistan, organizată de ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania, Annalena Baerbock, și de ministrul afacerilor externe al Canadei, Mélanie Joly.

„Demnitarul român a relevat crizele multiple care afectează simultan Afganistanul la nivel de securitate, umanitar, economic și politic și a punctat în mod particular deteriorarea gravă a drepturilor omului și a democrației în întreaga țară, cu o tendință dramatică de încălcare a drepturilor femeilor și fetelor, inclusiv prin excluderea lor sistematică din majoritatea sferelor vieții publice. A subliniat rolul esențial al ONU, dar și al coordonării la nivel regional și internațional, inclusiv pentru tragerea la răspundere a celor vinovați pentru încălcarea acestor drepturi. De asemenea, ministrul Luminița Odobescu a punctat necesitatea asistenței financiare și tehnice susținute pentru consolidarea organizațiilor de femei în eforturile lor de consolidare a păcii.

Ministrul afacerilor externe român a avut, de asemenea, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Sultanatului Oman, Sayyid Badr Albusaidi. Cei doi oficiali au realizat o trecere în revistă a stadiului cooperării româno-omaneze, precum și a calendarului de contacte bilaterale, într-un context aniversar în care se vor celebra 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state. Totodată, șefii celor două diplomații au avut un schimb de opinii pe marginea situației de securitate din zona extinsă a Orientului Mijlociu. Ministrul de externe român a reiterat susținerea României față de crearea condițiilor necesare pentru o pace durabilă în regiune”, se precizează în document.

Șefa diplomației române a avut o întrevedere și cu noul ministru al afacerilor externe al Argentinei, Diana Mondino, o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Republicii Democrate Socialiste Sri Lanka, Ali Sabry, precum și o întrevedere cu ministrul de stat pentru afaceri europene și internaționale al landului Bavaria și co-președinte al Comisiei Mixte Guvernamentale România-Bavaria, Eric Beisswenger.

Totodată, ministrul de externe român a avut întrevederi cu Ted Deutch, CEO al American Jewish Committee, precum și cu directorul executiv al Institutului European pentru Pace, Michael Keating.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: odobescu veterani ucraina