x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ole, ole, ole... asfaltul din 2 Mai pe unde e?

Ole, ole, ole... asfaltul din 2 Mai pe unde e?

de Diana Scarlat    |    15 Iul 2009   •   00:00
Ole, ole, ole... asfaltul din 2 Mai pe unde e?

În plin sezon estival, localitatea 2 Mai, soră cu Vama Veche, a rămas şi fără asfalt, şi fără vreo şansă de a şi-l recăpăta în viitorul apropiat. Socoteala "de-acasă" a Primăriei nu s-a potrivit cu cea de după licitaţie, iar acum toată lumea aşteaptă soluţionarea unei contestaţii.



După ploaie, multe locuri din ţară au fost inundate, dar noroi ca la 2 Mai mai rar s-a văzut. Primăria reuşise să asfalteze toate străzile localităţii în ultimii ani, dar a mai făcut rost de fonduri şi pentru reţeaua de canalizare şi a-nceput lucrările în primăvară, cu speranţa că totul se va termina repede, iar vara îi va prinde pe doimăieni cu asfaltul proaspăt pe străzi. N-a fost să fie.

AŞTEPtĂND SOLUŢIONAREA
"Noi am fi vrut să asfaltăm toate străzile până la începutul sezonului, dar ne-am lovit de o firmă din Ploieşti care-a contestat licitaţia şi acum suntem cu mâinile legate. Nu putem decât să privim şi să aşteptăm. Sperăm să ni se dea cât mai repede un răspuns de la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, să ne putem apuca de lucru", declară primarul comunei Limanu, Iustin Urdea. Una dintre firmele participante la licitaţia pentru asfaltare s-a supărat că n-a câştigat, drept pentru care-a contestat licitaţia.

Cât a fost soare, lucrurile au mers aproape normal: oamenii, pe picioarele lor, maşinile mai anevoie, dar fără planetare rupte şi punţi sparte, turiştii au cam strâmbat din nas, dar s-au conformat. Torenţialele din week-end-ul trecut au schimbat însă situaţia, iar dacă mai plouă localnicii vor fi nevoiţi să inventeze metode aeriene de-a ajunge acasă. Iar turiştii vor renunţa din start la aventura intrării în sat.

GUNOIUL A CĂZUT ÎN ŞANŢ
Prima victimă a gropilor lăsate în urmă de ploaia de vineri a fost maşina de gunoi. Solul moale de la mare, argilos şi nisipos, şi-a arătat slăbiciunea, una dintre străzi surpându-se la jumătate şi înghiţind o parte din utilaj. "Au venit cu o volă, dar n-au reuşit s-o ridice, pentru că şi vola a căzut în şanţ şi-au mai stat câteva ore s-o scoată. Acum aşteptăm să ne ia maşina de gunoi din stradă", se plângea unul dintre localnici la două zile după ce maşina de gunoi a rămas în drum.

"Vom aduce o macara să scoatem utilajul din şanţ. Nu ştim cât vor dura operaţiunile şi nu putem decât să sperăm că nu se va mai întâmpla", mai spune primarul comunei Limanu, din care fac parte satele de la malul mării, 2 Mai şi Vama Veche. Reprezentanţii Primăriei se mai roagă şi la Dumnezeu să nu plouă prea tare până la soluţionarea contestaţiei, drumurile degradându-se vizibil de la o zi la alta.

REVOLTAŢI
Bineînţeles, toate oalele se sparg acum în capul Primăriei. Mulţi dintre localnici şi dintre turişti vor să dea instituţia în judecată pentru maşinile duse direct la reparat după o plimbare pe drumurile satului, proprietarii de pensiuni se plâng de lipsa turiştilor şi acuză tot autorităţile, iar tranzacţiile cu terenuri sau case sunt deja compromise.

"Am intrat imediat după ploaia de vineri şi mi-am făcut maşina praf. Acum primarul e bun de plată. Eu o duc la reparat şi-i pun factura pe masă, să-mi plătească pagubele. Am prieteni avocaţi şi probe pe care le voi aduce la proces împotriva Primăriei", spunea în week-end unul dintre turiştii furioşi.

"Sperăm să primim un răspuns cât mai repede şi în cel mult două săptămâni să începem asfaltarea străzilor. Noi sunăm în fiecare zi la Consiliul pentru Soluţionarea Licitaţiilor să ne dea un răspuns, dar până nu avem o decizie din partea lor nu putem face absolut nimic", explică primarul Urdea.

Norocul doimăienilor e totuşi că doimaiştii împătimiţi nu se sperie prea uşor de gropile de pe drumuri şi vor continua să meargă în concediu tot în satul de pescari de la malul mării, cu sau fără asfalt. Mai greu e pentru localnici, care vor merge cu cizme de cauciuc până la strada principală, dacă va mai dura mult soluţionarea contestaţiei. Şi ei sunt obişnuiţi cu şanţurile pline de noroi prin care au înotat până la asfaltarea de-acum câţiva ani, dar sperau să nu se mai repete coşmarul.

×
Subiecte în articol: observator