x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Olteanu (BNR): România nu a început încă pregătirea trecerii la euro. Dacă începem, durează şapte-zece ani

Olteanu (BNR): România nu a început încă pregătirea trecerii la euro. Dacă începem, durează şapte-zece ani

24 Mar 2016   •   22:30
Olteanu (BNR): România nu a început încă pregătirea trecerii la euro. Dacă începem, durează şapte-zece ani

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat, joi, la Sibiu, că România "nici nu a început pregătirea pentru trecerea la euro", el considerând că, odată început, procesul va dura "între şapte şi zece ani" pentru a fi "rezonabil pregătiţi" din punct de vedere tehnic.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Sibiu, când estimează că se va putea face trecerea la euro.

"Ca să termini un proces, trebuie mai întâi să îl începi şi România nu a început încă pregătirea trecerii la euro. Dacă am începe, să zicem, în această toamnă, probabil că din punct de vedere tehnic în 7 ani am putea să fim rezonabil pregătiţi. Între 7 şi 10 ani. Sigur că depinde de viaţa politică", a declarat Bogdan Olteanu.

El a afirmat că "România s-a angajat să adere la euro", însă nu a precizat când va face acest lucru.

"Am scris-o şi în Constituţie, am votat-o la referendum. Nu am scris când. Există ţări în care politicul apreciază că e mai bine mai târziu", a spus Bogdan Olteanu.

El a precizat că problema aderării la zona euro se pune, de obicei, atunci când o ţară ajunge să aibă minim două treimi din nivelul de trai al Uniunii Europene.

"În Ungaria, Guvernul a decis că, atunci când Ungaria va ajunge la nivelul de trai de 90% din media UE, atunci o să pună problema aderării. Din ce am văzut noi, în ţări care au aderat, 2/3 din nivelul de trai e un nivel rezonabil ca să poţi să te duci acolo fără să ai dificultăţi. Noi suntem cam la 50 la sută din media europeană", a susţinut Bogdan Olteanu.

El a explicat faptul că trecerea la zona euro este o chestiune legată de puterea de cumpărare şi că România ar putea începe pregătirile tehnice "din toamnă", dar doar dacă acest lucru se doreşte de către oamenii politici.

Bogdan Olteanu a participat, joi, la Sibiu, la o conferinţă pe teme economice organizată de Universitatea "Lucian Blaga". 

×