x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Omar Hayssam : "Tot ce am facut a fost legal"

Omar Hayssam : "Tot ce am facut a fost legal"

20 Apr 2005   •   00:00

Omar Hayssam sustine ca este o victima a presiunilor mediatice si a dosarelor fabricate pe probe inexistente. In timp ce isi pleda nevinovatia, Parchetul General anunta cea de-a treia punere sub acuzare a sirianului pentru infractiuni economice, in cazul privatizarii IPRS Baneasa.

  • de MIRUNA PASA
  • OBSERVATOR
  • Spionul cui sunt?



    ARESTATUL DE SERVICIU. Acuzat de activitati criminale, Omar mai are putin si iese nevinovat pana si in business
    Omar Hayssam a sustinut ieri, la Curtea de Apel Bucuresti, ca este o victima a presiunilor mediatice si a dosarelor fabricate pe probe inexistente. In timp ce afaceristul isi pleda nevinovatia in boxa acuzatilor, Parchetul General anunta cea de-a treia punere sub acuzare a sirianului pentru infractiuni economice, in cazul privatizarii IPRS Baneasa.

    Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis ieri sa confirme cel de-al doilea mandat de arestare emis pe numele lui Omar Hayssam. Acesta a fost dat saptamana trecuta de tribunal in dosarul privatizarii societatii Foresta Nehoiu, pentru spalare de bani, evaziune fiscala si crima organizata. Omul de afaceri a incercat totusi sa-i convinga pe judecatori ca toate afacerile pe care le-a incheiat la Nehoiu au fost legale. El a cerut revocarea mandatului emis pe numele sau, invocand lipsa vreunei probe care sa-i ateste vinovatia. Aceeasi solicitare a venit si din partea avocatilor care ii reprezinta pe omul de afaceri, pe cumnatul acestuia, Mihai Nature, pe vicepresedintele Foresta, Gheorghe Iosif, si pe cetateanul arab Emile Raja el Assal.

    PRESIUNE. Omar a explicat ieri completului de judecata ca este victima unei campanii de presa extrem de virulente si a unei avalanse de acuzatii neprobate de anchetatori. "Ce as putea sa va mai spun in apararea mea cand exista o asemenea presiune mediatica? Anul trecut, cand am salvat cinci marinari romani din Yemen, nimeni nu a spus ca am facut o fapta buna. Astazi sunt inamicul numarul 1. Sunt uimit in fiecare zi de ceea ce vad la televizor si in presa. Ca fac parte din mafia araba, in conditiile in care in 24 de ani de cand sunt in Romania nu am avut nici macar o amenda. Se discuta ca sunt agent CIA, SRI. Sa se hotarasca macar din ce serviciu fac parte", a declarat omul de afaceri.

    IRONIC. Cu privire la acuzatiile aduse in dosarul Foresta Nehoiu, Omar s-a declarat pregatit pentru orice confruntare pentru a-si dovedi nevinovatia. "Toate actiunile facute sunt legale. Cereti Parchetului sa va arate macar un act semnat de mine sau de Adunarea Generala a Actionarilor si care sa fie ilegal. Daca exista, sunt gata sa raspund cu capul", a pledat sirianul. Cat despre pericolul social pe care l-ar reprezenta, sirianul a ironizat pledoaria procurorului, care ceruse cconfirmarea mandatului si pentru acest motiv: "Ce pericol pot eu sa mai reprezint cand sunt deja arestat la Rahova, am catuse si sapte randuri de gratii?".

    IPRS
    Parchetul General a anuntat ieri cea de-a treia invinuire adusa lui Omar. Nici acum acuzatiile nu au legatura cu rapirea celor trei jurnalisti, ci se refera la privatizarea Baneasa SA. Pe langa Omar au mai fost invinuiti functionari din cadrul APAPS, care ar fi prejudiciat statul cu 3 milioane de euro. Ei sunt cercetati pentru constituire de grup infractional organizat, fals, uz de fals, spalare de bani si inselaciune. Se pare ca procurorii vor cu tot dinadisul sa-l acuze pe Omar de ceva cu adevarat grav pentru ca, potrivit comunicatului remis ieri, faptele cu pricina sunt intoarse pe toate fetele doar, doar vor putea fi incadrate la "subminarea economiei nationale". Anchetatorii sustin ca firma castigatoare a licitatiei, Ogharit Trading, reprezentata de Omar, nu avea calitatea de investitor strategic. Astfel, datele folosite pentru licitatie ar fi fost falsificate chiar de functionari din cadrul APAPS.

    Eternul arestat in lipsa

    Procurorii il acuza pe Omar ca a constituit o grupare criminala la care au aderat Mohamed Munaf (cel care i-a insotit pe jurnalistii romani la Bagdad si despre a carui soarta nimeni nu mai are cunostinta - n.r), Mohamed Omar (fratele lui Hayssam), Adnan Khdip si Quasin Esse. Mohamed (foto) este fugit din Romania (acuzat fiind de delapidarea unui milion de dolari) si a ajuns la al doilea mandat de arestare in lipsa. Ultimul a fost emis, de Tribunalul Bucuresti, pentru presupusa apartenenta la gruparea criminala care ar fi generat un prejudiciu de 1,8 milioane de dolari, prin inselarea a patru firme, printre care si Volvo Truk Corporation, de la care a cumparat in leasing 22 de capete de tractor pe care le-ar fi exportat ulterior in Siria si Egipt, fara efectuarea platilor. Judecatorii au emis pentru disparutii Mohamed Omar si Quasin Esse mandate de 30 de zile, aplicabile incepand cu data incarcerarii inculpatilor.

    EXPEDITOR. Administrator al unei societati comerciale, Mohamed a importat marfuri in valoare de peste 76 de miliarde de lei, la preturi subevaluate, pe care le-a vandut in sistem angro, sustin surse judiciare citate de Mediafax. El este cercetat intr-un dosar de evaziune si a avut legaturi cu sirianul Omar Chama, liderul unui grup de arabi care a transferat ilegal din Romania in banci din strainatate 62 de milioane de dolari si aproape 3 milioane de euro. In 23 septembrie 2004, Omar Chama a fost prins in Capitala si arestat. (Eliza Popa)
    ×
    Subiecte în articol: observator omar