x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Omar, liber sa se trateze - "Teroristul rapitor" a stat un an in arest preventiv

Omar, liber sa se trateze - "Teroristul rapitor" a stat un an in arest preventiv

de Violeta Fotache    |    28 Apr 2006   •   00:00
Omar, liber sa se trateze  -  "Teroristul rapitor" a stat un an in arest preventiv

La o zi dupa verdictul instantei, Omar Hayssam a iesit liber. El poate acum, in sfarsit, sa se trateze.

Dupa un an de stat la beci sub acuzatia de terorism, sirianul a putut ieri sa se sprijine in bratele sotiei. "Multumesc tuturor celor care au inteles si au facut posibil ca sa-mi traiesc ultimele zile alaturi de copiii mei", a spus ieri, pierit, sirianul Omar Hayssam, in primele clipe de libertate. El a parasit arestul Penitenciarului Rahova la ora 16:48, dupa o "noapte alba" petrecuta in celula, in asteptarea scurgerii celor 24 de ore necesare pentru ca decizia de eliberare dispusa miercuri de instanta sa poata fi aplicata. Bolnav de cancer in ultima faza (metastaza), Omar Hayssam a tinut sa iasa din arest "pe picioarele lui", dar a avut nevoie de doua injectii pentru a putea face acest lucru, dupa cum ne-a marturisit un membru al familiei sale. Sotia, fratele, cumnata, trei dintre cei sapte copii ai lui Omar, avocatii, dar si ziaristi au asteptat ieri in fata puscariei ore in sir eliberarea celui acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor romani la Bagdad.

DECLARATIE. Desi starea lui de sanatate nu ii permitea o discutie cu ziaristii, Omar Hayssam a facut efortul de a face o scurta declaratie de presa: "In primele momente de libertate, singura mea preocupare este sa ma tratez. Justitia si-a spus cuvantul. Am incredere!". Inconjurat din toate partile de fotoreporteri, cameramani si reporteri, sirianul a strabatut cu greu drumul pana la Salvarea BGS care-l astepta sa-l duca acasa. Intrebat daca are de transmis un mesaj jurnalistilor romani la a caror rapire din Bagdad ar fi contribuit, Omar Hayssam nu a dat un raspuns concret: "Viitorul va aduce o clarificare in acest caz. Cei trei ziaristi sa stea cu sufletul impacat in ceea ce ma priveste!".

NOAPTE ALBA. Palid si slabit, omul de afaceri a fost ajutat de doua persoane sa strabata drumul pana la ambulanta. Abia acolo el a putut sa-si imbratiseze sotia, Adela. In cateva minute ambulanta a pornit cu girofarul aprins spre casa lui Omar. "Si sotul meu, si eu, si copiii am petrecut o noapte alba. Copiii au fost extrem de dezamagiti miercuri, iar acum sunt extrem de nerabdatori. Vom merge acasa, apoi il vom interna pe sotul meu. Inca nu stiu unde, aici ori la Cluj, unde am auzit ca este o clinica foarte buna. Vom vedea si cand o vom face. Normal, trebuie internat la data de 2 mai pentru a face a treia cura de citostatice. Deocamdata vrem cateva momente de pace cu sotul si tatal copiilor mei", ne-a declarat ieri Adela Omar.

INTERNARE IMINENTA. Avocatul Aurel Ciobanu, unul dintre aparatorii inculpatului acuzat de terorism, ne-a dat ca iminenta internarea deoarece Omar "se simte mai rau pe zi ce trece". "Va sta foarte putin acasa, cat sa-si vada familia. El are dreptul la un tratament asa cum se cuvine, pentru ca dreptul la viata nu i-l poate lua nimeni", a subliniat sursa citata. Sirianul bolnav de cancer ar putea fi internat si la o clinica in strainatate, dar numai daca instanta de judecata se va pronunta in acest sens. Deocamdata el nu are voie sa paraseasca Romania, dupa ce Curtea de Apel a admis cererea procurorului de revocare a mandatului de arestare. Omar Hayssam a petrecut in spatele gratiilor aproape un an si autoritatile romane competente au contribuit la intarzierea aplicarii tratamentului chimioterapeutic prescris de noua medici legisti, dupa operatia de extirpare a unei tumori la colon.

×
Subiecte în articol: observator omar omar hayssam