x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Omul de afaceri gălăţean Liviu Jîtea, trimis în judecată pentru contrabandă cu alcool

Omul de afaceri gălăţean Liviu Jîtea, trimis în judecată pentru contrabandă cu alcool

31 Aug 2013   •   13:19
Omul de afaceri gălăţean Liviu Jîtea, trimis în judecată pentru contrabandă cu alcool

Omul de afaceri Liviu Jîtea a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi, pentru săvârşirea de infracţiuni în materia comerţului ilegal cu alcool, prejudiciul fiind de 58 de milioane de lei.

În acelaşi dosar au fost deferite justiţiei alte 18 persoane, precum şi o societate comercială, folosită la producerea ilegală de alcool.

În luna martie, Liviu Jîtea şi alte şapte persoane au fost arestate preventiv, iar alţi 10 inculpaţi au primit interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu, în urma unei decizii luate de Tribunalul Galaţi.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, persoanele trimise în judecată au constituit o grupare în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale din producerea unor mari cantităţi de alcool şi comercializarea acestora prin eludarea dispoziţiilor fiscale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile.

Astfel, în cadrul activităţii unei societăţi comerciale de profil din municipiul Focşani deţinută de Liviu Jîtea, membrii grupării au procedat la amplasarea unor instalaţii neautorizate înaintea contoarelor unei linii tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat şi au extras în această modalitate cantităţi de alcool necontorizate, de peste 1.443.000 de litri, fără înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool produse ilegal.

De asemenea, membrii grupării au disimulat provenienţa cantităţii de 1.443.000 litri de alcool, produsă în mod ilegal, au obţinut şi utilizat în interes propriu suma de peste 13,6 milioane de lei.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la suma de peste 58,4 milioane de lei, reprezentând accize, taxe şi impozite.

S-a mai reţinut în actul de sesizare că membrii grupării au săvârşit infracţiunea de furt calificat, constând în aceea că, prin blocarea funcţionării echipamentelor de măsurare a consumului de gaze naturale, au sustras, în mod repetat, gaz metan în valoare de 2,7 milioane de lei, gaz utilizat pentru funcţionarea instalaţiei ilegale de producţie alcool.


×