x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Operațiunea „Sparanghelul”: Guvernul deschide rutele externe pentru români

Operațiunea „Sparanghelul”: Guvernul deschide rutele externe pentru români

20 Mai 2020   •   11:30
Operațiunea „Sparanghelul”: Guvernul deschide rutele externe pentru români

În plină anchetă parlamentară privind „operațiunea Sparanghelul” (despre controversatele plecări la muncă în străinătate din perioada stării de urgență), Guvernul a decis ca operatorii de transport internaţional să poată efectua curse în alte ţări unde doresc să ajungă cetăţeni români, cu respectarea anumitor condiţii. Potrivit ministrului Transporturilor, Lucian Bode, există deja solicitări pentru şapte curse cu muncitori sezonieri - spre Spania, Italia, Franţa şi Germania.

Prin noile reglementări, introduse într-o Hotărâre de Guvern, se dă posibilitatea operatorilor de transport internaţional de persoane să realizeze aceste curse din România către toate statele de destinaţie, state unde doresc să ajungă cetăţenii români, dar și dinspre ţările de destinaţie către România. Anterior (vinerea trecută), odată cu instaurarea stării de alertă, Guvernul anunța că transporturile internaționale de persoane - rutiere și aeriene - sunt interzise până la data de 1 iunie.

 

Condiții pentru transportatori

Potrivit ministrului Lucian Bode, transporturile internaționale se vor putea desfășura dacă sunt respectate următoarele condiții:
- operatorul care realizează acel transport trebuie să se asigure că cetăţenii care doresc să călătorească înspre Spania, Franţa sau Germania au contract de muncă valabil în ţara de destinaţie, respectiv au drept de şedere valabil;
- operatorul de transport trebuie să se asigure că cetăţenii care doresc să se întoarcă în România au avut un contract de muncă în ţara de unde solicită să fie transportaţi în România sau au avut domiciliu acolo;
- operatorul de transport trebuie să anunţe Autoritatea Rutieră Română cu cel puţin 24 de ore înainte de efectuarea cursei cu privire la lista de pasageri, de unde ia călătorii, unde îi duce, destinaţia.

Mai există, desigur, și obligaţia operatorului de transport rutier şi a persoanelor de a lua măsurile necesare pentru respectarea normelor sanitare și a recomandărilor autorităţilor pentru evitarea aglomeraţiilor şi pentru protecţia şi siguranţa pasagerilor.

 

Am primit informaţia de la Autoritatea Rutieră Română că sunt deja solicitări pentru curse către șapte țări şi sunt convins că şi din ţările respective vor fi aduşi cetăţeni în România.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor

 

×