x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu, faultat din nou cu bugetul. Consilierii PDL, PNG şi PRM au luat banii din investiţii şi i-au dus la subvenţii

Oprescu, faultat din nou cu bugetul. Consilierii PDL, PNG şi PRM au luat banii din investiţii şi i-au dus la subvenţii

de Iulia Barbu    |    24 Mar 2012   •   09:00
Oprescu, faultat din nou cu bugetul. Consilierii PDL, PNG şi PRM au luat banii din investiţii şi i-au dus la subvenţii

Bugetul Capitalei, de 4,6 miliarde de lei (putin peste 1 miliard de euro), a trecut iarasi in urma unui scandal care a durat mai bine de 8 ore. Consilierii USL s-au retras din sala, nemultumiti de numeroasele amendamente ale PDL, PRM si PNG. Cele 30 de modificari aduse de acestia au dus la un buget 'aberant', potrivit lui Sorin Oprescu. De altfel, nu este pentru prima data cand bugetul Bucurestiului se transforma in lutpa politica. Aproape in fiecare an, majoritatea PDL din Consiliul General al Municipiului Bucuresti a modificat propunerile financiare, luand banii de la lucrari si ducandu-i spre subventii RATB sau RADET.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, imediat dupa votarea bugetului Bucurestiului, ca desi proiectul a fost discutat o luna in prezenta liderilor de grup din CGMB, modificarile aduse in ziua votului fac ca acesta sa devina aberant si-l transforma intr-unul politic. 'Au fost luati bani fara nicio justificare si au creat o serie intreaga de sectiuni financiare fara justificare. Nu exista raportul Comisiei economice a CGMB, nu imi insusesc acest buget si desi nu am posibilitatea juridica sa il atac, nu voi semna forma finala", a spus Oprescu.

Cele 30 de modificari ale diferitelor capitole din bugetul initial au dus, printre altele, la scaderea bugetului ALPAB cu aproximativ 50 de milioane de lei, de la 125 de milioane de lei la 70 de milioane de lei; la cresterea bugetului institutiei care se ocupa cu supravegherea animalelor de la 34 de milioane de lei la 44 de milioane de lei, iar bugetul de la protectia mediului a scazut cu aproximativ trei milioane de lei, in timp ce cel al RATB a fost suplimentat cu aproape 15 milioane de lei.

Primarul Oprescu a explicat ca, prin amendamentele aduse, "bugetul RADET a fost suplimentat, desi subventia era acoperia, fiind luati bani de la departamentul de mediu, de la cel pentru locuinte sociale si din capitolul de investitii, prin care urma sa fie continuate proiectele deja incepute".

'Din punct de vedere juridic, ma voi indrepta impotriva celor care au votat acest buget atunci cand impotriva mea se vor intoarce, cum ar fi, de exemplu, cei de la iluminatul public, in baza unui contract care nici macar nu a fost semnat de Oprescu si pe care Oprescu l-a preluat de la primarul Basescu', a explicat edilul Capitalei.

Proiectul initial prevedea, in ceea ce priveste cheltuielile pentru investitii, ca 80 la suta, din cele aproximativ 30 de procente din totalul cheltuielilor municipalitati, sa fie bani alocati pentru continuarea investitiilor.

Bucurestiul, evaluat gresit

Potrivit unui comunicat al PMB, calificativului de rating al Capitalei este 'BBB-' (stabila). Acest calificativ a fost acordat de catre agentia internationala Fitch Ratings. Evaluarea S&P, BB+ (negativa), a fost realizata pe baza unor 'informatii insuficiente si neactualizate privind Municipiul Bucuresti, in lipsa unui acord contractual privind realizarea acestei evaluari', se arata in comunicatul Primariei Capitalei.

Practic, agentia Standard & Poor's nu a mai putut ramane in contract cu Bucurestiul, intrucat a refuzat sa depuna garantia de participare de 2 %, la procedura de achizitie, asa cum prevede legea. Agentia ar fi considerat astfel ca o companie de renume nu are nevoie si de depunere de garantie. In consecinta, reprtezentantii PMB s-au adresat ANRMAP si au intrebat daca S&P poate fi acceptata fara depunerea garantiei. Raspunsul ANRMAP, trimis si Jurnalului National a fost ins negativ.

'Pentru reinnoirea contractului de servicii de evaluare de rating de catre S&P, Municipalitatea Bucuresti a lansat in anul 2010 procedura de achizitie a acestor servicii, procedura anulata deoarece ofertantul Standard & Poor's nu a putut indeplini conditiile legale in vigoare privind achizitiile publice, respectiv nu a fost de acord cu constituirea si depunerea garantiei de participare la procedura de achizitie, in cuantum de aprox. 2% din valoarea estimata a contractului de servicii, conform art. 43^1, alin. (2) din OUG 34/2006. Municipiul Bucuresti a solicitat ANRMAP punct de vedere privind exceptarea agentiei Standard & Poor’s de la constituirea garantiei de participare la o noua procedura de achizitie, insa a primit raspuns ca aceasta prevedere legislativa este obligatorie pentru toate procedurile organizate in Romania', se precizeazain comunicatul PMB.

×