x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu revine la "Universitar"

Oprescu revine la "Universitar"

de Magda Marincovici    |    Victor Ciutacu    |    01 Feb 2006   •   00:00
Oprescu revine la "Universitar"

Eugen Nicolaescu este obligat de Justitie sa se recunoasca invins. El a fost nevoit sa retraga conducerea interimara pe care a numit-o la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) si sa inghita revenirea lui Sorin Oprescu in functia de director.

Ministrul Nicolaescu a fost pus in situatia incomoda de a recunoaste ilegalitatea propriilor ordine de demitere si de numire a conducerii SUUB si, pana la un punct, a celei de la Elias. Probabil ca in istoria Justitiei acest ordin este unic, deoarece, calcand in picioare legi organice, ministrul a semnat ordine peste ordine, prin care retrage o conducere interimara, o renumeste de vreo trei ori, pentru ca la final sa accepte conducerea initiala.

Evident ca si in aceasta situatie de-a dreptul hilara, in care s-a aruncat de bunavoie si nesilit de nimeni, Nicolaescu nu s-a abtinut de la comentarii ciudate: "Este o decizie a instantei care nu este clara si, pentru ca nu e clara, consider ca este bine sa o aplic asa cum cred ca este bine".

CONSECVENTA. Jurnalul National a fost primul ziar care s-a dovedit consecvent in argumentarea ca, de fapt, misiunea asumata a lui Nicolaescu este epurarea conducerii unor spitale strict pe criterii politice prin incalcari repetate si grosolane ale legii si declansarea unui veritabil razboi al nervilor. In fata argumentelor, iata, ministrul Nicolaescu capituleaza. "Incerc sa se inteleaga ca nu este un razboi intre mine si altcineva si, de aceea, cred ca mai bine este sa retrag conducerea interimara de la Spitalul Universitar si cine doreste sa conduca, conform instantei, sa conduca."

Cu certitudine, spectaculoasa revenire a ministrului Sanatatii la Sinaia, in chiar conclavul liberalilor, nu este intamplatoare. Imaginea din ce in ce mai sifonata a ministrului Sanatatii, in acelasi timp purtator de cuvant al PNL, atarna ca o tinichea de imaginea partidului.

Chemat intr-un tarziu la ordine, Nicolaescu a revenit dintr-o data la ganduri mai sanatoase. "Dar eu consider ca este mai bine sa lasam reforma sa mearga inainte, sa nu fie umbrita de anumite subiecte pe care presa le-a facut, dupa opinia mea, de scandal si nu cred ca este cazul."

Ieri, Sorin Oprescu a marturisit ca pentru el prioritar este SUUB. In ceea ce priveste Spitalul Elias, Sorin Oprescu a precizat: ,,O sa vorbesc cu presedintele Academiei Romane (...) si o sa stiu daca ma duc la Elias, la Municipal sau daca ma duc acasa".

"Ce pot sa mai spun? M-am intors acasa!"


INTERIMAR. Gheorghe Iana a predat ieri biroul de director
Asa a rezumat senatorul Sorin Oprescu filmul evenimentelor de ieri, cand angajatii l-au primit cu flori si aplauze. Ba unii nu s-au multumit doar sa-l sarute pe directorul reinstalat de Justitie, ci i-au pupat si mainile.

ASTEPTARE. "Ati vazut ca exista Dreptate in Romania", le arunca din mers colegilor ei o doamna cu halatul alb, abia aruncat pe umeri, care se instalasera lipiti de zidurile holului catre biroul directorului Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB). Cu totii se adunasera in holul mare, in fata lifturilor, pentru a-l primi cum se cuvine pe doctorul Sorin Oprescu. Ziaristi, asistente, medici si chiar bucatarese au inceput sa se adune pe la 15:30, cunoscut fiind faptul ca decizia judecatoreasca de numire a dr. Oprescu in functie intra in vigoare incepand cu ora 16:00 a zilei de marti, 31 ianurie 2006. "Da’ parca nu erau atat de multi cand a plecat", trage cu ochiul femeilor de pe langa el cel caruia colegele i se adreseaza cu "doctore Birtu".

Aparitia unui barbat inalt si slab in capul scarilor, pe unde obisnuieste sa urce doctorul Oprescu in fiecare dimineata cand vine la birou, ii panicheaza pe cei care asteapta si cameramanii se calca in picioare. Multimea aplauda si scandeaza numele nou-renumitului director. Rasete. Unul dintre gardieni din fata biroului se uita in telefon si, pesemne, in urma unei intelegeri cu colegii lui de afara, vede in micutul display informatia pe care o astepta toata lumea. "Acum a venit!", le spune el colegilor, dar mai mult pentru a-l auzi lumea de pe langa, care astepta de acum mai mult de o jumatate de ora aparitia preferatului.

PRIMIT REGESTE. In cele din urma apare. Inconjurat de ziaristi, doctorul Oprescu incearca sa strabata cei 20 de metri pana la birou. Si sa spuna cateva cuvinte, dar abia se face auzit. Cand, in cele din urma, angajatii fac liniste, pe un ton de parada, senatorul Oprescu le multumeste pentru sustinere. "Vreau sa va spun ca eu tot atat de mult tin la dumneavoastra…" Se opreste cu vocea sugrumata de lacrimi si emotie. Multimea vuieste. "Nicolaescu, demisia", striga o femeie peste capete. Peste mai mult de o jumatate de ora soseste si doctorul Gheorghe Iana, directorul interimar al SUUB. Acesta a venit de la intalnirea cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru a preda oficial biroul de director general al spitalului. (Doru Cobuz)

IMPOZIT PE DREPTUL DE AUTOR
Marti cu ghinion pentru Nicolaescu. Tot ieri, la sesizarea Clubului Roman de Presa, Nicolaescu a fost obligat sa admita impozitul de 6,5% doar pe drepturile de autor, care reprezinta unica sursa de venit, mai ales daca titularul nu are contract individual de asigurari de sanatate. Amendamentele vor fi inaintate Guvernului spre adoptare, in vederea includerii in varianta finala, care va fi supusa adoptarii parlamentare prin asumare. In varianta lui Nicolaescu, cei care sunt salarizati printr-un contract de munca, dar obtin venituri si din drepturi de autor ar urma sa achite contributii la fondul de sanatate aferente contractului de munca.

STAMPILA
Gheorghe Iana, director interimar al SUUB, a declarat ca, in momentul in care va primi ordinul ministrului Eugen Nicolaescu, va preda stampila unitatii si va pleca la postul lui. El a precizat ca nu este legat de acest scaun de director, dar ca a acceptat sa ramana la conducerea spitalului pentru ca lucreaza de multi ani in aceasta unitate .

ISTORIA DEMENTEI
La finalul anului trecut, Nicolaescu il demite pe senatorul PSD Sorin Oprescu de la conducerea SUUB si a Spitalului Elias, o data cu alti directori de spitale. Nicolaescu ii numeste la SUUB si Elias pe Silviu Radulescu si, respectiv, Vlad Romano. Sorin Oprescu ataca in instanta ordinele lui Nicolaescu. In decembrie anul trecut, Curtea de Apel Bucuresti a acceptat contestatia senatorului PSD impotriva ordinului semnat de ministrul Sanatatii privind demiterea sa de la conducerea SUUB si a dispus suspendarea acestui act normativ. La cateva ore dupa decizia luata de CAB in decembrie, ministrul Sanatatii a revocat ordinele de demitere a conducerilor spitalelor Universitar si Elias, dar si pe cele de numire a unor sefi interimari si a desemnat alti directori la conducerea celor doua unitati sanitare. Ulterior, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat si ordinele ministrului Sanatatii care au dus la revocarea pentru a doua oara din functie a lui Sorin Oprescu si a comitetului director de la spitalele Elias si Universitar, decizia fiind executorie, desi nu este definitiva.
×