x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ordinul lui Băsescu, îndeplinit: Dan Voiculescu a fost condamnat

Ordinul lui Băsescu, îndeplinit: Dan Voiculescu a fost condamnat

26 Sep 2013   •   14:16
Ordinul lui Băsescu, îndeplinit: Dan Voiculescu a fost condamnat

Tribunalul București l-a condamnat, astăzi, pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

"Aşteptăm motivarea sentinţei. La dosar, însă, nu există niciun fel de probe care să justifice o soluţie de condamnare. Dar este o decizie pe care nu o putem comenta în acest moment. Vom aştepta să vedem care sunt motivele care stau la baza ei. Urmează ca instanţa de fond să-şi motiveze hotărârea, după care urmează să motivăm şi noi apelul care va declanşa o nouă judecată în fond, în faţa instanţei superioare", a declarat la Antena3 Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu.

În acelaşi dosar, Gheorghe Mencinicopschi a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare cu executare. Tot la şase ani de închisoare cu executare au fost condamnaţi şi Sorin Pantiş, Corneliu Popa şi Cătălin Sandu Jean.

Alți inculpați din dosar, respectiv Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene și Alexandru Petre au primit câte cinci ani de închisoare.

Instanța l-a obligat pe Dan Voiculescu să plătească aproape 6 miliarde lei vechi, reprezentând contravaloarea a peste 18 milioane de acțiuni de la ICA, donate de liderul conservator fiicei sale Camelia Voiculescu. De asemenea, Dan Voiculescu și ceilalți inculpați au fost obligați să plătească în solidar suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii. Judecătorii au menținut sechestru asigurător pus de procurori pe bunurile și conturile lui Dan Voiculescu, printre care o casă din București evaluată la 250.000 euro și un cont deschis la BRD, în care se află peste 15 milioane lei.

Radu Tudor: Dan Voiculescu trebuie dat ca exemplu

Jurnalistul Radu Tudor a declarat că decizia condamnării lui Dan Voiculescu este un exemplu pentru cei care i se opun preşedintelui Traian Băsescu. "În actul de condamnare al lui Adrian Năstase se spunea clar că nu există probe pentru condamnarea lui, dar el trebuie dat ca exemplu. La fel şi în cazul lui Dan Voiculescu, el trebuie dat ca exemplu pentru cei care i se opun lui Traian Băsescu", a spus Radu Tudor, realizatorul emisiunii Punctul de întâlnire, la Antena 3.
 
"Cred că societatea va înţelege că în cazul Dan Voiculescu e vorba de o comandă politică", a adăugat Radu Tudor, care a vorbit şi de statutul de infractor pe care i l-a atribuit preşedintele Traian Băsescu lui Dan Voiculescu, înaintea unei sentinţe a instanţei.

Oana Stancu: Justiţia din România este un mecanism folosit politic


Şi realizatoarea emisiunii "Exces de putere" a comentat pe marginea condamnării lui Dan Voiculescu în dosarul "Telepatia".

„Nu mai este nimic de mirare. Aduceţi-vă aminte că Adrian Năstase a fost condamnat la fel, fără nicio probă, judecătorii scriind negru pe alb că nu există nicio probă şi că trebuie dat un exemplu. Nu ştiu dacă este întâmplător sau nu că doi adversari politici importanţi a avut Traian Băsescu şi amândoi au fost băgaţi în închisoare fără probe. Există tot felul de lucruri care arată că, în România, nu este o justiţie, ci un mecanism folosit politic pentru a-i băga pe unii în închisoare, pentru a-i proteja pe alţii”, a spus Oana Stancu.

Lucian Bolcaş: Acest dosar a devenit politic prin atitudinea preşedintelui Traian Băsescu

Avocatul Lucian Bolcaş a declarat că dosarul "Telepatia" a devenit politic prin atitudinea preşedintelui Traian Băsescu.

"Preşedintele a spus că Dan Voiculescu e duşmanul său, l-a desemnat în public ca fiind o persoană penală, numindu-l direct infractor", a comentat Bolcaş la Antena3.

×