• Costurile cu energia şi liberalizarea accelerată a pieţei gazelor naturale ameninţă competitivitatea şi activităţile producătorului de oţel în România
ArcelorMittal Galaţi este a zecea cea mai mare companie din România după cifra de afaceri din 2013, precum si membru al asociaţiilor CONPIROM şi ABIEC. Compania este activă într-un mediu internaţional extrem de competitiv, unde costurile de producţie sunt un factor determinant în păstratea cotei de piaţă. ArcelorMittal Galaţi este al zecelea exportator (în 2013, după ce, în 2012, s-a clasat pe locul cinci), având deja o cotă de piaţă de 50% în România. Mulţi dintre clienţii Companiei din România exportă, de asemenea, o parte din producţie. Deoarece competitivitatea într-o piaţă foarte deschisă este esenţială pentru export, Compania se axează, cu precădere, pe regiunea Mării Negre, unde concurenţi sunt producători care oferă produse similare, la preţuri mai mici, ca urmare a unor costuri semnificativ mai mici pentru energie, în multe cazuri acesti competitor plătind mai puţin de jumătate pentru electricitate sau pentru gaz. Competitivitatea este esenţială pentru export, în contextul unor pieţe de oţel deschise.
În aceste condiţii, ArcelorMittal Galaţi a luat toate măsurile care ţin de Companie pentru reducerea consumurilor specifice şi pentru creşterea eficienţei operaţionale. Compania şi-a crescut eficienţa şi productivitatea prin intermediul programelor de transformare ARC2012 şi 2015+, care au condus la o scădere a costurilor cu 15% în 2013, comparative cu 2007. De asemenea, ArcelorMittal Galaţi a implementat proiectul ENERGIZE, care are ca scop specific creşterea eficienţei energetice şi reducerea costurilor cu acest tip de resurse. Parte a Programului de Transformare ARC 2015+, proiectul ENERGIZE are ca scop reducerea consumului specific de energie cu 15%, în urmatorii cinci ani.
Astfel, în ultimii 10 ani, ArcelorMittal Galaţi a investit circa 800 de milioane de euro pentru modernizări tehnologice ale unităţilor de producţie şi pentru înlocuirea echipamentelor (200 de milioane de euro au fost investiţi în contextul unor pierderi financiare masive din 2009).
Pe de altă parte, compania a fost nevoită să facă faţă unor costuri explozive cu energia şi gazelele naturale. Referitor la electricitate, ArcelorMittal Galaţi salută decizia autorităţilor de a reduce supracompensarea pentru energia regenerabilă şi de a diminua povara pentru marii consumatori industriali (în linie cu regulile europene). Cu toate acestea, Compania se confruntă, în continuare, cu dificultăţi rezultate din aşa-zisa liberalizare a pieţei gazelor naturale pentru consumatorii industriali, care duce la creşteri ale preţului gazelor naturale. Costul cu gazului reprezintă 50% din totalul costurilor cu energia, fiind un pericol direct şi iminent pentru viitorul Companiei.
Studiul de impact, prezentat recent de CONPIROM, prezintă un scenariu dramatic pentru industrie. În cazul în care programul de liberalizare va continua în forma planificată, aproximativ şase miliarde de euro ar putea fi pierduţi la PIB şi 500.000 de locuri de muncă ar putea fi în pericol. Una dintre soluţiile la aceasta situaţie este adoptarea unei perioade de tranziţie pentru piaţa gazului, pentru consumatorii industriali, până când vor fi stabilite condiţiile unei pieţe libere. Autorităţile au decis accelerarea liberalizării de la 1 aprilie, în ciuda tuturor avertizărilor venite din partea consumatorilor, furnizorilor şi consultanţilor, dar această perioadă ar trebui să dureze până când vor fi indeplinite condiţiile unei pieţe competitive libere.
Pentru a evita închiderea marilor companii industriale energo-intensive, restabilirea costurilor competitive globale reprezintă o prioritate majoră. Costurile sustenabile, predictibile şi preţurile corecte pentru energie reprezintă factori esenţiali pentru a continua să concurăm pe piaţa internaţională.
Citește pe Antena3.ro