x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pacea de acasă, pacea din lume

Pacea de acasă, pacea din lume

de Roxana Jianu    |    04 Mar 2013   •   18:00
Pacea de acasă, pacea din lume

Elevi de gimnaziu şi liceu, peste o sută, au ilustrat prin eseuri, poezii, fotografii, lucrări de artă vizuală cum văd violenţa domestică. “Prin Pacea de acasă pentru Pace în lume” este tematica de anul acesta a unei campanii desfăşurate la nivel naţional pentru combaterea violenţei în familie.

“Dacă bătaia e ruptă din Rai, atunci iubirea de unde vine?”. Anul acesta, a avut loc cea de-a treia campanie “16 Zile de Activism împotriva Violenţei de Gen”, organizat de Comitetul pentru Egalitate de Gen şi Dezvoltare al Corpului Păcii, Fundaţia IREX-Biblionet şi Fundaţia Sensiblu. Concursul este dedicat elevilor de gimnaziu şi liceu, iar tematica din 2012, “Prin Pacea de acasă pentru Pace în lume”, a adunat 133 de participanţi din 18 judeţe. Fiecare s-a exprimat prin mediul artistic care i s-a potrivit, având de ales între categoriile: artă, fotografii, eseuri, poezii sau cântec, filme scurte şi spectacol de Teatru.

Să defineşti “violenţa în familie” nu înseamnă doar o palmă primită, ci şi violenţă verbală, fizică, emoţională, sexuală. Violenţele din cuplurile de adulţi se regăsesc şi în rândul adolescenţilor. Pentru a combate această problemă, se doreşte o educaţie puternică pentru tinerele generaţii, o promovare prin şcoli şi biblioteci. Copiii participanţi au reuşit să surprindă atât de frumos un lucru atât de urât, 20 de câştigători fiind premiaţi la 4 martie 2013, la Biblioteca Naţională a României, marcându-se încheierea celei de-a doua ediţii a Concursului Naţional de Eseuri, Poezii, Lucrări de Artă vizuală, Spectacol de Teatru, Fotografii şi Filme .

Concursul a fost organizat în cadrul campaniei “16 Zile de Activism împotriva Violenţei Domestice”, iniţiată în 2010. Cele 16 zile, între 25 noiembrie şi 10 decembrie, au fost alese special deoarece cuprind zile importante dintre care 25 Noiembrie – Ziua Internaţională de Eliminare a Violenţei Împotriva Femeilor, 1 Decembrie – Ziua Mondială Împotriva SIDA şi altele. “Din punctul meu de vedere, al unei adolescente de 14 ani, pacea de acasă reprezintă liniştea căminului unde lucrurile îşi croiesc un curs lin şi se desfăşoară după anumite reguli şi principii morale. Dacă copilul este bătut de părinţi când este mic, când va creşte mare cu siguranţă nu îşi va respecta părinţii. Violenţa duce la violenţă. De ce există oameni care doresc răul celorlalţi? Probabil pentru că de la începutul lumii a apărut invidia şi dorinţa arzătoare de a avea tot ce nu avem. Nu putem simţi ură şi să sperăm la dragoste, la fel cum nu putem ridica pumnul şi să sperăm la pace”, este un fragment al unei eleve de gimnaziu care a câştigat premiul II. Juriul a fost format din oameni de teatru, artişti populari şi specialişti în prevenirea şi combaterea violenţei în familie. La eveniment a fost vizionată sceneta “Vreau să vă spun că vă iubesc!” a câştigătorilor categoriei Teatru.

×