x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Palatul Victoria va fi iluminat sâmbătă seara în culorile drapelului ucrainean

Palatul Victoria va fi iluminat sâmbătă seara în culorile drapelului ucrainean

de Redacția Jurnalul    |    24 Feb 2024   •   10:00
Palatul Victoria va fi iluminat sâmbătă seara în culorile drapelului ucrainean
Sursa foto: Hepta

Guvernul României a transmis, sâmbătă, un mesaj de susținere a Ucrainei, la doi ani de la debutul războiului de agresiune al Federației Ruse.

„Marcăm astăzi doi ani de la debutul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, un act neprovocat, ilegitim și ilegal, în contradicție cu toate principiile Cartei ONU și normele de drept internațional care stau la baza ordinii pe care este construită de decenii lumea în care trăim. Guvernul României apreciază determinarea și reziliența demonstrată de Ucraina și poporul ucrainean și consideră că întreaga comunitate internațională are datoria morală și politică față de Ucraina ca toți cei responsabili de crime de război să fie trași la răspundere”, transmite Guvernul României, sâmbătă, într-un comunicat de presă.

Pentru a marca simbolic semnificația acestui moment și solidaritatea cu Ucraina, Palatul Victoria va fi iluminat, sâmbătă seara, în culorile drapelului ucrainean.

România a fost alături de Ucraina încă din primele momente ale acestei tragedii și a făcut eforturi constante și substanțiale pentru a veni în sprijinul statului ucrainean, precum și a populației grav afectate.

„Țara noastră a menținut o abordare constructivă, transparentă și bazată pe încredere în relația cu Ucraina. Dovedim că suntem un partener credibil și predictibil atât în plan bilateral, cât și la nivel european și multilateral, contribuind astfel la securitatea și stabilitatea regiunii extinse a Mării Negre. România rămâne ferm angajată să sprijine independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, iar Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”, mai arată Guvernul.

Anul 2023 a marcat consolidarea și aprofundarea cooperării bilaterale dintre România și Ucraina, prin dialog politico-diplomatic transparent la nivel înalt și o cooperare accelerată la nivel tehnic și sectorial. Pe linie guvernamentală, cele mai importante acțiuni au fost vizita prim-ministrului Ucrainei la București (18 august 2023), respectiv organizarea primei ședințe a guvernelor României și Ucrainei (Kiev, 18 octombrie 2023). Aceste acțiuni au demonstrat nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale și angajamentul ferm al României de a fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar - până la victoria sa finală, precum și mai departe, în procesul de reconstrucție și pe parcursul integrării europene si euroatlantice a Ucrainei. Acest angajament a fost reafirmat inclusiv în contextul vizitei președintelui Volodimir Zelenski la București, care a marcat, totodată, și decizia de construire a unei relații bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic.Documentele bilaterale semnate în contextul celor două acțiuni au condus la dezvoltarea colaborării sectoriale dintre România și Ucraina, oferind beneficii cetățenilor celor două state și vor contribui concret la securitatea și conectivitatea în plan regional. De asemenea, în cadrul Declarației comune a prim-miniștrilor României și Ucrainei, semnată cu ocazia ședinței comune de guvern, partea română a salutat decizia Executivului de la Kiev privind inexistența așa-numitei „limbi moldovenești”. Această decizie istorică reprezintă nu doar o recunoaștere a unei realități evidente, ci și o contribuție importantă la asigurarea protecția persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, aspect care a figurat constant între preocupările Guvernului României.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×