Palatul Victoria va fi demolat parţial începând cu anul viitor, în vederea extinderii cu un nou corp de clădire, iar demnitarii vor fi mutaţi în alte birouri ale imobilului, lucrările pentru extinderea şi modernizarea palatului urmând să fie încheiate în aproximativ trei ani, până în octombrie 2011.
Palatul Victoria va fi demolat parţial începând cu anul viitor, în vederea extinderii cu un nou corp de clădire, iar demnitarii vor fi mutaţi în alte birouri ale imobilului, lucrările pentru extinderea şi modernizarea palatului urmând să fie încheiate în aproximativ trei ani, până în octombrie 2011.
Executivul şi proiectanţii au decis ca actualul sediu al Guvernului să fie extins prin demolarea unei părţi din imobil astfel încât noile birouri să poată fi construite pe un teren de 5.525 metri pătraţi, situat în spatele Palatului Victoria. Terenul este ocupat în prezent de alte trei corpuri de clădire.
Proiectul tehnic şi documentaţia pentru demolarea unei părţi din Palatul Victoria vor fi pregătite până la 6 ianuarie 2009, interval în care demnitarii şi funcţionarii care ocupă birouri în aceste corpuri de clădire vor fi mutaţi în alte spaţii, au declarat reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), instituţie care coordonează proiectul.
Lucrările de demolare sunt preconizate să înceapă imediat după Sărbătorile de iarnă, în a doua săptămână a anului viitor, şi vor fi încheiate la jumătatea lunii aprilie 2009. Pentru construcţia noului corp de clădire, lucrările ar urma să înceapă în noiembrie 2009 şi vor fi finalizate într-un interval de doi ani, până la 7 octombrie 2011.
Studiul de fezabilitate şi documentaţia tehnico-economică aferentă lucrării vor fi actualizate de Ministerul Lucrărilor Publice, în subordinea căruia funcţionează CNI, pe baza planului propus de arhitecţii olandezi Branimir Medic şi Pero Puljiz, membri ai firmei De Architekten CIE, care au câştigat, în urmă cu un an, concursul internaţional de proiecte organizat de Guvern.
Proiectul de extindere, modernizare şi consolidare a Palatului Victoria, o clădire încadrată în Clasa I de risc seismic, a fost preluat de Compania Naţională de Investiţii de la Regia Patrimoniului Protocolului de Stat, considerându-se că această instituţie dispune de mai mulţi specialişti în construcţii decât RA-APPS.
Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX, în luna iulie a anului trecut, că suma totală pentru consolidarea şi modernizarea palatului este evaluată la aproximativ 30 milioane de euro.
Proiectul începe cu lucrările de consolidare a imobilului, pentru care costurile au fost evaluate la circa 13 milioane de euro, şi va continua cu modernizarea palatului, care va necesita alte fonduri estimate la aproximativ 17 milioane de euro.
În paralel vor fi efectuate şi lucrări de extindere a clădirii, prin construcţia unui nou corp în care premierul şi ceilalţi demnitari care lucrează în Palatul Victoria să fie mutaţi pe perioada în care imobilul este consolidat.
La finalul lucrărilor, clădirea Guvernului va avea o arie desfăşurată de circa 43.000 metri pătraţi, aproape dublu faţă de suprafaţă actuală de 26.000 metri pătraţi inclusiv anexele.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro