x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Papa Francisc în România: Pe o ploaie torenţială, mii de pelerini se îndreaptă spre Şumuleu Ciuc

Papa Francisc în România: Pe o ploaie torenţială, mii de pelerini se îndreaptă spre Şumuleu Ciuc

01 Iun 2019   •   10:12
Papa Francisc în România: Pe o ploaie torenţială, mii de pelerini se îndreaptă spre Şumuleu Ciuc
Sursa foto: Victor Stroe

Mii de persoane se îndreaptă sâmbătă dimineaţă, pe o ploaie torenţială, spre Şumuleu Ciuc, locul unde Papa Francisc va oficia Liturghia Pontificală în a doua zi a vizitei sale apostolice în România şi unde, în fiecare an, o mulţime impresionantă participă la cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.

Credincioşii au venit până la Miercurea Ciuc cu trenul, cu maşina sau cu autocarul, după care parcurg pe jos drumul până la altarul în aer liber situat în şaua muntelui Şumuleu, în pofida vremii nefavorabile. Unii dintre pelerini au mers pe jos distanţe impresionante şi spun că nu au simţit oboseală, ci doar bucuria de a fi alături de fraţii şi surorile în credinţă la acest eveniment istoric. Purtând pelerine de ploaie şi umbrele, oamenii înaintează încet pe drumurile de acces care duc spre altarul în aer liber, rostesc rugăciuni şi interpretează cântece bisericeşti.

Potrivit datelor furnizate de organizatori, un număr de 110 mii de persoane s-au înscris online pentru a participa la Sfânta Liturghie, din care aproape 84 de mii sunt din România, majoritatea din Transilvania şi Banat.

De asemenea, sunt şi peste 25 de mii de pelerini din Ungaria, dar şi din comunităţile maghiare din Serbia, Slovacia sau Ucraina, care s-au înscris online pentru a lua parte la acest eveniment.

Printre pelerinii care vor fi prezenţi la slujba de la Şumuleu Ciuc sunt şi persoane care vin din ţări foarte îndepărtate, cum ar fi Pakistan, Rwanda, Africa de Sud, Niger, Madagascar, Australia, Israel, Canada sau Namibia.

Pe dealul Şumuleu, pelerinii trec de controalele de securitate şi merg în sectoarele unde au fost repartizaţi.

Pentru delimitarea sectoarelor securizate s-au folosit aproximativ 8 kilometri de garduri de protecţie, la faţa locului aflându-se forţe de ordine, dar şi echipe de ajutor medical din 26 de judeţe ale ţării.

Organizatorii au tipărit un caiet-program, cu textele liturgice, care este disponibil şi online şi, de la ora 6.00, a început pregătirea spirituală a celor prezenţi în şaua muntelui Şumuleu, urmând ca, de la ora 9,45, să aibă loc introducerea la liturghia pontificală. De la microfon, oamenilor li se fac recomandări, fiind totodată rugaţi să aibă grijă unii de alţii.

Cei care nu au vizibilitate bună sau se află la distanţă de altar, pot urmări slujba pe mai multe ecrane, unul de mari dimensiuni, respectiv 14 metri/9 metri.

Mulţi dintre cei prezenţi deja la faţa locului spun că îi încearcă sentimente pe care nu le-au mai trăit până acum şi sunt recunoscători să-l vadă pe Sfântul Părinte la Şumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc este locul unde, în fiecare an, un număr impresionant de credincioşi se adună pentru a participa la Liturghia închinată Sfintei Fecioare, în cadrul celui mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est. În centrul pelerinajului se află statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cea care i-a ajutat pe secui să îşi păstreze credinţa catolică în 1567, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: papa francisc Şumuleu Ciuc