x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patru cutremure în România, la interval de câteva ore

Patru cutremure în România, la interval de câteva ore

30 Iul 2010   •   00:00
Patru cutremure în România, la interval de câteva ore

Primul seism a avut loc aseară, în jurul orei 21:38 şi a avut o magnitudine de 2,8 pe scara Richter. Potrivit Centrului Seismic Euro - Mediteranean, epicentrul acestuia a fost localizat la 31 kilometri Nord-Vest de Ploieşti şi 6 kilometri Nord-Est de Câmpina, la o adâncime de 8 kilometri.



Cel de-al doilea seism, cu magnitudinea de 2,2 pe scara Richter, a avut loc în jurul orei 21:42. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 4 kilometri, la 27 kilometri Nord-Vest de Ploieşti şi 4 kilometri Sud-Est de Câmpina.

Alte două seisme de intensitate mică au avut loc în această dimineaţă. Primul a avut o magnitudine de 2,4 pe scara Richter şi s-a produs la ora 06:16, la o adâncime de 5 kilometri, epicentrul fiind localizat la 49 kilometri Vest de Focşani şi 31 kilometri Est de Covasna. Cel de-al doilea seism s-a produs la ora 06:39, la 6 kilometri Sud-Est de Timişoara şi 46 kilometri Est de Jimbolia. Magnitudinea acestuia a fost de 2,4 pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 12 kilometri.

Cutremurele cu o magnitudine de sub 5 pe scara Richter sunt considerate a fi de intensitate mică. Acestea au loc relativ frecvent la noi în ţară. De regulă, cele care depăşesc magnitudinea de 2-3 pe scara Richter sunt resimţite uşor de unii locuitori ai zonelor apropiate de epicentru, însă acestea nu provoacă victime sau daune materiale.

Cel mai recent cutremur cu o magnitudine apropiată de 5 pe scara Richter s-a produs pe 12 iulie. Seismul de atunci a măsurat 4,3 pe scara Richter, informează Antena3.

Ultimul cutremur cu intensitate mai mare de 5 pe scara Richter din România a avut loc pe 5 august 2009, în jurul orei 10:50. Seismul s-a produs în Marea Neagră, la o adâncime de aproximativ 20 de kilometri şi s-a resimţit atât la Constanţa, cât şi la Bucureşti. De asemenea, mai mulţi locuitori ai oraşelor Brăila, Piteşti, Tulcea, Zimnicea, Focşani, Giurgiu, Galaţi şi chiar Braşov au simţit cutremurul.

Anul trecut, în România au  fost înregistrate mai multe seisme de mică intensitate. Unul dintre acestea a avut loc pe 15 iulie şi a măsurat 3,2 pe scara Richter.

Pe 27 mai 2009, în Vrancea s-a produs un alt seism care a avut 4,4 pe scara Richter. Acesta a fost resimţit şi în Capitală.

Pe 12 mai, un alt cutremur de 4,2 s-a produs în zona Vrancea, la aproximativ 55 de kilometri de Buzău.

Cel mai puternic cutremur de anul trecut a avut loc, însă, la sfârşitul lunii aprilie. Seismul a avut magnitudinea de 5,1 pe scara Richter şi a fost resimţit şi în Republica Moldova şi Bulgaria.

În niciunul dintre acestea nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

×
Subiecte în articol: observator