Proiectul PDL de anulare a scăderii TVA nu are şanse să "treacă" de Senat mai devreme de minimum o lună, adoptarea sau respingerea sa putând fi făcută chiar după 45 de zile de la depunere, conform procedurilor parlamentare.
Aplicarea sau neaplicarea legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază va fi decisă în mod cert de către preşedintele Băsescu, în ciuda "replierii" pedeliştilor care au şi depus o iniţiativă legislativă de contracarare, menită să anuleze legea adoptată deja.
Asta pentru că intenţiile pedeliştilor de a trece prin Parlament în ritm alert (procedură de urgenţă) noul proiect legislativ se vor bloca de un amănunt simplu: în Biroul permanent al Senatului, care este prima cameră sesizată cu această modificare, opoziţia are majoritate, ceea ce, în mod logic, va duce la concluzia că acest for nu va accepta adoptarea procedurii de urgenţă de maximum 30 de zile la proiectul pedelist.
În consecinţă, proiectul PDL de anulare a scăderii TVA nu are şanse să "treacă" de Senat mai devreme de minimum o lună, adoptarea sau respingerea sa putând fi făcută chiar după 45 de zile de la depunere, conform procedurilor parlamentare.
Abia după ce Senatul se va pronunţa, proiectul PDL de anulare a reducerii TVA va fi trimis către Camera Deputaţilor, care, conform regulamentului, are termen nelimitat de discutat şi adoptat sau respingere a proiectului. Prin urmare, acest traseu legislativ obligatoriu de urmat împiedică PDL să-şi "repare" rapid votul pro reducerea TVA.
Cum aceleaşi proceduri parlamentare spun că, după adoptare, timp de 5 zile, legea adoptată este ţinută la camera decizională pentru a putea fi contestată la Curtea Constituţională, rezultă clar că legea de reducere a TVA va ajunge pe masa preşedintelui Băsescu săptămâna viitoare.
Opţiunile constituţionale ale preşedintelui în această privinţă sunt clare: fie trimite legea la reexaminare pe un motiv sau altul, fie, în maximum 20 de zile, este obligat să o promulge.
Printr-o cerere de reexaminare, preşedintele Băsescu ar putea încerca eventual, să "repare" prostia de la vot a pedeliştilor. După o eventuală promulgare a legii, potrivit vicepreşedintelui PC Bogdan Diaconu, pentru că actul normativ nu prevede o dată de intrare în vigoare şI fiind o măsură fiscală, reglementările se aplică din prima zi a viitorului an fiscal, adică 1 ianuarie 2011.
Istoria legilor extrem de controversate arată că, dacă preşedintele Traian Băsescu va accepta promulgarea acestei legi, aplicarea ei mai poate fi împiedicată de către Executiv printr-o ordonanţă de urgenţă care să amâne intrarea în vigoare.
Un caz similar a fost cel al legii care mărea salariile profesorilor cu 50%, lege promulgată de Băsescu dar blocată în aplicare de către Guvern.
Gaură bugetară de 165 milioane de euro
Neimpozitarea pensiilor cu o valoare sub 2.000 de lei ar avea un impact bugetar de cel puţin 700 milioane lei (165 de milioane euro), venituri neîncasate din aplicarea cotei unice pe fondul de pensii aferent categoriilor valorice între 1.000 şi 2.000 de lei pe lună.
Anul trecut, din cei 4,7 milioane de pensionari plătiţi din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat( BASS), aproape 800.000 de pensionari au încasat lunar între 1.001 lei şi 1.500 de lei, ceea ce înseamnă un fond de pensii de circa 12 miliarde de lei pe an, în timp ce 150.000 de aveau pensii lunare între 1.501 lei şi 2.000 de lei, echivalentul unui fond de pensii de aproximativ 3,1 miliarde lei.
Veniturile vor scădea şi în cazul impozitării pensiilor peste 2.000 de lei, deoarece cota unică se va aplica doar câştigurilor înregistrate peste pragul de 2.000 de lei. 49.951 pensionari au câştiguri care se încadrează în acest barem, iar veniturile în minus s-ar ridica la 96 de milioane lei (22,5 milioane euro).
Citește pe Antena3.ro