Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca Romania risca amenzi de peste 30.000 de euro pe zi daca nu va adopta cat mai repede legea privind retentia datelor, cunoscuta si ca legea "Big Brother", pentru care este deschisa procedura de infringement impotriva tarii noastre.
Dupa adoptarea legii, furnizorii de telefonie fixa, mobila si de internet vor fi obligati sa stocheze datele de trafic ale tuturor clientilor, dar nu si continutul convorbirilor, pentru un an de zile, care sa fie trimise la cererea autoritatilor din domeniul sigurantei nationale. "Furnizorii de telefonie fixa, mobila si internet sunt obligati sa stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de e-mail-uri, cu exceptia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. In cazul retelelor de telefonie fixa si mobila trebuie sa se retina numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora. In cazul serviciilor de internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit", se arata in textul documentului.
Legea nu se va aplica in cazul interceptarii continutului convorbirilor, aceasta situatie intrand sub incidenta prevederilor Codului de Procedura Penala.
"Daca in scurt timp nu vom adopta aceasta lege, riscam sa platim cateva zeci de mii de euro pe zi. Pe zi si pentru fiecare zi de intarziere Romania va trebui sa plateasca undeva la peste 30.000 de euro. Este esentiala luarea cat mai repede posibil a masurilor de remediere a situatiilor care au dus la declansarea procedurilor de incalcare a Tratatului", a spus Orban, la audierea in comisiile Parlamentului.
El a mai precizat ca impotriva Romaniei se afla in derulare in total 47 de proceduri de infringement declansate de Comisia Europeana, iar sase dintre acestea "reclama luarea unor masuri urgente de remediere".
Proiectul care obliga operatorii de telefonie mobila sa stocheze timp de sase luni toate apelurile si mailurile a fost adoptat pentru prima data de Parlament in 2008, dar a fost declarat neconstitutional de catre judecatorii Curtii Constitutionale in 2009, deoarece "afecteaza exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale - drept la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei si libertatea de exprimare".