x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pelerini la Iaşi: Au venit pe jos să se închine la moaşte

Pelerini la Iaşi: Au venit pe jos să se închine la moaşte

de Cristinel C. Popa    |    12 Oct 2009   •   00:00
Pelerini la Iaşi: Au venit pe jos să se închine la moaşte
Sursa foto: Cristinel C. Popa/Jurnalul Naţional

Iaşi. Miercuri, 14 octombrie, este prăznuirea sărbătorii Sf. Parascheva. Pelerinii au venit pe jos sau cu bani împrumutaţi din Vaslui, de la Hadâmbu, Focşani sau Brăila. Aceeaşi şi pe vreme de criză, şi pe timpuri de belşug.

Şomeri, patroni falimentari, concediaţi, restructuraţi, recalificaţi, nefericiţi. Dar şi oameni cu beteşuguri fizice şi ale sufletului. Oamenii necăjiţi au venit de departe cum au putut şi cu ce au putut ca să caute o izbăvire. Cei disperaţi îngroaşă zilele acestea rândul să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Rândurile cu pelerini s-au întins de la catafalcul cu moaştele Sfintei până la marginea oraşului. Zilele au fost frumoase. Oraşul a fost plin, intersecţiile blocate, oamenii legii la posturi. O femeie cu broboada pe ochi îşi poartă cu mândrie toiagul. Sprijină cu el pământul în mers. Şi ajunge, cu eforturi imense, la racla cu moaştele sfinte, pe care o atinge cu mâna ca şi cum ar fi pentru ultima oară.

Coboară împinsă de turma de tineri. O cheamă Voica Bîcîin şi are 74 de ani. A venit de ieri seară dintr-un sătuc din Brăila, cu bruma de bani strânşi într-o broboadă. "Am dormit pe ciment, aici, în spatele Mitropoliei. Dar mulţumim lui Dumnezeu pentru asta! M-am mai ajutat cu o bucăţică de carton. Abia am aţipit, dar trează am fost tot timpul la slujbă, la ritmul celor bisericeşti", spune bătrâna.

În spatele ei, Ioan Apostu (30 de ani) a venit pe jos tocmai de la Hadâmbu, unde a mers să vadă noua biserică, proaspăt sfinţită. Pe toţi aceşti oameni i-am găsit la rândul ce curge pe kilometri în spatele Catedralei Mitropolitane. Lateral de Catedrală se află baldachinul sub care este aşezată, ca în fiecare an, racla cu moaştele Sfintei Parascheva, scoase din biserică sâmbătă dimi­neaţă. Curtea e plină, oamenii ocupă fiecare spaţiu.

Rândul e străjuit de garduri înalte păzite de jandarmi, în aşa fel încât nimeni să nu se bage în faţă. Sunt 500 de jandarmi, pe lângă poliţiştii mobilizaţi pentru toate manifestările prilejuite de Sărbătorile Iaşilor pentru care municipalitatea a alocat 50.000 de euro. Cineva din paza Mitropoliei îi zoreşte pe oameni să nu se închine un timp prea îndelungat în faţa moaştelor, în aşa fel încât rândul să avanseze.

 Jandarmii spun că la moaşte se închină în fiecare oră câte 900 de pelerini: asta înseamnă că fiecare credincios poate sta patru secunde. În realitate, timpul e ceva mai lung. Dar există în aceste zile credincioşi şi dincolo de zidurile Catedralei. Chinuiţi de efectele crizei, unii dintre ei strâng un ban vânzând blănuri, căciuli, coşuri din lemn, dul­ciuri, haine din piele.

×
Subiecte în articol: observator