x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Penitenciarele vor fi construite prin parteneriat public-privat

Penitenciarele vor fi construite prin parteneriat public-privat

de Lucian Dobrater    |    10 Mai 2011   •   15:11

În acest an va începe construirea din fonduri private a cel puţin unui penitenciar, printr-un parteneriat public-privat, a declarat într-o conferinţă de presă desfăşurată la Penitenciarul Aiud, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor(ANP), chestor Ioan Băla.

Acesta va fi construit la Ploieşti- Berceni, unde există o suprafaţă disponibilă de peste 20 de hectare. „Penitenciarul va fi construit în apropiere de Bucureşti dat fiind afluxul mare de persoane private de libertate aflat în unităţile din zonă şi transferurile pe care aproape toţi arestaţii, şi din penitenciare şi cei de la aresturile poliţiei, le efectuează, fie la instanţele centrale, fie pentru expertizele medico-legale, astfel încât gradul de aglomerare în această regiune este mult peste media naţională”, a subliniat chestorul Ioan Băla. În plus, prezenţa a numeroase persoane făcând parte din grupuri de crimă organizată creează stări tensionate, care, pentru ţinerea sub control, necesită numeroase măsuri de dispersare. „Ori, dispersarea e mai greu de făcut în condiţiile în care numărul de unităţi şi aglomeraţia reprezintă o prezenţă constantă”, a adăugat directorul general al ANP. Accesarea de resurse din fonduri extrabugetare reprezintă o prioritate pentru ANP, a subliniat chestorul Ioan Băla. „Evaluările pe care organizaţiile neguvernamentale care se ocupă cu monitorizarea respectării drepturilor omului în sistemul penitenciar şi vizita pe care reprezentanţi ai Comitetului Internaţional de Prevenirea Torturii au făcut-o anul trecut în 6 unităţi din sistemul penitenciar ne-au determinat să avem o conduită proactivă, deci nu aşteptăm să vină cineva să ne atenţioneze sau să primim condamnări de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a fi motivaţi să gândim şi să ne concentrăm pe rezolvarea problemelor celor mai delicate”, a arătat Băla.

Directorul general al ANP a afirmat că penitenciarele Aiud, Jilava şi Galaţi sunt unităţile cu cele mai grave probleme în ceea ce priveşte cazarea persoanelor private de libertate şi asigurarea la standarde minimale a serviciilor pe care sistemul penitenciar este obligat, prin normativele naţionale şi cele la care România este parte. Pe de altă parte, până la sfârşitul acestui an va avea loc recepţia investiţiilor de la penitenciarele Iaşi, Vaslui şi Tichileşti, astfel încât cele trei unităţi vor fi la standarde fireşti, a spus Băla. În plus, din 6 decembrie 2011, printr-o recomandare a Consiliului Europei, o parte dintre cei 11.500 de români aflaţi în închisorile din sistemul comunitar pot fi remişi în ţara de origine, cu respectarea unor proceduri.

Chestorul Ioan Băla a amintit că, recent, printr-un proiect finanţat de guvernul olandez, ANP a finalizat modele standard de arhitectură pentru cele patru regimuri de executare a pedepselor- maximă siguranţă, închis, semideschis şi deschis. „Un grup de lucru din ANP, Ministerul de Justiţie şi Ministerul de Finanţe a finalizat un concept filozofic de parteneriat public-privat, pentru că, până la urmă, parteneriatul public-privat este un act de voinţă politică, prin care statul înţelege să-şi rezolve nişte priorităţi pentru care este culpabil, prin preluarea unor bani privaţi şi rambursarea lor într-un interval de timp generos”, a spus acesta. „Pasul următor este cel al accesării unor experţi specializaţi pe domeniul nostru care să facă o evaluare atât financiară, cât şi tehnică, pe locaţiile identificate, în vederea întocmirii caietului de sarcini şi a scoaterii la licitaţie până spre trimestrul 4. Durata de construcţie a unui astfel de stabiliment este de un an şi jumătate, sumele de bani pentru fiecare investiţie le cunoaştem, dar nu le putem face publice”, a precizat chestorul Ioan Băla.

×