x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pericol: Peștele din Dunăre, plin cu metale grele

Pericol: Peștele din Dunăre, plin cu metale grele

de Andreea Tiron    |    09 Dec 2022   •   21:54
Pericol: Peștele din Dunăre, plin cu metale grele
Sursa foto: Hepta

Cercetătorii Universității din Galați au studiat cantitatea de substanțe toxice pe 400 de pești din Dunăre. Concluzia? Peștele din Dunăre poate fi mai periculos decât cel din Marea Neagră, din cauza cantităților impresionante de poluanți foarte toxici, în primul rând mercur.

Oamenii de știință au analizat apoi 20 de persoane care consumă preponderent pește. În părul celor care consumă numai pește a fost descoperit mercur în cantități de zece ori mai mari decât limitele normale. 

Riscul?

Potrivit medicilor, riscurile pentru sănătate sunt uriașe. Cancer, afecțiuni cardiace, afecțiuni neurologice, chiar și psihiatrice.

Cauza?

Poluarea de pe Dunăre. Studiul arată că în cazul peștilor prinși dincolo de Baziaş, locul unde Dunărea intră în România, concetraţia substanțelor toxice scade.

"Toată mizeria este pe Dunăre. Aici ce vine de sus se oprește la noi", a declarat Lucian Georgescu, rectorul Universității "Dunărea de Jos.

Soluția?

Peștele de crescătorie. Medicii spun că cei care consumă pește ar trebui să aleagă cu mare atenție sursele de unde provine carnea. Teoretic, la intrarea în crescătorie apa trece prin niște sisteme de filtrare, iar acest lucru reduce poluanții.

peste Dunare

×
Subiecte în articol: mercur pește Dunăre metale grele