Oamenii de știință au analizat apoi 20 de persoane care consumă preponderent pește. În părul celor care consumă numai pește a fost descoperit mercur în cantități de zece ori mai mari decât limitele normale.
Riscul?
Potrivit medicilor, riscurile pentru sănătate sunt uriașe. Cancer, afecțiuni cardiace, afecțiuni neurologice, chiar și psihiatrice.
Cauza?
Poluarea de pe Dunăre. Studiul arată că în cazul peștilor prinși dincolo de Baziaş, locul unde Dunărea intră în România, concetraţia substanțelor toxice scade.
"Toată mizeria este pe Dunăre. Aici ce vine de sus se oprește la noi", a declarat Lucian Georgescu, rectorul Universității "Dunărea de Jos.
Soluția?
Peștele de crescătorie. Medicii spun că cei care consumă pește ar trebui să aleagă cu mare atenție sursele de unde provine carnea. Teoretic, la intrarea în crescătorie apa trece prin niște sisteme de filtrare, iar acest lucru reduce poluanții.
peste Dunare