x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Petre Tobă: Poliţistul român nu mai este burtos

Petre Tobă: Poliţistul român nu mai este burtos

15 Noi 2011   •   12:19
Petre Tobă: Poliţistul român nu mai este burtos

Senatorii din Comisia de administratie au intocmit, astazi, raport de respingere la propunerea legislativa prin care se introducea obligativitatea evaluarii anuale a activitatii si conditiei fizice ale politistilor, pentru acordarea de calificative.

Proiectul depus de senatorul PDL Iulian Urban a fost respins de comisie cu o singura abtinere, cea a senatorului PDL Petru Filip.

"Conteaza foarte mult modul in care se prezinta pe strada un politist, de la atitudine si pana la cum ii sta chipiul in cap. Cand te uiti la un politist german, italian sau american, ai impresia ca ai un zid in fata. Proiectul nu trebuie luat in deradere, pentru ca politistii trebuie sa alerge pe strada dupa infractori si nu o fac pe bicicleta sau pe motoreta. Ajungem in situatia ca unii dintre politisti sa-si dea duhul alergand dupa infractori?", a spus Filip, potrivit Mediafax.

Initiativa prevede modificarea Statutului Politistului astfel incat politistii sa fie exclusi din serviciu in cazul in care, in termen de sase luni de la data la care trebuiau sa sustina verficarea sportiva periodica, nu se prezinta "motivat de scutirea medicala nejustificata" sau daca prezentandu-se obtin calificativul "nesatifacator" de doua ori.

Fostul sef al Politiei Romane Petre Toba, in prezent secretar general adjunct al MAI, a afirmat ca imaginea politistului roman nu mai este cea a unui "politist burtos", cei mai multi dintre agentii de pe strada avand o medie de varsta de 30-35 de ani. El a mentionat si ca unii politisti, cum ar fi cei din IT, nu au nevoie de o conditie fizica de performanta.

Propunerea de lege prevede ca activitatea si conduita politistului sa fie evaluate o data pe an, iar concluziile sa fie consemnate in evaluarea de serviciu, cu acordarea unuia dintre calificativele - foarte bine, bine, satisfacator, nesatisfacator.

"In cazul in care politistul nu a desfasurat activitate pe durata intregului an, calificativul acordat ca urmare a evaluarii intocmite pentru perioada sau perioadele lucrate constituie calificativ anual numai daca activitatea desfasurata depaseste cumulat sase luni", se arata in textul propunerii legislative.

Senatorul PDL Iulian Urban isi motiveaza propunerea legislativa afirmand, in expunerea de motive, ca in structurile MAI "au ajuns sa fie incadrati in serviciu tot mai multi politisti care nu au o conduita fizica corespunzatoare sau care eludeaza examenele periodice sportive, fie prin scutiri medicale nejustificate, fie prin motivari".

Potrivit acestuia, se impune imbunatatirea sistemului, "in scopul adaptarii persoanelor incadrate in munca, astfel incat acestea sa aiba o pregatire fizica ce poate tine pasul cu performantele sportive ale infractorilor".

×