x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Petrolistii au trust media

Petrolistii au trust media

28 Mai 2004   •   00:00

Cum s-a nascut ideea fuziunii a unor posturi de radio si de televiziune si a unor ziare concurente? Asociatia salariatilor Petrom, in numar de 70.000 de oameni si condusa de Liviu Luca a luat decizia, in urma cu un an, sa construiasca un trust multimedia. S-a inceput cu ziarul local Telegraful de Prahova, a urmat apoi Ziua, cu 69% din actiuni.

DANA ANDRONIE, CATALINA IANCU, CRISTINA OLOGEANU, VALI BLANRU

Ieri, Liviu Luca, liderul Sindicatului Liber Petrom, a anuntat oficial, in cadrul sedintei consiliului Federatiilor Petrom care a avut loc la Ploiesti, formarea unui nou trust, Media Grup. "Noua entitate, din care fac parte Prima TV, Realitatea TV, posturile de radio Kiss FM, Total si Star, cotidianul Ziua, 16 posturi tv locale Alfa si 9 posturi locale de radio, controleaza 30% din piata media", spune Luca. "In trei ani speram intr-o asezare a trustului cu o individualizare pregnanta pe piata", a anuntat Cristian Burci, diretorul Prima TV. El a precizat ca trustul va pastra echidistanta politica indiferent de partidul aflat la putere. "Piata romaneasca de televiziune si de media are nevoie de consolidare. Este un proces de durata si nu are legatura cu campania electorala", ne-a mai declarat Cristi Burci.

ADMINISTRATIE. "Nasului" Sorin Rosca Stanescu i s-a propus sa conduca intregul trust de presa. I-a suras ideea, dar s-a gandit si la reversul medaliei. Asa ca le-a sugerat celor implicati o a doua varianta: sa existe un consiliu de coordonare, din care sa faca parte mai multi directori de companii de presa. Inca nu s-a batut in cuie daca Sorin Rosca va fi singurul presedinte sau daca va exista un consiliu. Cine ar mai putea face parte din conducere? S-au vehiculat numele ziaristilor Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu si al directorului Realitatii TV, Catalin Blebea. Am incercat sa luam legatura cu ei, dar am reusit sa-l prindem la telefon doar pe Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu si Catalin Blebea n-au fost de gasit.

CAPRA SI O STIUCA. Iar Cristoiu ne-a intrebat el pe noi daca aceasta fuziune este o treaba serioasa. Era convins ca a fost o gluma: "E ceva serios cu consiliul ala? De propus, mi s-a propus. Sorin Rosca Stanescu m-a chemat. Mi-a zis doar ca ne vom intalni o data pe saptamana, sambata, pentru a discuta strategiile pe termen lung si pe termen scurt. Din consiliu ar urma sa mai faca parte Sorin Rosca, Cornel Nistorescu... ma rog, capra si o stiuca, si Catalin Blebea". Intrebat daca ar accepta, Cristoiu s-a intrebat retoric: "Cum sa lucrez eu cu Cornel Nistorescu? Doamne fereste, numai la asta nu m-am gandit. Sa fac un consiliu cu el."... Cu toate acestea, ziaristul a recunoscut ca ideea nu e rea. "Ar fi nevoie de un consiliu impar care sa voteze. Niste gazetari ar elimina o conducere unica la o asemenea magaoaie". Oricum, nu-i de ici de colo sa fii numit in consiliul unei ditamai coorporatii: "Presupune un efort, trebuie sa ascultam Radio Total, sa citim Ziua, sa ne uitam la Realitatea, sa cautam prin satelit Alpha TV. Asa ma gandesc eu. Facem observatii, am fi un fel de un consiliu al inteleptilor. Si pentru asta ar trebui ca acesti oameni sa se inteleaga, cat de cat, intre ei. Nu vad cum ne-am intelege atatea personalitati". Sa fie prea mica caciula? "Nu, nici vorba, dar nu poti sa ma unesti pe mine cu Cornel Nistorescu sau cu Sorin Rosca. Hai, cu Sorin m-as mai intelege, dar cu ala nu ma inteleg. Urma sa ne vedem in fiecare sambata. Era prea mare efortul pentru mine".

COMUNICAT. In ceea ce priveste aderarea postului Realitatea TV la acest mare trust de presa, angajatii companiei au aflat din Jurnalul National de ieri de aceasta mutare. Iata pozitia oficiala a trustului MEDIA GRUP: "Reprezentantii MEDIA GRUP - companie cu participari in domeniul audio vizual si al presei scrise - si cei ai GLOBAL GRUP - companie apartinand Asociatiei Salariatilor PETROM - au ajuns astazi (n.r. - ieri) la un acord pentru identificarea si aplicarea modalitatilor de colaborare intre ele si filialele lor, in interes economic reciproc si conform legislatiei romanesti. Cele doua parti vor proceda la desemnarea de comun acord a unui auditor international independent care sa stabileasca valorile participatiunilor fiecareia in vederea unei fuziuni. Parteneriatul strategic menit sa conduca la formarea celui mai important grup de media romanesc va include PrimaTV, Realitatea TV, AlfaTV, radiourile KissFm, Star, Radio Total si printre publicatii Ziua si Telegraful de Prahova. Decizia finala trebuie validata de consiliile de administratie ale celor doua companii si de partenerii acestora".

×
Subiecte în articol: observator media