x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Piraterie - Evaziune pe cartea subiectelor de BAC

Piraterie - Evaziune pe cartea subiectelor de BAC

de Mara Raducanu    |    05 Feb 2007   •   00:00

O carte-pirat cu subiecte provizorii de Bacalaureat, redactate de stabii Ministerului Educatiei, se vinde prin scoli, fara chitante, cu "numai" 22 RON.

"Stimata redactie. Va semnalez cea mai mare escrocherie tutelata de ministrul Hardau. Cartea «Cele 100 variante de subiecte propuse pentru proba scrisa a examenului national de bacalaureat», aparuta la Editura Art, avand ca autor colectivul ce a propus subiectele, pacaleste orice elev din clasa a XII-a care o cumpara, deoarece rezolvarile trateaza subiecte provizorii.

Cine plateste pretul pentru faptul ca eu risc sa nu iau Bac-ul daca subiectele se schimba? Este clar ca pretul de numai 22 de RON il platim noi, elevii de clasa a XII-a." Iata un fragment dintr-o scrisoare ajunsa la redactia Jurnalului National trimisa de un elev disperat de situatia in care se afla atat el, cat si ceilalti colegi care urmeaza sa sustina Bacalaureatul.

In timp ce brosurile cu subiecte pentru acest examen incep sa apara precum ciupercile dupa ploaie, elevii scot din buzunar bani pentru ceva care de fapt nu exista. Este si cazul cartii "Cele 100 variante de subiecte propuse pentru proba scrisa a examenului national de bacalaureat" pentru limba romana, aparuta la Editura Art, realizata de autori din cadrul Serviciului National de Evaluare si Examinare.

AFACERE. Ecuatia este cat se poate de simpla. Cartea, ce contine 100 de variante de subiecte, a aparut cu data de 1 februarie in mai toate liceele bucurestene. Pret: 22 RON. Pana aici, totul in regula! Insa, dupa ce au fost obligati de profesori sa o cumpere, elevii au descoperit cu stupoare ca subiectele publicate sunt provizorii. Cele finale urmand sa apara, din spusele ministrului Mihai Hardau, dupa 15 februarie! Bravo autorilor! Dintr-un foc, "ciubuc" dublu! Pe de o parte, vin bani de la Ministerul Educatiei, iar, pe de alta parte, din intelegerea cu Editura Art!

Toate astea sub privirile nepasatoare si chiar aprobatoare ale ministrului Invatamantului! Fara ca nimeni sa ia vreo masura, agentii angajati continua sa vanda cu nonsalanta brosura in scoli. Fara chitanta, fara factura! Tipic romaneste! Mai mult decat atat, este de ajuns ca un singur specialist sa-si arunce privirea prin carte pentru a-si da seama ca ea nu are ceva esential: codul international de indentificare al cartilor, ISBN-ul, fara de care nici un material nu poate pleca din tipografie! Rusinos si scandalos in acelasi timp pentru o tara care pretinde a fi membra UE!

×
Subiecte în articol: observator