x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Piratii software ajung in instanta

Piratii software ajung in instanta

07 Mar 2005   •   00:00

Anul trecut s-au inregistrat in Romania nu mai putin de 250 de cazuri de plangere penala impotriva utilizarilor ilegale de software.

ALEXANDRU RADESCU

In prezent, instantele de judecata instrumenteaza 150 de dosare, unele dintre ele aflate pe rol inca din 2001.

Din totalul cazurilor ajunse anul trecut in instanta, 42 de dosare au fost "finalizate" prin condamnari la diverse pedepse. In 12 cazuri a fost vorba de pedeapsa cu inchisoarea, dar, prin suspendare conditionata sau gratiere, nici o persoana nu a ajuns dupa gratii, a declarat avocatul Magda Popescu, in cadrul conferintei de presa pe tema pirateriei software "BSA on the move".

PROCENTE. In 2003, in tara noastra rata pirateriei software era de 73%, acest procent insumand pierderi de 49,3 milioane de dolari pentru producatorii din domeniu.

In ceea ce priveste rata pirateriei software pe 2004, un studiu urmeaza sa apara in luna aprilie.

Anual se publica un raport cu rata pirateriei in domeniul drepturilor de autor ("Lista 301" realizata de catre U.S. Traders Reprezentatives), care influenteaza investitiile internationale intr-o anumita zona a globului. Informatiile provin de la ambasade, precum si de la industria de specialitate (software, muzica, film).

POPULARIZARE. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Business Software Alliance au demarat un program national de informare, sub titulatura "Conferintele BSA on the move", cu scopul de a populariza legislatia care protejeaza drepturile de autor, de a face cunoscute cele mai bune practici in domeniul utilizarii de software si de a explica avantajele programelor de calculator originale.

BSA reprezinta Alianta Mondiala a producatorilor de Software, fiind reprezentata in tara noastra de catre un cabinet de avocatura.

×
Subiecte în articol: observator software