x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponea şi Tulitu, “cheiţele” pentru clanul Băsescu

Ponea şi Tulitu, “cheiţele” pentru clanul Băsescu

24 Iul 2014   •   20:01
Ponea şi Tulitu, “cheiţele” pentru clanul Băsescu

Procurorul Eugen Iacobescu a fost forţat să iasă din magistratură pentru că avea o mare pată la dosar: descoperise în 2011 probe care dovedeau că Mircea Băsescu luase “mormanul de bani” de la clanul Bercea.  La începutul anului îl arestase pe Bercea Mondial şi ancheta, condusă cu profesionalism mergea spre rădăcina răului: cine  sprijinea grupul infracţional şi, mai ales, care era preţul.

Când “sistemul” a simţit pericolul, asupra procurorului Iacobescu au început presiunile. Ele au mers pe două planuri - în interiorul Parchetului, unde sarcina de reprimare i-a revenit Elisabetei Ponea, şefa de la Parchetul Curţii de Apel Craiova şi public, unui grup de “execuţie” condus de Turcescu,  Cartianu şi Cristoiu.  În 24 martie 2011  procurorului Iacobescu i se ia dosarul şi, mai mult, este întreruptă percheziţia pe care acesta o conducea la Bercea Mondial. Probe relevante din dosar dispar o dată cu transferul acestuia, lucrare dirijată  către procuroarea Tena Tulitu, de la Curtea de Apel Craiova.

Despre Ponea Elisabeta  devenită recent  “vedeta” unui scandal în justiţie prin soţul ei arestat în dosarul Duicu, nu se mai ştie nimic. A dispărut pur şi simplu, nimeni nu o poate  contacta pentru lămuriri.

Procuroarea Tulitu, care a continuat dosarul lui Bercea Mondial, ar putea da lămuriri în ancheta CSM care este în curs la Curtea de Apel Craiova.
În primul rând ar putea răspunde unde au dispărut probele care îl incriminau încă din 2011 pe Mircea Băsescu pe care procurorul Iacobescu le adunase.  Fotografiile care surprindeau drumul clanului Bercea, cu sacoşele de bani, la “naşu' Mircea”, la Constanţa. În plus, înregistrările care susţineau traficul de influenţă şi  referirile la familia Băsescu ar fi dispărut şi ele în ceaţă.
Răspunderea conducerii Curţii de Apel Craiova în muşamalizarea  cazului şi “sacrificarea” lui Iacobescu sunt evidente.

Mapa profesională a procuroarei Tena Tulitu merită şi ea prezentată. Intră în postul de procuror în 1998, prin decret 171 din 22 mai la Parchetul Slatina, când se numea Bonea. În 2005 o găsim la Curtea de Apel Craiova, sub numele de Moraru, şi apoi Tulitu, după altă căsătorie, cu Dorian, ofiţer de Poliţie, trecut apoi în civilie. În 2009, Tulitu, este în centrul scandalului declanşat de eliberarea pentru glaucom a lui  Gorbunov, criminalul de la casa de schimb din Braşov. Magistraţii “gorbunovişti “ au fost sancţionaţi drastic dar, Tena revine în postul de procuror şef adjunct al CA Craiova, după contestaţia judecată la ICCJ. În 2011 este chiar premiată de Codruţa Kovessi pentru merite deosebite. Chiar le avea, preluase dosarul de la Iacobescu în condiţiile cunoscute, uitând de conexiunea explozivă Băsescu.

Meritele nu se uită. Procuroarea rămâne mereu în funcţii de conducere. În 2014, în ianuarie CSM îi prelungeşte mandatul de şef secţie Urmărire Penală, până la 31 iulie 2014. Între timp, prin hotărârea 219/2014, acelaşi for o definitivează în post pentru 3 ani, până în 2017. Acum, Tena Tulitu este şi purtător de cuvânt al CA Craiova dar, ca şi Elisabeta Ponea, tace adânc.

Soţul, Tulitu Ionuţ Dorian îşi vede de afaceri, la SC Valcos Holding şi este protagonistul unor asocieri controversate cu numitul Forfecuţă sau cu Bufteanu Vasile, şi el într-un circuit  dubios de falimente cu “Alunecosu”.
Succes doamnelor procuror! (D.C.)

×