Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor Liviu Popa, a declarat, astăzi, că posturile de poliţie comunale vor fi desfiinţate, pentru că reprezintă "un lux".
"Suntem singura ţară din Europa care are post de poliţie (comunal - n.r.). Nu putem să ne permitem luxul să ţinem trei poliţişti şi la o comună de 1.000 de locuitori, şi la o comună de 3.000 locuitori, şi la o comună de 5.000 locuitori. Nu ne putem permite luxul să ne distribuim resursele pe care le avem în mod haotic şi fără niciun fel de analiză pe ceea ce înseamnă riscurile şi vulnerabilităţile pe care le avem', a declarat Liviu Popa, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa.
Şeful IGPR spune că cele 2.834 de posturi de poliţie comunale vor fi desfiinţate în baza unui proiect de reformare a poliţiei, la care lucrează încă din anul 2007 şi pe care speră să îl poată face public până la data de 15 februarie.
"Cred că este un moment în care putem descentraliza foarte mult decizia, dar şi responsabilitatea în poliţie şi, de ce nu, găsirea unor soluţii pentru ceea ce înseamnă o carieră predictibilă şi o autoritate sporită a poliţistului. Este o reformare atât din perspectivă structurală, cât şi funcţională a poliţiei. Sunt câteva lucruri pe care dorim să le reorganizăm în poliţie. Deocamdată, vă spun la modul cel mai sincer, nu este definitiv, de aceea nu pot să vă spun acum foarte clar. Vorbim despre o restructurare a poliţiei rurale, o desfiinţare a posturilor de poliţie, vorbim despre reînfiinţarea unor structuri, cum ar fi sectoristul, vorbim despre dezvoltarea unor concepte care să aducă mai multă eficienţă şi orientare a resurselor spre priorităţi şi zic în primul rând creşterea şi numerică, şi ca importanţă până la nivel de serviciu a analizei informaţiei", a mai spus Popa.
Proiectul de reformare a Poliţiei Române ar putea fi aplicat, potrivit şefului IGPR, cel târziu de la 1 mai anul acesta, unele dintre măsurile prevăzute fiind deja implementate în anumite judeţe prin proiecte-pilot.
Chestorul Liviu Popa susţine că desfiinţarea posturilor de poliţie comunale nu va duce la reducerea numărului de poliţişti din acest sector, ci doar la o comasare a acestor posturi în secţii de poliţie regionale.
"În mediul rural, nu va fi o reducere de personal. Nu vor pierde la salariu, pentru că vor fi sectorişti. (...) Pe de o parte, (va presupune - n.r.) reducerea unor cheltuieli, pentru că noi, la ora actuală, ne permitem luxul să avem 2.834 de posturi de poliţie şi sunt comune în ţară cu 500-700 de locuitori. Şi postul de poliţie trebuie încălzit, trebuie apă, trebuie curent, trebuie toate cele. Iar aceste fonduri le vom reloca spre ceea ce înseamnă benzină şi piese la maşini, ca să avem o poliţie 24 din 24 de ore în stradă. Pentru că nu avem astăzi cum să normăm munca la trei oameni, care e media fericită, în aşa fel încât să avem poliţie 24 din 24", a explicat şeful IGPR, potrivit Agerpres.
Liviu Popa spune că imobilele în care funcţionează secţiile de poliţie comunale, în cazul în care aparţin IGPR, vor fi transformate fie în locuinţe de serviciu, fie în case de odihnă sau chiar se va renunţa la ele.
De asemenea, şeful IGPR susţine că, prin această măsură, se va face o economie de 1.550 lei la fiecare post de poliţie comunal, ceea ce înseamnă un total de circa 4,4 milioane lei.
Liviu Popa a dat ca argument şi faptul că, potrivit unui studiu efectuat în rândul lucrătorilor din posturile de poliţie comunale, 86% dintre aceştia sunt de acord cu desfiinţarea lor, pe motiv că în multe comune nu există dispensare şi şcoli, ceea ce face imposibilă mutarea alături de familie.