x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prefectul Capitalei, lovit de presedinte

Prefectul Capitalei, lovit de presedinte

11 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR

IMAGINE - Basescu se delimiteaza de fostul sau colaborator Silvian Ionescu Presedintele Traian Basescu a dat o lovitura de gratie prefectului de Bucuresti, Silvian Ionescu, dar si fostilor sai colegi din PD, declarand ca nu era cazul sa fie desemnat in cea mai mare prefectura din tara un om cu trecutul lui Ionescu. Vizibil iritat de comentariul presedintelui, prefectul bucurestenilor a refuzat ieri sa comenteze.
OANA STANCU, MONICA C. ANDREI

BUCURESTI. Prefectul Silvian Ionescu nu a vrut sa comenteze afirmatiile presedintelui Basescu
Seful statului s-a declarat dezamagit de decizia fostilor sai colegi din PD, subliniind ca nu e alegerea premierului Calin Popescu Tariceanu, de a-l desemna prefect de Bucuresti pe Silvian Ionescu. "Pentru mine a fost o mare dezamagire desemnarea lui Silvian Ionescu ca prefect de Bucuresti. A fost o surpriza neplacuta, nu din partea premierului, ci a fostilor mei colegi din Partidul Democrat, care au stiut. Eu am tot respectul si aprecierea pentru munca lui Silvian Ionescu in organizatie, pentru cat s-a zbatut in alegeri, dar nu era cazul ca Silvian Ionescu sa fie desemnat prefect in cea mai mare prefectura a tarii. Se gasea un loc sub soare pentru un om devotat, nu neaparat cea mai importanta prefectura a Romaniei", a declarat Basescu. Fostul lider PD, sub conducerea caruia Ionescu a devenit seful cancelariei PD, secretar executiv, membru al Biroului Permanent, s-a limitat sa afirme ca motivele pentru care "nu era cazul sunt "arhi-cunoscute". "Nu le-as comenta. A avut probleme prin meseria pe care a avut-o inainte, a avut probleme in Consiliul General, macar si probleme mediatice si tot nu trebuia sa faca acest lucru", a sugerat el.

"PROBLEMELE". Motivele arhicunoscute au tot aparut in presa si tot de acolo Basescu putea afla din timp de intentia PD de a-l desemna prefect pe Silvian Ionescu si ar fi putut interveni tot astfel cum a intervenit si schimband lista de ministri ai fostului sau partid, chiar daca sa spunem Constitutia nu i-ar permite aceste interventii. Abil, Basescu a dat insa o lovitura de imagine detasandu-se de cel despre care presa a scris ca ar fi fost ofiterul sau de legatura pe vremea cand actualul sef al statului conducea biroul Navrom de la Anvers.

INTALNIRE. Dupa declaratiile socante ale lui Traian Basescu, prefectul bucurestenilor Silvian Ionescu s-a intalnit ieri cu primarii de sector, viceprimarii, subprefectii, reprezentantii Inspectoratului Scolar si ai Casei de Pensii. Sedinta Comitetului Operativ Consultativ a fost progamata inainte ca Basescu sa se pronunte cu privire la numirea lui Ionescu asa ca intalnirea nu putea fi amanata. Locul ales a fost sala de sedinte folosita de fostul primar general, actualul presedinte Traian Basescu. Subiectele de discutie au fost axate pe recalcularea pensiilor si cresterea salariilor profesorilor insa cei prezenti n-au putut sa faca abstractie de ultimele comentarii ale lui Basescu cu privire la numirea prefectului de Bucuresti. Cat timp Silvian Ionescu va mai ocupa fotoliul de prefect?, era intrebarea cea mai des auzita pe holurile primariei. Reprezentantul guvernului in teritoriu a refuzat sa dea vreun raspuns concret. "Din respect pentru cei prezenti (n.r. - primari, viceprimari, subprefecti, primarul general interimar) nu comentez", a spus Ionescu vizibil iritat de insistentele ziaristilor pe aceasta tema.

PENSII. Dupa aproximativ o ora de discutii, prefectul s-a multumit sa dea doar declaratii seci strict pe subiectele discutate cu reprezentantii administratiei locale. "Procesul de recalculare a pensiilor este un obiectiv prioritar in programul de guvernare. Primarii de sector si primarul general interimar si-au aratat disponibilitatea de a detasa personal catre Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, pentru a da o mana de ajutor in procesul de recalculare a pensiilor", a spus prefectul. Mihaela Kanovich, directorul Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, a precizat ca volumul de munca pentru finalizarea dosarelor este enorm, iar personalul insuficient. "Cei 122 de angajati au reusit sa solutioneze pana in prezent, opt mii de dosare de pensie din cele 40.000 care vor intra in plata, din luna martie", a adaugat Kanovich, referindu-se la dosarele celor care s-au pensioant in anii ‘80. Tot in ur-ma discutiilor, unii primari de sector vor primi fonduri suplimentare pentru majorarea salariilor profesorilor, problemele fiind la Sectoarele 2 si 3.

CV CU PROBLEME
Ionescu si-a trecut in CV ca inainte de ’89 ar fi fost ofiter in Departamentul de Informatii Externe al Ministerului de Interne. Disidentul Liviu Turcu povesteste insa intr-un articol publicat in Jurnalul National ca Ionescu a fost "unul dintre ofiterii Serviciului de Informatii Externe, dar, asa cum avea sa se constate mai tarziu, si ai Securitatii interne, care s-au plasat instantaneu in valtoarea evenimentelor din 23-25 decembrie in noile nuclee FSN organizate teritorial sau institutional". "Cu titlu ilustrativ poate fi mentionat cazul lui Silvian Ionescu, seful serviciului tari francofone (deci si mult discutata Belgie in cazul Traian Basescu) din cadrul departamentului Europa al CIE si care fiind cu unitatea operativa acoperita in imediata apropiere a sediului PCR si primariei de sector a devenit instantaneu unul dintre cei mai ardenti «revolutionari»", scria Liviu Turcu. Cat despre "problemele cu Consiliul General", Silvian Ionescu a facut obiectul unui sir de anchete publicate de Jurnalul National in 2001 care dezvaluiau modul in care acesta drena bani de la Primaria Capitalei pentru repararea de strazi prin intermediul unei firme de apartament. De numele sau este legat totodata un tun de un milion de dolari la Bancorex. E drept in ceea ce-l priveste pe Traian Basescu insa ca in urma cu trei luni i-a interzis lui Ionescu sa candideze pentru Parlament, confruntandu-l pe acesta cu "problemele" si scotandu-l de pe listele parlamentare.

×