x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prejudiciu - Cheltuieli ilegale de 1,3 milioane de euro

Prejudiciu - Cheltuieli ilegale de 1,3 milioane de euro

de Adrian Mogos    |    24 Oct 2007   •   00:00
Prejudiciu - Cheltuieli ilegale de 1,3 milioane de euro
Sursa foto: PAULA NEAMTU/

Jurnalul Naţional a atras atenţia asupra cătorva acţiuni bizare cu banul public ale lui Liviu Spătaru, primarului Reşiţei. Am relatat cum primarul a dispus mutarea unui deal pentru a crea facilităţi unui investitor care pănă la urmă s-a răzgăndit sau cum a hotărăt refacerea centrului centrului civic prin inlocuirea vechilor dale cu unele de granit chinezesc la preţuri exorbitante. Curtea de Conturi prin Camera de Conturi Caraş - Severin a efectuat un control la primărie, la inceputul lunii octombrie, in urma căruia inspectorii s-au luat cu măinile de cap.

Ţinută decentă. S-a constatat un prejudiciu al bugetului instituţiei de aproape 1,3 milioane de euro, cauzat de cheltuieli făcute anapoda, prin deconturi ilegale. Astfel, aproape 50.000 de euro s-au dus pe sporul de dispozitiv şi pe cel de fidelitate, sporuri care nu sunt prevăzute in normele legale care fac referire la salarizarea celor care lucrează in sectorul public. Pentru a-şi cumpăra ţinută decentă cu care subalternii să se prezinte in faţa şefilor instituţiei, s-au aruncat pe fereastră 15.000 de euro, o sumă apropiată fiind alocată ilegal şi pentru cheltuieli de protocol. Pentru abonamente de transport in comun şi pentru şcolarizarea la master a unor consilieri sau salariaţi, s-au alocat din banul public aproape 20.000 de euro.

Ilegal. Curtea de Conturi a mai decis ca pentru o sumă de 740.000 de euro cheltuită tot ilegal să fie sesizat Parchetul de pe lăngă Tribunalul Caraş - Severin pentru infracţiuni la Legea privind autorizarea lucrărilor in construcţii. Aceşti bani au fost investiţi in modificarea reliefului din jurul oraşului, pentru construcţia unor hale. Afaceristul s-a răzgăndit, iar primarul a rămas cu un relief antropic pe cap. Pentru acest contract nu s-a incheiat niciun contract de execuţie, lucrările fiind făcute, aşa cum o comisie a Consiliului Local a constatat, de o firmă ce aparţine primăriei: Urban SA, către care primăria a achitat ilegal o altă sumă, peste 420.000 de euro. Pentru renovarea centrului civic al Reşiţei s-au decontat ilegal aproape 1.200 de metri pătraţi de dale de granit care nu au fost folosite. Dalele nu se găsesc nici la constructor, cu toate că există un act de custodie, inspectorii constatănd că această cantitate nu era necesară pentru reparaţii viitoare, deoarece dalele sunt garantate cinci ani, perioadă in care orice distrugere este suportată de către furnizor, nu de primărie.Â

Sesizare. Curtea de Conturi a sesizat Tribunalului Caraş - Severin care urmează să stabilească vinovaţii, pentru fiecare sumă in parte. Cei vizaţi sunt Liviu Spătaru, primar; Tiberiu Pădureanu, viceprimar; Gabriel Ionescu, administrator public; Maria Asofronie, director executiv; Viorica Popa, Octavian Barbu şefi serviciu; Elena Lupu, Viorica Dumbravă, Sanda Marian consilieri. Trebuie insă amintit că soţia adminstratorului public Gabriel Ionescu, bun amic al primarului şi măna dreaptă a primarului Spătaru, este judecător la la Tribunalul Caraş - Severin.

×
Subiecte în articol: observator