x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premierul Tăriceanu ia APIA la control

Premierul Tăriceanu ia APIA la control

de Alexandru Boariu    |    01 Noi 2007   •   00:00

Premierul Călin Popescu Tăriceanu va analiza azi, impreună cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, activitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie in Agricultură (APIA), inainte ca oficialii europeni să ia o decizie privind clauza de salvgardare.

Analiză tardivă


Premierul Călin Popescu Tăriceanu va analiza azi, impreună cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, activitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie in Agricultură (APIA), inainte ca oficialii europeni să ia o decizie privind clauza de salvgardare. Cu prioritate, va fi analizat stadiul realizării ultimului modul IACS, respectiv "Modulul pentru calculul şi autorizarea plăţilor". Neregulile de la APIA sunt multe, unele deosebit de grave. Surse apropiate instituţiei ne-au declarat că, pe lăngă problemele legate de dotarea tehnică necorespunzătoare - reţeaua informatică se mişcă in ritmul melcului, spaţiile de lucru din multe judeţe sunt de-a dreptul jalnice etc. - neajunsurile inregistrate incă de la infiinţarea agenţiei sunt datorate lipsei de profesionalism a angajaţilor, mulţi dintre aceştia neavănd studii de specialitate, fiind incadraţi pe bază de pile sau rudenie. De exemplu, directorul Direcţiei Inspecţie este de profesie inginer electomecanic marină, fost şef la ADP Sector 4. El dă subordonaţilor săi ordine care de care mai ciudate, cum ar fi să fotografieze urechile crotaliate ale oilor (in fiecare fermă controlată există circa 2-3 mii de oi - n.r). Alţi angajaţi ai APIA, in loc să se ocupe de sarcinile care le revin, se ocupă de aprovizionarea şi bunul mers al firmelor proprii. Aceste lucruri sunt cunoscute de şefii de la agricultură, dar nimeni nu ia nici o măsură. De altfel, sursele amintite ne-au declarat că la minister există o notă de control care evidenţiază toate aceste neajunsuri, dar care nu a fost semnată de fostul ministru Decebal Traian Remeş şi s-a pierdut pe undeva după demiterea acestuia.

Clauză. Romănia trebuie să rezolve deficienţele de la APIA pănă la 9 noiembrie şi să trimită CE o scrisoare in care să prezinte situaţia. Comisia va face o analiză, iar ulterior va lua o decizie privind introducerea clauzei. Aplicarea clauzei de salvgardare ar presupune reducerea cu 25% a fondurilor alocate de UE pentru acordarea subvenţiilor agricole in acest an.

×
Subiecte în articol: observator