x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premiu pentru Pamant - 25 de milioane de dolari

Premiu pentru Pamant - 25 de milioane de dolari

de Anca Aldea    |    10 Feb 2007   •   00:00
Premiu pentru Pamant - 25 de milioane de dolari

Un om de afaceri britanic ofera 25 de milioane de dolari pentru cel care va propune cea mai buna metoda de curatare a atmosferei de gazele care provoaca efectul de sera, informeaza BBC.

Patronul companiei Virgin, Sir Richard Branson, a promis ieri o recompensa uluitoare omului de stiinta care va descoperi o modalitate de extragere a dioxidului de carbon, principalul gaz care produce efectul de sera din atmosfera. Juriul este format din nume sonore ale stiintei moderne. Intre acestea se numara James Hansen de la NASA; inventatorul teoriei Gaia (potrivit careia Pamantul functioneaza ca un organism), James Lovelock; expertul britanic pe mediu Sir Crispin Tickell; si paleontologul australian Tim Flannery. "Pamantul nu poate astepta 60 de ani", a declarat Sir Branson facand referire la ultimul raport al ONU privind incalzirea globala, document care avertiza cu privire la o noua glaciatiune dupa anul 2100. El a comparat aceasta initiativa cu o competitie lansata in 1675 pentru identificarea unei metode exacte de estimare a longitudinii Pamantului. Dupa 60 de ani, ceasornicarul britanic John Harrison a descoperit o metoda exacta de determinare a longitudinii si a primit premiul de la regele George al III-lea.

Englezul, cu o avere estimata la trei miliarde de lire sterline, a luat aceasta decizie ingrijorat de viitorul celor doi copii ai sai, Sam si Holly. "Avem nevoie ca toate creierele capabile sa obtina o solutie in problema poluarii atmosferice sa se apuce de treaba inca de azi. Ceasul a inceput sa bata", a spus Branson. Omul de afaceri este incurajat de fostul vicepresedinte american Al Gore. Democratul a declarat ieri ca Pamantul are "febra" si ca ceea ce se intampla astazi cu incalzirea globala trebuie tratat in serios. "Pana acum nimeni nu si-a pus in mod serios intrebarea daca exista posibilitatea ca excesul de dioxid de carbon din atmosfera sa fie indepartat, punandu-se capat efectului de sera", a spus Gore.

INVESTITII. Renumiti pentru lupta declarata schimbarilor climatice, englezii sunt cei mai activi din Europa. Anul trecut, Sir Branson a anuntat ca va investi trei miliarde de dolari intr-o campanie de zece ani privind incalzirea globala. Omul de afaceri a pus deja bazele firmei Virgin Fuels, care va investit 400 de milioane de dolari in urmatorii trei ani pentru experimentarea unor proiecte alternative de obtinere a energiei nepoluante.

×
Subiecte în articol: verde!