x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa austriacă:”Băsescu susţine accelerarea proiectelor miniere”

Presa austriacă:”Băsescu susţine accelerarea proiectelor miniere”

de Istvan Deak    |    12 Apr 2012   •   16:53
Presa austriacă:”Băsescu susţine accelerarea proiectelor miniere”

Presedintele Romaniei indeamna la transarea chestiunii miniere - ori se trece la accelerarea proiectelor, ori se renunta si i se spune asta investitorului – remarca jurnalistii austrieci de la Wirtschaftsblatt intr-un articol dat publicitatii joi.

"Presedintelui roman Traian Basescu nu i se poate reprosa ca nu stie sa se foloseasca de o imprejurare', scrie Wirtschaftsblatt, comentand faptul ca seful statului roman a profitat de numirea unui nou ministru al Mediului pentru a cere Guvernului lui Mihai-Razvan Ungureanu sa accelereze proiectele in domeniul exploatarii miniere din vestul tarii.

"Ceea ce va cer, domnule ministru si stimati membri ai Guvernului, daca este fezabila exploatarea de la Rosia Montana si credeti ca prin crearea de locuri de munca facem un bine Romaniei, dati rapid avize, sigur, in deplina cunostinta de cauza; daca nu, spuneti nu investitorului, pentru ca fiecare zi in care intarziem si plimbam actele de la o institutie la alta ne va costa enorm in viitorul proces', a spus presedintele, marti, la Palatul Cotroceni, la depunerea juramantului de investitura de catre noul ministru al Mediului, Attila Korodi, membru al UDMR.

Proiectul Rosia Montana, care se refera la exploatarea zacamintelor de aur si de argint din judetul Alba, este extrem de contestat din punct de vedere ecologic, noteaza cei de la Wirtschaftsblatt. "Inca din 1997, compania canadiana Gabriel Resources a cumparat teren, devenind actionar majoritar in cadrul proiectul dezvoltat in parteneriat cu statul roman. De atunci insa, proiectul a ramas blocat', subliniaza jurnalistii austrieci.

"Presedintele a criticat fara ocolisuri, in stilu-i caracteristic, acest lucru', noteaza sursa citata. "Romania nu are miliardele de euro de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare exploatarii acestor resurse, de aur, cupru, gaze de sist, in conditii in care sa se poata spune ca mediul este protejat. De aceea, parteneriatul cu firme straine mi se pare sigura solutie, a subliniat presedintele roman', potrivit sursei citate. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×