x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prima competiţie nautică din ţară

Prima competiţie nautică din ţară

de Emilia Sava    |    02 Sep 2007   •   00:00
Prima competiţie nautică din ţară

Pe o vreme innorată şi ploioasă, sute de turişti, dar şi constănţeni au venit ieri să asiste la cel mai mare eveniment nautic organizat vreodată in Romănia.

DEBUT - Startul in Formula 1 pe apă, umbrit de nori, admirat de spectatori

Pe o vreme innorată şi ploioasă, sute de turişti, dar şi constănţeni au venit ieri să asiste la cel mai mare eveniment nautic organizat vreodată in Romănia.


Formula 1 pe apă a atras deopotrivă oameni cu o poziţie prosperă, dar şi simpli spectatori care au stat cu orele pe marginea lacului Siutghiol să admire ambarcaţiunile inscrise in competiţie. Soarele a fost zgărcit cu organizatorii competiţiei nautice Romanian Class One Grand Prix, in cea de-a doua zi a antrenamentelor cănd s-a stabilit şi Pole Position pentru cele 11 echipe participante la cursa de Formula 1 pe apă. Staţiunea Mamaia a inregistrat totuşi şi un record pentru cel mai bine păzită zonă cu agenţi de pază şi restricţii destul de drastice pentru spectatori. Circulaţia maşinilor s-a desfăşurat cu destul de mare greutate, mai ales in zona hotelurilor unde se aflau echipamentele echipelor participante la cursă şi unde a fost punctul de start in competiţie. De jur imprejurul tirurilor şi ambarcaţiunilor au fost amplasate garduri, iar cei dornici au putut admira ambarcaţiunile doar de la distanţă.

PROFESIONALISM. Ploaia care a umbrit intreaga zi a competiţiei nautice Romanian Class One Grand Prix nu a constituit insă o piedică pentru concurenţi. Aceştia şi-au văzut liniştiţi de antrenamente pe lacul Siutghiol şi de pregătirea startului pentru Pole Position. Deşi echipa Qatarului a fost urmărită de ghinion, echipa tehnică a reuşit in cele din urmă să remedieze problemele la cele două ambarcaţiuni participante, care au suferit avarii la mai multe piese. Cum totul este bine cănd se sfărşeşte cu bine, echipa insoţită de insuşi şeicul Hassan bin Jabor Al-Thani, un pasionat al ambarcaţiunilor de mare viteză, a fost pregătită pentru antrenamentele oficiale şi pentru startul de pe lacul Siutghiol.

IMPRESII ŞI NEMULŢUMIRI. Competiţia nautică din staţiunea Mamaia a fost de bun augur mai ales pentru hotelieri şi proprietarii teraselor. Deşi 1 septembrie inseamnă practic un inceput de extrasezon, clienţii s-au dovedit a fi numeroşi. Terasele de pe malul lacului au fost pline ochi, iar tarifele, bineinţeles pe măsură. Prima impresie impărtăşită chiar şi de turişti ar fi că evenimentul atrage in special oameni pentru care banii nu reprezintă o problemă şi care pare să-şi fi găsit o nouă distracţie. Vănzoleala din staţiune a inceput puţin inainte de prănz, iar curioşii au venit să vadă pe viu o cursă despre care spun că au mai văzut doar la televizor, pe canalele internaţionale. Deşi ploaia i-a cam zgribulit puţin, pasionaţii de bărci au rezistat cu stoicism fără să se plăngă nici o clipă. Ca de obicei, la un concurs de o asemenea anvergură nemulţumirile nu au intărziat să apară. Turiştii care au stat pe marginea lacului, după garduri, şi sub paza jandarmilor spun că nu s-au putut bucura de toată priveliştea. "Este discriminare mai ales din cauza restricţiilor. Nu avem voie să ne apropiem şi suntem ţinuţi la aşa o distanţă mare, deşi am venit să vedem bărcile. Ar fi trebuit să fie ca la un meci de fotbal, să ne controleze la intrare, dar să ne lase să vedem şi noi mai bine ambarcaţiunile", spune un grup de turişti din Bucureşti. Cu toate acestea, cei veniţi in concediu consideră că este o modalitate mai mult decăt plăcută de a-ţi petrece timpul. "Este totuşi prima competiţie nautică din Romănia. Este un lucru nou pentru noi, iar ambarcaţiunile sunt cu adevărat fascinante".

După ziua de ieri, cănd s-a stabilit Pole Position, cursa oficială a competiţiei nautice are loc astăzi, incepănd cu ora 15:00. Cele 11 echipaje inscrise in competiţie i-au startul pe lacul Siutghiol din staţiunea Mamaia şi se intrec in 19 ture a căte 6 mile marine cu o limită de timp de 60 de minute. Măsurile de siguranţă din zonă vor fi menţinute pănă la finalul evenimentului, iar circulaţia se va desfăşura doar sub indrumarea agenţilor care patrulează permanent staţiunea.

Sezon prelungit pe litoral

Peste 4.000 de locuri de cazare la preţ redus sunt oferite pe litoral pănă la sfărşitul lunii septembrie, prin intermediul a două programe sociale ale Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului - Litoral şi Federaţiei Patronatelor din Turismul Romănesc (FPTR). Prin programul "Litoral pentru toţi" , turiştii care işi vor rezerva locuri de cazare vor plăti pentru un sejur de şase nopţi in staţiunea Mamaia, la un hotel de trei stele, 199 lei/persoană, inclusiv TVA şi comisionul de 10% al agenţiei de turism. La două stele, un pachet turistic costă 169 lei/persoană. In staţiunile din sudul litoralului, pachetul de şase nopţi de cazare la un hotel de trei stele costă 169 lei de persoană, la un hotel de două stele - 139 lei, iar la un hotel de o stea - 109 lei de persoană. (Rompres)

×
Subiecte în articol: observator