x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăria Capitalei vrea să reconstruiască statuia lui Ion C. Brătianu în Piaţa Universităţii

Primăria Capitalei vrea să reconstruiască statuia lui Ion C. Brătianu în Piaţa Universităţii

de Agerpres    |    28 Ian 2014   •   18:48
Primăria Capitalei vrea să reconstruiască statuia lui Ion C. Brătianu în Piaţa Universităţii
Sursa foto: Laura Dobre/Intact Images

Primăria Capitalei vrea să reconstruiască statuia lui Ion C. Brătianu în Piaţa Universităţii, consilierii municipali urmând să decidă joi cu privire la proiectul de hotărâre cu acest subiect.

"Una dintre cele mai reprezentative statui ale Bucureştiului a fost complexul monumental care îl cinstea pe Ion C. Brătianu, creator al României moderne şi independente implicat în toate momentele importante ale istoriei României secolului al XIX-lea. Lider al generaţiei anului 1848 alături de Nicolae Bălcescu, C.A. Rosetti şi fratele său Dumitru Brătianu, Ion C. Brătianu a fost cel care a oferit României şansa unui prinţ german, Carol I", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Monumentul era situat la intersecţia bulevardelor Colţei (actual I.C. Brătianu) cu Carol I şi a fost realizat de sculptorul francez Henri Dubois în urma unui concurs internaţional din 1900 şi a fost inaugurat pe 18 mai 1903.

În 1948, după instaurarea regimului comunist, monumentul a fost topit la fostele uzine Republica.

×
Subiecte în articol: ion bratianu statuie primaria capitalei