x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PRIMARUL ONŢANU ACUZĂ/"Apa Nova îşi bate joc de bucureşteni"

PRIMARUL ONŢANU ACUZĂ/"Apa Nova îşi bate joc de bucureşteni"

de Monica Andrei Capatos    |    10 Mar 2009   •   00:00

Monopol, nesimţire, bătaie de joc, acestea au fost cuvintele folosite de primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, atunci când a caracterizat relaţia pe care o are cu Apa Nova. Edilul spune că societatea franceză nu a respectat programul de introducere a reţelelor de apă pe 13 străzi şi a cerut primarului general, Sorin Oprescu, modificarea sau rezilierea contractului.




Onţanu cere modificarea contractului cu Apa nova
Foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional
Contractul de concesiune a serviciului de apă şi canal pe care Primăria Capitalei l-a semnat cu SC Apa Nova încă de pe vremea lui Viorel Lis a iscat un nou scadal. Lucrurile semnalate de primarul Neculai Onţanu nu sunt de ieri, de azi, ci dintotdeauna. Problemele au apărut încă de la momentul semnării, partea franceză a reuşit să facă înţelegerea cu municipalitatea, în defavoarea bucureştenilor. Au urmat facturi încărcate, lucrări cu probleme şi mulţi nervi. Mai mult, contractul a fost trecut la secret, o campanie a Jurnalului Naţional reuşind să-l desecretizeze. Primarii care au urmat, de la Traian Băsescu la Adriean Videanu, n-au schimbat nici o virgulă. Acum, la aproape zece ani de la semnare, neregulile ies din nou la suprafaţă.

"Refuzul conducerii societăţii franceze de a introduce reţele de apă şi canal pe 13 străzi se bazează pe argumente puerile, conducerea Apa Nova condiţionând realizarea programului de extindere a reţelelor de datoriile pe care le are societatea RADET la Apa Nova", a spus Onţanu. El a precizat că a încercat, în numeroase rânduri, să ia legătura cu directorul Apa Nova, Bruno Roche, însă acesta a refuzat dialogul. "Bucureştenii sunt priviţi de colonialul francez ca nişte negri pe plantaţie, care trebuie să-şi deschidă larg buzunarele şi să plătească facturi imense. Este o bătaie de joc ce se întâmplă", a mai adăugat edilul. În Sectorul 2 mai trebuie introduse reţele de canalizare şi apă pe un număr de 202 străzi, din care primăriei de sector îi revin 80 de străzi, municipalităţii 109 străzi, iar restul de 13 străzi - societăţii Apa Nova.

PREŢURI ABERANTE
Onţanu a mai precizat că şi preţurile pe care le practică societatea franceză care deţine monopolul pe Capitală sunt foarte mari, explicând că Apa Nova introduce doar reţeaua stradală de apă şi canalizare, însă nu realizează branşamentele şi racordurile către casele bucureştenilor. Astfel, se percep preţuri suplimentare de aproape 1.000 de lei pentru un metru liniar de branşament de apă, 1.320 de lei pentru un metru liniar de racord la sistemul de canalizare, un bucureştean fiind nevoit să achite aproape 10.000 de lei pentru racordarea unei locuinţe la apă şi la canalizare. Dacă în Bucureşti nu ar exista monopolul cu Apa Nova, în urma calculelor efectuate de specialiştii Sectorului 2, un branşament la apă ar putea fi 170 de lei, iar un racord la sistemul de canalizare ar putea costa 155 de lei pe metrul liniar.

"Preţurile practicate de francezi sunt aberante, şi asta pentru că impun materiale care se găsesc doar în Franţa. De exemplu, au cerut ţevi cu guler cărămiziu. Am căutat peste tot în ţară şi n-am găsit, când am întrebat de unde să le luăm, ni s-a spus că din Franţa", a explicat primarul Sectorului 2. În aceste condiţii, Onţanu a solicitat primarului general modificarea contractului cu Apa Nova, astfel încât societatea franceză să introducă reţelele de apă pe toate străzile şi să nu mai condiţioneze acest serviciu de modernizarea iniţială a arterelor, să realizeze racordurile şi branşamentele la reţelele edilitare până la limita proprietăţilor cetăţenilor, în caz contrar să rezilieze contractul cu Apa Nova. Edilul Sectorului 2 a precizat că, dacă aceste lucruri nu vor fi rezolvate, va acţiona în instanţă Apa Nova pentru recuperarea sumelor investite de primărie pentru introducerea reţelelor edilitare pe străzile din sector.

În replică, directorul adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru, a declarat că cele 13 străzi sunt cuprinse în investiţiile din 2009, dar din cauza datoriilor neachitate de RADET, de peste 60 milioane de lei, lichidităţile sunt blocate. Primarul Sorin Oprescu a declarat că se va întâlni în luna mai cu cei de la Apa Nova pentru a rediscuta contractul.

×
Subiecte în articol: observator apă nova ontanu apa nova