x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primul termen din “Procesul Secolului”. Cristian Cioacă va fi judecat în stare de arest pentru uciderea Elodiei

Primul termen din “Procesul Secolului”. Cristian Cioacă va fi judecat în stare de arest pentru uciderea Elodiei

de Adriana Oprea-Popescu    |    04 Mar 2013   •   18:10
Primul termen din “Procesul Secolului”. Cristian Cioacă va fi judecat în stare de arest pentru uciderea Elodiei
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Cazul Elodia, care a ţinut cu sufletul la gură vreme de cinci ani o naţiune întreagă, se apropie de final. Ieri, la Tribunalul Argeş a fost primul termen al procesului în care poliţistul Cristian Cioacă este inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte.
În vreme ce presa aştepta în spatele Tribunalului, la intrarea rezervată arestaţilor, aducerea lui Cioacă de la Penitenciarul Colibaşi, poliţistul acuzat că şi-a omorât soţia a beneficiat de un regim preferenţial, fiind introdus în clădire prin faţă, adică pe una din intrările principale ale Tribunalului. În sala de judecată, Cioacă a fost singur în boxa acuzaţilor. Îmbrăcat într-un costum negru şi-o cămaşă de aceeaşi culoare, a afişat, pe toată durata procesului, un aer sobru şi, dând dovadă de stoicism, a preferat să rămână în picioare, deşi judecătorul i-a spus, la un moment dat, că se poate aşeza, dacă doreşte.

Băieţelul Elodiei – parte vătămată
La debutul şedintei de judecată, procurorul a solicitat introducerea în proces a minorului Cioacă P. (fiul lui Cioacă Cristian şi al Elodiei Ghinescu), ca parte vătămată, şi numirea unui curator al acestuia. S-a pus întrebarea cine poate numi acest curator: Tribunalul Arges sau Judecătoria Piteşti? “Puteţi să numiţi dumneavoastră curator”, a răspuns Cioacă judecătorului. “Chiar vă rog! Ca să putem să mergem mai departe”. Prin urmare, el îşi doreşte ca acest proces să se termine cât mai repede. Starea de arest şi incertitudinea finalului de la capătul procesului exercită asupra lui o presiune insuportabilă.
Insensibil la rugămintea lui Cioacă, judecătorul a decis că Judecătoria Piteşti va numi curatorul minorului Cioacă P.. Băieţelul Elodiei va beneficia, de asemenea, de un avocat din oficiu, Tribunalul Argeş făcând, în acest sens, o adresă către barou.
În continuarea procesului, avocata familiei Ghinescu a făcut o cerere de instituire a sechestrului pe bunurile inculpatului, în vederea recuperării prejudiciului, solicitând să fie lămurită situaţia juridică a celebrului Peugeot 607 (cel în portbagajul şi pe cotiera căruia a fost găsit sângele Elodiei). În raport cu miza uriaşă a procesului, toate aceste solicitări par simple amănunte... Din boza acuzaţilor, Cioacă zâmbeşte ironic.

Cine a semnat-o pe Elodia?
Încep discuţiile despre revocarea stării de arest, solicitată de Maria Vasii, apărătorul lui Cristian Cioacă. Avocata are o pledoarie teatrală, cu vârfuri de tensiune, suspans şi... recuzită. “Clientul meu nu a comis acest omor”, susţine Maria Vasii. “Nu există nicio dovadă. Nu există nicio dovadă nici că ea este moartă”. Cele 14 volume ale dosarului instrumentat de Parchetul General umplu jumătate din masa prezidiului. Avocata face referire la fişa urmăritului întocmită pe numele Elodiei Ghinescu, în care se spune că “se deţin date despre aceasta că ar fi plecată în străinătate”. “Fişa a fost întocmită în baza declaraţiei celui care a sesizat dispariţia, adică a inculpatului”, precizează procurorul de şedinţă.
Mai departe, avocata Vasii susţine că Elodia ar fi completat în 6 septembrie 2007 mai multe cereri de amânare a unor procese, pe care le-ar fi semnat, personal şi olograf. “Aceste cereri au fost făcute la solicitarea inculpatului de către asistenta Elodiei, martora Emilia N. Ea a recunoscut asta în declaraţiile existente la dosar”, susţine, în replică, Crina Radu, avocata familiei Ghinescu.
Maria Vasii invocă, în sprijinul teoriei că Elodia nu a murit în noaptea de 29/30 august 2007, un certificat medical eliberat pe numele acesteia de medicul ei de familie, în data de 9 septembrie 2007. Numai că... “Cioacă a trimis-o pe asistenta Elodiei pentru acest certificat la medicul de familie, ca să-i motiveze astfel absenţele din instanţă”, explică, la rându-i, avocata Crina Radu.

Jur pe roşu
În încercarea de a obţine revocarea mandatului de arestare, avocata Vasii susţine că probele din râpă au fost “plantate” şi consideră relevant faptul că, după ce au verificat un apartament din str. Nucului, unde Cioacă era co-proprietar, poliţiştii s-au oprit la un local, să-şi cumpere şaorma. “Cât despre pretinsa zonă a crimei”..., spune apărătoarea lui Cioacă, în timp ce părăseşte bara şi se îndreapă spre primul rând de mese din sala de judecată, deschide o geantă şi scoate o sticluţă mică, plină cu o substanţă brun-roşcată, “aceasta este, onorată instanţă, cantitatea de sânge care a fost găsită în casă. Aşa rezultă din rechizitioriu. 23 de mililitri de sânge. Aceasta ar fi cauzat nu numai decesul, ci şi depesarea”. Avocata îşi rosteşte replica ţinând ridicată, în mâna dreaptă, sticluţa de mini-bar. Din sală se vede ceva de genul “jur pe roşu”. “Din ce zonă anatomică provine sângele?”, se întreabă apoi, retoric, avocata Vasii. “În orice apartament în care există o femeie, există sânge de menstră”, concluzionează ea. “Încerc să vă arăt că nu există probe. Dacă trebuie, stăm în fiecare zi la uşa instanţei. Dar clientul meu merită ca, în fiecare zi, să-şi ia copilul în braţe”, încearcă avocata să înduplece judecătorul să revoce arestarea preventivă. “Şi copilul avea dreptul să fie luat în braţe de mamă. Avea dreptul la dragostea maternă”, răspunde, în aceeaşi notă, avocata familiei Ghinescu.
Procurorul de şedinţă arată, când i se dă cuvântul, că argumentele apărării lui Cristian Cioacă sunt “trunchiate, rupte din context”. Având ultimul cuvânt, Cioacă face o remarcă stranie: “onorată instanţă, dacă semnătura Elodiei a fost falsificată pe acele hârtii, poate şi eu în puşcărie pot să mă substitui semnăturii dumneavoastră”. Apoi, cu glasul înmuiat Cioacă promite că, dacă va fi pus în libertate, “voi fi prezent la fiecare termen şi nu veţi avea probleme cu mine”.
Judecătorul nu l-a crezut pe cuvânt, cererea de revocare fiind respinsă. Cioacă va fi judecat în stare de arest, iar următorul termen al procesului este marţi, 2 aprilie a.c.

×