x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 330 de probe de vinuri au fost înscrise la Concursul Naţional ''Bachus'' 2023

Peste 330 de probe de vinuri au fost înscrise la Concursul Naţional ''Bachus'' 2023

de Redacția Jurnalul    |    20 Oct 2023   •   22:30
Peste 330 de probe de vinuri au fost înscrise la Concursul Naţional ''Bachus'' 2023

Peste 330 de probe de vinuri au fost înscrise la a XX-a ediţie a Concursului Naţional de Vinuri din cadrul Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului "Bachus" 2023, care se desfăşoară la Focşani în perioada 20 - 22 octombrie.

"Obiectivele acestui concurs sunt foarte clare. În primul rând, promovarea vinurilor de calitate şi antrenarea producătorilor vitivinicoli din piaţa vinului într-o competiţie benefică pentru consumatori. De fapt, se doreşte şi educarea publicului privind caracteristicile şi tipicitatea vinurilor din România care se găsesc în reţelele comerciale de vin. Anul acesta, s-au înscris, la cele cinci categorii, şi anume vinuri albe, vinuri roze, vinuri roşii, vinuri spumante, băuturi spirtoase şi pe bază de vin, un număr de 331 de probe de vin, din care 171 probe de vinuri albe, vinuri roze - 55 şi 89 sunt vinuri roşii. Vinuri spumante sunt în număr de 16. S-au înscris şi vinuri tinere, din anul 2023, bineînţeles nefiltrate, şi o să avem grijă când facem analiza vinului respectiv să nu scădem puncte la vinul din 2023 în ceea ce priveşte limpiditatea", a declarat, în deschiderea concursului de vinuri, preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), Georgel Costache.

Juraţii vor avea astfel o sarcină dificilă şi timp de două zile vor degusta cele peste 300 de probe, care au fost deja înregistrate în registrul cramei şi secretizate în funcţie de culoare, soi, an de recoltă şi zahăr.

Anul acesta se vor acorda medalii de aur la vinurile care obţin peste 92 de puncte, medalii de argint - între 85 şi 91,99 de puncte şi medalii de bronz - între 82 şi 84,99 puncte, în limita unui maxim de 30% dintre probe.

Consiliul Judeţean Vrancea va suporta cheltuielile pentru înscrierea şi transmiterea probelor de vin câştigătoare a Marilor Medalii de Aur (cu punctaj maxim pe fiecare categorie în parte) la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles din 2024.

În contextul deschiderii concursului de vinuri de la Focşani, preşedintele ADAR a vorbit şi despre tendinţele consumului de vin la nivel naţional.

"Vinul alb este în creştere. El reprezintă cam 50% din consumul de vin mondial. De asemenea, şi vinul roze, care reprezintă cam 20% din consumul de vin mondial, este în creştere. Vinul roze a devenit, în afara unui vin răcoritor de vară şi un vin de seară răcoroasă, adică poate fi consumat în toate cele patru anotimpuri ale anului. Vinul roşu este în uşor declin, deşi reprezintă 30% din consumul de vin mondial. Tinerii sunt din ce în ce mai interesaţi de produsul vin. Ei consumă vin alb, dar mai ales vin roze, mai puţin roşu şi aşa se explică declinul care există în ceea ce priveşte consumul de vin roşu la nivel mondial. Aş remarca două tendinţe: a crescut foarte mult vânzarea de vin online, dar este foarte dificil pentru cramele mici şi mijlocii; pe de altă parte, trebuie să fim foarte atenţi la noua tendinţă a UE, şi anume cam 20% din producţia mondială se doreşte să fie vin organic, bio", a precizat Georgel Costache.

Conform datelor existente la Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului, în 2022 a fost o producţie de 4,62 milioane de hectolitri de vin. România rămâne pe locul şase în Europa ca producţie de vin şi locul 13 în lume.

Concursul Naţional de Vinuri ''Bachus'' 2023 este organizat de CJ Vrancea, în colaborare cu ADAR. 

×
Subiecte în articol: probe vinuri bachus 2023