Câţiva tineri, cu feţele acoperite cu cagule, au încercat miercuri o contramanifestaţie la protestul diferitelor organizaţii de ţigani, din toată ţara, la care au participat aproximativ 70 de persoane, la Miercurea Ciuc.
Interesant este că la manifestaţia romilor, care a fost organizată ca reacţie cu privire la conflictele interetnice dintre maghiari şi ţiganii, petrecute în ultimile două luni în comunele harghitene Sânmartin şi Sâncrăieni, nu au participat nici reprezentanţii Partidei Rromilor din Harghita şi nici reprezentanţii comunităţii de rromi din cele două localităţi.
Cei 70 de cetăţeni de etnie rromă au participat miercuri, în municipiul Miercurea Ciuc, la protestul organizat în parteneriat de organizaţiile Centrul Romilor Amare Romentza, Asociaţia şanse Egale, Asociaţia Roma Acces, Romani Criss, Adis, Romii din Europa şi TRUST, solicitând respectarea drepturilor omului, a statului de drept şi încetarea conflictelor interetnice precum şi prevenirea extinderii lor. La protest au fost prezenţi şi aproximativ 30 - 40 de cetăţeni de etnie maghiară din Sânmartin, care la un moment dat au fluierat şi au huiduit. Protestatarii au staţionat aproximativ 20 de minute în faţa Primăriei Miercurea Ciuc, deplasându-se apoi în Prefecturii şi Consiliului Judeţean Harghita.
Organizaţiile rromilor vorbesc despre "conflicte interetnice" în ciuda faptului că atât autorităţile locale şi cele judeţene, reprezentanţii poliţiei şi ai jandarmeriei cât şi directorul executiv al Ligii Pro Europa, Szokoly Elek, au menţionat în faţa lor, cu ocazia mesei rotunde din data de 14 iulie a.c., organizată în sediul prefecturii Harghita, că aceste evenimente nefericite nu se pot numi "conflicte interetnice" ci probleme sociale grave şi infracţionale, care recidivează de ani de zile.
Preşedintele Partidei Romilor din Harghita, Ioni Geza a declarat că organizaţia pe care o conduce nu participă la acest protest deoarece nu consideră că ceea ce s-a întâmplat la Sânmartin şi la Sâncrăieni ar fi conflict etnic. "Noi încercăm să rezolvăm problemele pe care le avem pe plan local, împreună cu autorităţile judeţene. Aici nu putem vorbi de conflicte interetnice, ci de probleme sociale. Sărăcia este de vină. Dealtfel, chiar romii din Sâncrăieni au recunoscut acest lucru, peste 80 de persoane dintre ei au semnat un act, în care spun că în localitatea în care trăiasc nu a avut loc nici un conflict interetnic. Ei au refuzat să participe la acest protest, nu vor să mai tulbure apele", a declarat Ioni Geza.
ŢIGANII ÎNTÂMPINAŢI DE MAGHIARI CU CAGULE
în timp ce rromii se deplasau în coloană, câţiva tineri cu cagule pe cap i-au întâmpinat, ţinând în mâini bannere pe care apărea "Zoldsegarust? " (Pe vânzător de legume); "Hogy hivjak a kis retkest?" (Cum îl cheamă pe micuţul cu ridichi?) şi altele. Oamenii de ordine le-au atras atenţia tinerilor ca să-şi scoată cagulele, iar la refuzul acestora, 6 dintre ei au fost ridicaţi şi transportaţi la sediul Jandarmeriei. Colonelul Lazăr Laurenţiu, din cadrul Jandarmeriei Harghita a declarat că tinerii au fost transportaţi, cu duba, la sediul instituţiei, în vederea identificării. "Cei şase tineri au fost transportaţi la sediul unităţii pentru identificare şi li se aplicat sancţiuni contravenţionale în conformitate cu legea 60/'91", a afirmat colonelul Lazăr.
"EPURAREA ETNICĂ, PRIMUL PAS SPRE AUTONOMIE TERITORIALĂ?"
Participanţii la protestul rromilor şi-au manifestat dezacordul faţă de conflictele interetnice care au izbucnit între maghiarii şi romii din comunele harghitene Sânmartin şi Sâncrăieni, purtând bannere cu mesaje în trei limbi, română, maghiară şi engleză: "Epurare etnică, primul pas spre autonomie teritorială?"; "NU violenţei!"; "DA dialogului şi diferenţelor culturale!", "Preveniţi extinderea conflictelor interetnice!"; "Nu justiţiei populare într-un stat de drept!"; "Spuneţi NU răspunderii colective!"; "Autorităţile locale să-şi asume rolul şi responsabilităţile impuse de statul de drept!"; "Copiii voştri cât ar putea supravieţui în pădure?"; "S-a deschis sezonul de vânătoare la rromi?"; "Copiii noştri au acelaşi drepturi ca şi copiii voştri!"; "Opriţi practica amprentărilor abuzive!"; "împreună pentru o Europă fără rromi?"; "Harghita deasupra tuturor, deasupra justiţiei şi a drepturilor omului?!"; "Stop violenţelor în comunităţilor de rromi!"; "Drepturile omului nu sunt negociabile". Aceştia au făcut o comparaţie dintre conflictele care au avut loc în judeţul Harghota cu cele petrecute în ultimul timp în Ungaria. Partidul Romilor din Harghita şi reprezentanţii comunităţii romilor din localităţile Sânmartin şi Sâncrăieni nu au participat la protest.
CELE 11 PORUNCI PENTRU MAGHIARI
Această manifestaţie este de fapt a doua demonstraţie publică a rromilor, în data de 23 iulie a.c. circa 80 de ţigani au protestat în faţa sediului UDMR din Bucureşti. Cu aceea ocazie au semnat şi protocolul "celor 11 porunci pentru maghiari": în care solicitau, printre altele, "şcolarizarea, educaţia copiilor şi a adulţilor obligatorie. Fiecare maghiar trebuie să ştie să pronunţe corect româneşte minim 20 de cuvinte, ca barză, varză, viezure, mânz, brânză. Termen: ieri".
În cele două comune, Sânmartin şi Sâncrăieni, au existat în ultimile două luni tensiuni între comunitatea ţigănească şi cea maghiară, motivul fiind, potrivit autorităţilor locale, comportamentul antisocial al romilor. Pentru a linişti spiritele, în ambele localităţi au fost semnate documente, atât de maghiari şi de romi, cât şi de reprezentanţii autorităţilor harghitene, care le cer rromilor un comportament civilizat, şcolarizarea copiilor, vaccinarea câinilor, marcarea cailor cu cipuri, clarificarea juridică a imobilelor şi terenurilor, respectarea unor măsuri igienico-sanitară, curăţirea gospodăriei şi a şanţurilor, precum şi încetarea furturilor.