x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proces - Nicu Covaci, ca la Inchizitie

Proces - Nicu Covaci, ca la Inchizitie

de Miruna Pasa Petru    |    22 Mar 2006   •   00:00
Proces - Nicu Covaci, ca la Inchizitie

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, a fost supus ieri unui interogatoriu ca in timpul Inchizitiei, pentru ca a "indraznit" sa-si ceara in instanta drepturile de autor pe melodii compuse de el si folosite apoi cu larghete de altii, fara vreun gand de retributie.

Reintors in Romania dupa 1989, Nicu Covaci a realizat ca o parte din munca sa de compozitor fusese considerata bun national si tratata in consecinta, adica neplatita. In speranta ca drepturile sale vor fi recunoscute acum de autoritatile in domeniu, liderul trupei Phoenix a incercat sa discute cu persoane din cadrul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si cu regizorul Sergiu Nicolaescu. Voia sa stie ce s-a intamplat cu drepturile sale banesti pentru albumul "Cantafabule" si pentru melodiile sale de pe coloana sonora a filmului "Nemuritorii". Dar pentru ca nu a primit raspunsuri clare sau vreo retributie, liderul Phoenix s-a vazut nevoit sa intenteze doua procese pentru a afla care este situatia exacta a drepturilor sale de autor.

SCUZELE. "De la Uniunea Compozitorilor mi-au spus: «Veniti sa declarati din nou compozitiile. Nu mai sunt. A trebuit sa le stergem din cauza Securitatii». La fel mi s-a intamplat si cu Sergiu Nicolaescu. Mi-a spus ca l-a obligat Securitatea sa ma scoata de generic. La o alta discutie, mi-a spus ca nu gaseste o modalitate legala sa ma plateasca. Eram sigur ca imi voi primi drepturile, pentru ca piesele si filmul fusesera utilizate si dupa ce am plecat din tara in 1976. Vazusem cu ochii mei «Nemuritorii» difuzat pe un post de televiziune german", a povestit ieri Nicu Covaci, la Tribunalul Bucuresti.

Artistul a venit special din Spania pentru a raspunde interogatoriilor pregatite de institutiile pe care le-a chemat in instanta. Intrebarile puse de Centrul National de Cinematografie, Uniunea Compozitorilor si Romaniafilm, in loc sa lamureasca situatia, au fost de natura sa-l socheze pe liderul Phoenix. Tirul celor cateva zeci de interogari a dat impresia ca, in loc sa caute o solutie, institutiile romane incearca sa arunce vina tot pe Covaci pentru faptul ca a indraznit sa isi ceara drepturile in instanta.

DREPTATE
"Nu banii ma intereseaza in aceste procese, ci gestul de a-mi fi recunoscute drepturile. Ne-am platit foarte scump libertatea, ne-am riscat vietile cand a trebuit sa plecam din tara. Am fost si sunt un om liber, iar pentru dreptate merg pana in panzele albe. Toti dau vina pe Securitate pentru ca nu mi-am primit, peste 20 de ani, drepturile de autor care mi se cuveneau" - Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix

MOSTRE DE INTEROGATORIU
Intrebarile avocatului Romaniafilm, pregatite pentru interogatoriul lui Nicu Covaci, au explicat exact de ce acesta a incercat ieri sa scoata presa din sala de judecata. Erau 23 de interogatii formulate ca si cum liderul Phoenix s-ar fi facut vinovat de lucruri ingrozitoare. Iata cateva mostre: "Este adevarat ca nu vi s-a cerut sa faceti coloana sonora de la filmul Nemuritorii?". Raspunsul artistului: "Nu inteleg absurditatea! Pai, am facut coloana sonora cu forta?! Normal ca am fost chemati special!". "Recunoasteti ca acest film este o opera colectiva?". Replica lui Covaci: "Nu! Eu, nu colectivul, am compus acele piese". "Stiti ca legislatia actuala nu recunoaste dreptul de remuneratie pentru coloane sonore?" Si raspunsul socat: "Scuzati, exista asemenea lege in Romania?!".
×
Subiecte în articol: observator nicu drepturile covaci