x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procesiune cu moaştele sfinţilor mucenici Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist

Procesiune cu moaştele sfinţilor mucenici Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist

de Luminiţa Ciobanu    |    18 Sep 2014   •   14:19
Procesiune cu moaştele sfinţilor mucenici Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist

Biserica parohiei Iancu Vechi – Mătăsari organizează vineri, 19 septembrie 2014, cu ocazia celui de-al doilea hram,  o procesiune religioasă cu moaştele sfinţilor mucenici Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist. Astfel, de la ora 16:00,  va fi oficiată taina Sfântului Maslu urmată de slujba Vecerniei, iar de la ora 18:30 va avea loc o procesiune cu racla în care sunt păstrate cinstitele moaşte pe următorul traseu: bulevardul Pache Protopopescu - Piaţa Iancului – strada Zarandului – strada Sachelarie Visarion – strada soldat Elev Ştefănescu – strada Avrig– bulevardul Ferdinand – şoseaua Mihai Bravu – bulevardul Pache Protopopescu.

Sărbătorirea sfinţilor mucenici Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist va continua sâmbătă, 20 septembrie 2014, cu slujba Utreniei (orele 8:00), Sfânta Liturghie (de la orele 9:30) şi slujba de pomenire a ctitorilor şi slujitorilor bisericii trecuţi la Domnul.

La sărbătoarea celui de-al doilea hram al bisericii Iancu Vechi - Mătăsari vor participa delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor Mihai Aurel, părintele Ion Popescu, protopopul sectorului 2 Capitală, preoţi şi credincioşi din Bucureşti, dar şi alţi invitaţi.

Biserica parohiei Iancu Vechi – Mătăsari din bulevardul Pache Protopopescu, nr. 90, Protoieria Sectorului 2 Capitală, este singura biserică din Bucureşti care păstrează părticele din moaştele Sfinţilor Mucenic EUSTAţIE, ale soţiei sale TEOPISTA şi ale fiilor lor AGAPIE şi TEOPIST, o familie creştină martirizată pentru credinţa în Hristos, la Roma, în jurul anului 122, în timpul împăratului roman Hadrian (117-138).  Sfântul Mare Mucenic Eustaţie a fost un vestit comandant în armata împăratului roman Traian (98-117), care înainte de a se converti la credinţa în Hristos se numea Plachida. În timp ce se afla la vânătoare, Plachida a întâlnit o cireadă de cerbi pe care a început să o urmărească. La un moment dat, între coarnele unui cerb, a văzut strălucind chipul Mântuitorului Iisus Hristos pe Sfânta Cruce, iar o voce din cer i-a spus: „Pentru ce mă goneşti PlachidaĂ Eu sunt Hristos. Mergi la unul dintre preoţii mei care îţi va arăta calea pe care să o urmezi!” Plachida a mers la un preot din Roma care i-a predicat învăţătura creştină, apoi a primit Taina Sfântului Botez împreună cu toată familia lui. El a fost botezat cu numele de Eustaţie, soţia sa a primit numele de Teopista, iar cei doi fii ai lor, Agapie şi Teopist. Nu peste multă vreme, Eustaţie şi-a pierdut averea, soţia sa a fost luată în robie, iar cei doi fii au fost răpiţi de fiare sălbatice. Sărac şi îndurerat, dar cu nădejde în Dumnezeu, Eustaţie a trăit cincisprezece ani într-un sat din Egipt ca păstor al oilor şi paznic al pământurilor unui om bogat. În urma unei înfrângeri pe câmpul de luptă, împăratul Traian şi-a adus aminte de viteazul său comandant Plachida pe care l-a rechemat la Roma. Pe drumul de întoarcere, cu ajutorul lui Dumnezeu, Eustaţie şi-a reîntâlnit soţia si pe cei doi fii. Datorită iscusinţei militare a Sfântului Eustaţie, împăratul Traian i-a învins pe duşmani şi i-a redat comandantului său demnitatea iniţială. În timpul împăratului roman Hadrian (117-138), Eustaţie şi familia sa au avut din nou de suferit. Când a aflat că sunt creştini, împăratul i-a obligat să jertfească idolilor. Eustaţie, Teopista şi cei doi fii ai lor, Agapie şi Teopist, au refuzat, astfel că au fost aruncaţi în groapa leilor, care nu s-au atins de dânşii. Atunci, împăratul a poruncit să fie aruncaţi într-un cuptor de aramă înroşit. După moartea lor martirică, creştinii din Roma au luat cinstitele lor trupuri şi le-au îngropat după cuviinţă, slăvind pe Dumnezeu, Cel ce este minunat întru Sfinţii Săi. Cei patru mucenici sunt prăznuiţi în fiecare an la 20 septembrie.

Potrivit documentelor din arhiva parohiei, părticele din moaştele Sfinţilor Mucenici Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist, făcători de minuni şi ocrotitori ai familiei creştine, au fost aduse la biserica Iancu Vechi – Mătăsari în anul 1840 de către un credincios din Bucureşti, Mihai Zidaru, de la Baia (judeţul Suceava), prima cetate de scaun a Moldovei (secolul al XIV-lea). De atunci, acestea sunt păstrate ca un dar de mare preţ al bisericii Iancu Vechi-Mătăsari şi venerate cu evlavie. Reputaţi istorici români, între care menţionăm pe Nicolae Iorga (în lucrarea Inscripţii din bisericile României adnotate şi publicate, Bucureşti, 1905-1907), atestă existenţa moaştelor Sfinţilor Mucenici Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist, făcători de minuni şi ocrotitori ai familiei creştine,  la biserica Iancu Vechi- Mătăsari.

 

 

 

 

×