x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Produsele Lactate Brădet se vor găsi, din acest weekend, în hipermarketurile Auchan, Metro vrea rezilierea contractului

Produsele Lactate Brădet se vor găsi, din acest weekend, în hipermarketurile Auchan, Metro vrea rezilierea contractului

08 Apr 2016   •   16:08
Produsele Lactate Brădet se vor găsi, din acest weekend, în hipermarketurile Auchan, Metro vrea rezilierea contractului

Fabrica Lactate Brădet, închisă la începutul lunii martie după ce în brânza de vaci produsă acolo a fost găsită bacteria E.Coli, şi-a reînceput activitatea, iar începând din acest sfârşit de săptămână lactatele produse se vor găsi la vânzare în magazinele Auchan din Bucureşti, Braşov, Craiova şi Piteşti, urmând ca de luni să ajungă în magazinele din toată ţara, a declarat vineri, pentru News.ro, administratorul fabricii, Marius Badea.

“Auchan-ul ne-a susţinut până la capăt, iar de mâine (sâmbătă, n.r.) produsele sunt pe rafturile hipermarketurilor din Bucureşti, Braşov, Craiova şi Piteşti. Joi a fost prima producţie făcută, şi cum nu putem să umplem piaţa instantaneu, de luni vom fi pe toate rafturile din magazine, în toată ţara. Colaborăm cu sute de magazine şi mai mici şi mai mari, printre care reţelele Profi şi Annabella”, potrivit lui Marius Badea.

Patronul fabricii mai spune că singurul client care a cerut rezilierea contractului este lanţul Metro, care “oricum nu era un client foarte mare pentru Lactate Brădet”. Produsele de la Brădet vor fi comercializate sub acelaşi brand.

Întrebat dacă garantează pentru calitatea şi siguranţa produselor sale, acesta a precizat că “şi până acum produsele au fost în regulă”, iar neregulile găsite de inspectori nu au apărut de la firma pe care o conduce.

Badea subliniază că toţi angajaţii fabrici au făcut analize, care au ieşit în regulă.

“Angajaţii au făcut tratament, analizele au fost refăcute şi au ieşit în regulă. În rest, nu am făcut decât ce facem în fiecare zi, adică la fiecare început de producţie se spală totul de la cap la coadă. Seara, după ce se termină producţia, avem o echipă care spală tot, iar dimineaţa se face din nou o dezinsecţie”, a precizat administratorul companiei.

Întrebat dacă estimează că afacerile companiei îşi vor reveni după tot acest scandal, acesta a precizat că “şi el ar vrea să ştie, dar nu am niciun capăt de aţă să zic o să fie bine sau o să fie rău”.

Marius Badea mai spune că  negociează cu BCR pentru un credit de 500.000 de euro pentru finanţarea unui proiect european, care este deja aprobat, în valoare de peste 700.000 euro, pentru achiziţia unor utilaje noi. “Avem la dispoziţie 90 de zile să încheiem contractul. Dacă nu primim finanţare şi nu încheiem contractul, pierdem şi fondurile europene”, spune managerul.

Directorul DSVSA Argeş, Gelu Lupu, a declarat pentru News.ro că o echipă din instituţie a mers, miercuri, la sediul Lactate Brădet şi că din punctul de vedere al inspectorilor din domeniul siguranţei alimentelor fabrica ”nu are niciun fel de probleme”.

Fabrica Lactate Brădet a fost închisă în 1 martie, după ce în brânza de vaci produsă acolo a fost descoperită bacteria E.coli.

Administratorul fabricii declara atunci că unitatea a fost închisă ”până la lămurirea situaţiei”, precizând că posibile surse de contaminare ar fi apa sau unul din angajaţi, dar că nu crede în niciuna din aceste posibilităţi întrucât se fac analize periodice.

El mai spunea că lotul de brânză în care a fost descoperită bacteria E.coli a fost produs în 22 februarie şi că respectivul sortiment a fost pus în producţie de la începutul lunii februarie.

Ulterior, reprezentanţii ANSVSA precizau că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs la fabrica Lactate Brădet în 22 februarie şi îmbolnăvirile copiilor cu sindrom hemolitic uremic.

Mai mulţi copii au fost internaţi în ultimele luni la spitale din Capitală cu sindrom hemolitic uremic. La Spitalul "Marie Curie" au murit, în 4 februarie, o fetiţă de 11 luni, din Topoloveni, judeţul Argeş, în 15 februarie, o altă fetiţă de un an, iar în 16 februarie o a treia fetiţă, acestea având infecţie digestivă şi sindrom hemolitic uremic.

În urma acestui scandal, administratorul Lactate Brădet anunţa că fabrica a retras de pe rafturile magazinelor toată marfa - câteva zeci de tone de produse lactate -, iar aceasta va fi incinerată, după care producţia unităţii va fi reluată ”de la zero”.

La scurt timp de la anunţul ANSVSA, conducerea Lactate Brădet posta pe Facebook un mesaj prin care anunţa că vrea să înfiinţeze o societate pe acţiuni, Brădet Românesc SA, şi că îi aşteaptă pe români să devină acţionarii acestei companii.

În 15 martie, prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare, declara că mai mulţi angajaţi ai Lactate Brădet erau infectaţi cu E.coli, analizele prelevate de autorităţile de la unii dintre muncitorii din fabrică arătând că pentru şapte dintre ei coproculturile sunt pozitive la această bacterie, iar în cazul a trei este prezent şi germenul care provoacă verotoxina.

Analizele le-au fost făcute angajaţilor fabricii după ce publicaţia italiană La Repubblica arăta că un copil român, în vârstă de 14 luni, se afla internat la Spitalul Meyer din Florenţa, cu sindrom hemolitic uremic, iar autorităţile sanitare locale suspectau că îmbolnăvirea a fost provocată de brânză de la Lactate Brădet.

Fabrica Lactate Brădet, cu sediul în satul argeşean Brădetu, a fost înfiinţată în anul 2001 şi deţine trei magazine proprii de prezentare în Piteşti şi Curtea de Argeş. În octombrie 2008, fabrica a fost avariată în urma unui incendiu, fiind repusă în funcţiune după patru luni, se arată pe site-ul companiei.

Sursa: news.ro

×
Subiecte în articol: lactate bradet