x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect pentru imigranţi

Proiect pentru imigranţi

de Diana Scarlat    |    11 Noi 2009   •   00:00

Lucrătorii străini din România vor fi ajutaţi să se integreze printr-un proiect derulat de Blocul Naţional Sindical (BNS). Proiectul "Reprezentare sindicală pentru muncitorii imigranţi din România", cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, a fost lansat de BNS astăzi, la Bucureşti, şi vizează consolidarea capacităţii administrative a partenerilor sociali în vederea unei implicări active şi durabile a acestora pe piaţa forţei de muncă din România.

Potrivit Oficiului Român pentru Imigrări (ORI), pe piata forţei de muncă din România activează în acest moment peste 30.000 de lucrători străini, fără a exista însă informaţii concrete despre nevoile reale ale muncitorilor imigranţi. Prin activităţile pe care le vizează, proiectul îşi propune să vină în întâmpinarea muncitorilor imigranţi, să identifice nevoile reale ale acestora şi să ofere consiliere în special în domeniile juridic şi de reprezentare socială.

"Am angajat deja oameni care vorbesc şi scriu bine chineza, rusa, araba, turca şi alte limbi rare, pentru a putea să comunicăm direct cu aceşti lucrători. Astfel vom identifica problemele şi nevoiele pe care aceştia le au. Iar pe baza evaluărilor pe care le facem se va constitui în Bucureşti un centru naţional care va oferi consiliere, asistenţă gratuită şi îndrumare acestor lucrători", explică Dumitru Costin, liderul BNS.

NEVOILE IMIGRANŢILOR
Obiectivele specifice ale proiectului sunt identificarea nevoilor lucrătorilor imigranţi de pe teritoriul României, creşterea capacităţii administrative şi de reprezentare a organizaţiilor sindicale pentru lucrătorii imigranţi de pe teritoriul României şi creşterea gradului de implicare a organizaţiilor sindicale în satisfacerea nevoilor lucrătorilor imigranţi de pe teritoriul României.

La seminarul organizat astăzi de BNS pentru prezentarea proiectului au participat reprezentanţi ai partenerilor sociali, ai clasei politice, ai societăţii civile şi ai autorităţilor publice centrale. BNS oferă consiliere atât românilor, cât şi imigranţilor ajunşi în România pentru a-şi căuta un loc de muncă.

"Centrul din Bucureşti va fi legat de încă 15 centre regionale care în momentul de faţă se dezvoltă pe alte proiecte pe catre BNS le are în derulare. Sunt centre care vor oferi atât lucrătorilor români, cât şi celor străini oportunităţi de formare, de calificare, de recalificare, de plasare sau de stimularea spiritului antreprenorial, acolo unde acesta se identifică. Încercăm să oferim soluţii oamenilor pe piaţa de muncă", mai spune Dumitru Costin.

Preşedintele BNS mai spune că lucrătorii imigranţi pot deveni membri de sindicat, într-o structură gândită special pentru ei, astfel încât să nu se considere marginalizaţi şi discriminaţi. Valoarea proiectului derulat de BNS pentru sprijinul imigranţilor este de aproximativ 450.000 de euro, având finanţare din Fondul Social European (FSE) în proporţie de 98%, restul de 2% fiind suportat de Blocul Naţional Sindical.

BENEFICIARI
"Nu am fixat o cifră, dar având în vedere că discutăm despre un centru naţional, pot fi zeci de mii de oameni care pot beneficia de asistenţa şi de sprijinul nostru. Oficiul Român pentru Imigraţie are deficienţe în privinţa comunicării cu aceşti lucrători şi i-am putea sprijini şi pe ei", a adăugat liderul BNS. "Reprezentare sindicală pentru muncitorii imigranţi din România" beneficiază de finanţare din partea FSE pe o perioadă de doi ani, confederaţia sindicală asumându-şi responsabilitatea pentru susţinerea lui după această perioadă. .

×
Subiecte în articol: observator